avisoCookies

Visualización del menú

Selector de idioma

caes
|


Visualización del menú

logo-white

Selector de idioma

caes

Ruta de navegación

Torna

Publicador de contenidos

Agricultura es reuneix amb els ramaders per iniciar la feina pel desenvolupament del Pla sectorial

Agricultura es reuneix amb els ramaders per iniciar la feina pel desenvolupament del Pla sectorial

2023 10 25 2971020m 26 octubre 2023

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha convocat avui la Mesa de la Ramaderia de les Illes Balears per començar la feina conjunta pel desenvolupament del Pla Sectorial. A la reunió, que ha estat presidida pel conseller Joan Simonet i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, han assistit representants de les organitzacions professionals agràries i cooperatives, així com altres associacions i agents implicats del sector.

Aquest Pla Estratègic Pel Manteniment del Sector Ramader i la Viabilitat Econòmica i Sostenible de les Explotacions Ramaderes en les Illes Balears té com a objectius frenar la disminució del cens ramader; generar productes d'origen animal caracteritzats per la seva qualitat organolèptica i baix impacte mediambiental en la seva producció; defendre i mantenir la gestió de l'espai d'aprofitament ramader com imprescindible per a l'equilibri i la gestió sostenible del territori; oferir una alternativa viable i estable professionalment; defensar i sostenir el patrimoni natural i genètic, la biodiversitat, la gastronomia i cultura nutricional i culinària de les Illes i garantir un adequat grau de sobirania alimentària.

El conseller Joan Simonet ha assenyalat que «la ramaderia és el subsector més dèbil de tot el sector agrari i es mereix una especial atenció. El que fem ara és fixar un full de ruta consensuada amb tots els agents implicats per pactar i definir les prioritats».

La reunió ha servit, no tan sols per presentar les principals línies d’actuació al sector, sinó també per començar a fer feina pel desenvolupament del Pla -que s’ha plantejat amb una durada de cinc anys o campanyes i amb un finançament mínim estimat de 66 milions d’euros- i acordar els passos a realitzar a curt, medi i llarg termini.

El Pla, segons s’ha explicat al sector durant la trobada d’avui, compta amb set eixos principals que giren entorn de qüestions com la millora de la producció, viabilitat i sostenibilitat; la transformació i comercialització; la transparència de la cadena de valor; la formació del sector i la sensibilització de la ciutadania; la simplificació administrativa; la racionalització de la política d’ajudes i l’adequació del marc i els objectius normatius.

En aquest sentit, i en paraules del director general Fernando Fernández, «el Pla inclou un programa específic de millora en l'aprofitament i gestió de pastures i farratges, i un programa complementari d'Alimentació Ramadera Sostenible que farà reina en optimitzar la producció de cereals i proteaginoses. També hem parlat de l'aprofitament del material genètic que aporten les races autòctones, de fer accions per a l'optimització de la cadena sacrifici-transformació-distribució, i adoptar mesures per la simplificació administrativa, entre altres accions».

Cal recordar que aquest pla ramader s’ha elaborat de manera conjunta per la Conselleria, Tragsatec, representants del sector ramader balear i un equip d’experts en producció animal i economia agrària.

Estratègies per cada subsector ramader

Tal com han explicat el conseller Simonet i el seu director general, el Pla inclou mesures específiques per cadascú dels subsectors ramaders implicats.

En aquest sentit, al sector del vacum de llet es preveu optimitzar la producció de cereals i lleguminoses, fer un pla plurianual en modernització i eficiència de les instal·lacions, o un programa de pràctiques remunerades en les granges. Pel que fa al vacum de carn, està previst la creació d’un l’observatori de la cadena de carn de boví balear. En relació amb el porcí, una de les mesures propostes és la creació de la marca de porcí balear; pel que fa a l’oví, caprí i sistemes de producció en extensiu, sobre la taula s’ha exposat la necessitat de millorar la gestió de la pastura i el suport a la transició a la ramaderia ecològica.

Pel que fa al sector avícola, la potenciació de l’avicultura ecològica i la millora dels sacrificis de petita producció amb escorxadors mòbils són algunes de les mesures que estan previstes al Pla; en el sector apícola, la caracterització de l’abella autòctona, el control de l’origen i la qualitat dels productes apícola i la lluita contra el frau són les principals línies d’actuació. En el sector equí, s’ha inclòs en el Pla la millora de la sanitat equina i l’estandardització de les races equines autòctones i, finalment, en el sector de la cunicultura es donarà un impuls a la producció cunícola i s’abordarà la millora del sacrifici.


Fecha de actualización: 26 octubre 2023


Comparte