avisoCookies

Visualización del menú

Selector de idioma

caes
|


Visualización del menú

logo-white

Selector de idioma

caes

Ruta de navegación

Torna

Publicador de contenidos

El conseller Joan Simonet assisteix al tast de la primera anyada de mel certificada com a DOP Mel d'Eivissa

El conseller Joan Simonet assisteix al tast de la primera anyada de mel certificada com a DOP Mel d'Eivissa

WhatsApp Image 2023 11 04 at 13.01.39 04 noviembre 2023

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha assistit avui al tast de la primera anyada de mel certificada com a DOP Mel d’Eivissa/Miel de Ibiza organitzat per l’Associació d’Apicultors d’Eivissa, presidida per Vicente Marí Torres i que ha comptat amb Abel Matutes Juan com a tastador major. A més de Simonet, hi han estat presents en aquest acte de celebració, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local del Govern, Joan Llabrés; la directora insular de Benestar Social del Consell Insular d’Eivissa, Marilina Bonet, així com representants de les marques que hi conformen la Denominació d’Origen Protegida, entre altres.

Joan Simonet ha volgut posar l’accent en la importància de comptar amb una marca de qualitat més perquè “la comercialització sota la DOP assegura uns paràmetres de qualitat superior a les mels convencionals, així com una certificació inequívoca de l'origen de la mel. A més, protegeix l'ús de la denominació 'Eivissa' contra el frau agroalimentari en l'envasament i venda de mels".

En aquest sentit, cal recordar que la DOP Mel d’Eivissa /Miel de Ibiza és la primera de mel a les Illes Balears, la primera DOP d’Eivissa i la setena DOP de mel d’Espanya.

El tast, que ha tingut lloc en un hotel d’Eivissa, ha comptat amb Abel Matutes Juan com a tastador major i s’han degustat les 3 mels registrades en la Denominació d’Origen Protegida Mel d’Eivissa/Miel de Ibiza: Sa Nostra Mel; Mel de Ca’n Romanins Ibiza es Miel i Miel Salewski.

Cal recordar que l’Associació d’Apicultors d’Eivissa ha estat la promotora de la DOP Mel d’Eivissa, ja que va presentar la sol·licitud per a la tramitació de la DOP l’abril de 2022, tot i que els treballs de caracterització de la mel d’Eivissa es varen iniciar anys abans.

En aquest sentit, i segons dades del 2021, l’associació d’apicultors tenia 113 associats, que gestionaven 3.617 caseres, amb una producció de 7.500 quilos de mel, per un valor de 187.500 euros.


Primera campanya amb certificació

Aquesta campanya ha estat la primera que s’ha certificat mel d’Eivissa i, per tant, és el primer any que es pot trobar al mercat mel amb DOP. Cal recordar que els envasos de la ‘Mel d’Eivissa/Miel de Ibiza’ han de ser de vidre o un altre material que garanteixi la qualitat del producte, amb un tancament hermètic i precinte de garantia. L’envasament s’ha de realitzar al lloc on es fa l’extracció per a conservar les característiques de la mel, i no es pot manipular ni transportar a granel. A l’etiquetatge de producte emparat, el consumidor trobarà la menció “Mel d’Eivissa” o “Miel de Ibiza”, la indicació ‘Denominació d’Origen Protegida’, una codificació única per a facilitar el control de la traçabilitat del producte i l’any de collita de la mel.

Es poden consultar els operadors que tenen mel certificada a l’apartat d’empreses: http://www.illesbalearsqualitat.es/iquafront/producte/1525000

En l'àmbit normatiu, la DOP Mel d'Eivissa/Miel de Ibiza ara està en fase de protecció nacional transitòria, facultat que atribueix la normativa comunitària als estats, que permet que una vegada finalitzada la tramitació nacional de l'expedient poden protegir a escala estatal la denominació d'origen. La Unió Europea analitza ara l'expedient de la DOP i el publicarà després al Diari de la Unió Europea.

Aquesta protecció nacional serà vigent mentre la Comissió Europea no adopti una decisió sobre la inscripció d’aquesta DOP. L’article 9 del Reglament (UE) 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, permet als estats membres una protecció a escala nacional, una vegada que la Comissió ha rebut l’expedient, fins que no s’adopti la decisió definitiva.


Fecha de actualización: 04 noviembre 2023


Comparte