avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Medi Natural fa xerrades informatives a col·legis i ajuntaments de Mallorca per explicar les actuacions de control del banyarriquer

Medi Natural fa xerrades informatives a col·legis i ajuntaments de Mallorca per explicar les actuacions de control del banyarriquer

L’objectiu és orientar la població, i en particular els propietaris de finques privades, sobre com s’ha d’actuar davant una de les plagues forestals que més afecta l’alzinar a l’illa

- 06 juny 2024

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Servei de Sanitat Forestal, està fent diverses xerrades informatives a col·legis, instituts, centres de formació professional i ajuntaments per explicar les actuacions de control del banyarriquer (Cerambyx cerdo) que es duen a terme enguany a Mallorca. La Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal cerca, de manera constant, millorar i conservar l’estat de les masses forestals d’alzinar afectades per aquest insecte. Per això, l’objectiu d’aquestes jornades és orientar i informar la població, i en particular els propietaris de finques privades, sobre com s’ha d’actuar davant una de les plagues forestals que més afecten l’alzinar a l’illa.

En les gairebé vint xerrades informatives que s’han planificat a diferents ajuntaments i centres de Mallorca es tracten diversos temes com ara què és el banyarriquer, com combatre’l, quin és el seu cicle biològic, quins danys produeix i com construir paranys per capturar-lo. Aquesta actuació ha estat finançada amb fons de l’impost de turisme sostenible. Cal recordar que el banyarriquer és un insecte perforador que produeix galeries internes a la fusta. A més, és un transmissor de diferents espècies de fongs que afavoreixen l’aparició de podridures, fet que provoca la caiguda de branques i troncs.

Per tots aquests motius, el Servei de Sanitat Forestal ha desenvolupat un sistema de control i millora de l’alzinar posant en marxa un pla de control, exhaustiu i rigorós, basat en una sèrie d’estudis científics i tècnics. Tot i ser un insecte protegit a Europa, a l’illa de Mallorca, a causa de la seva superpoblació, se n’autoritza la captura des del 2016. En aquest sentit, ja s’han fet actuacions a diverses finques públiques com Gabellí Petit (ses Fonts Ufanes), Menut, Binifaldó i la Comuna de Biniamar. També s’han ampliat les accions de col·locació de trampes a les àrees recreatives de Son Moragues i Menut, així com a les forests públiques de Santuïri (Pollença), Biniamar, Comuna de Bunyola, sa Bassa (Fornalutx) i Cúber (Escorca).

En concret, les actuacions que es fan dins l’alzinar es basen en el control biotecnològic mitjançant la col·locació de trampes per capturar els insectes adults abans que ponguin els ous; la instal·lació de caixes refugi per a ratapinyades; la col·locació, la neteja i el seguiment de caixes niu d’aus insectívores; la instal·lació de protectors a les alzines joves acabades de néixer per evitar que les cabres se les mengin (devers cinquanta protectors/any); la repoblació amb alzines del viver forestal de Menut a les zones on falta regeneració natural; el control de la cabra assilvestrada, per evitar els danys que causa en la regeneració de l’alzinar, i la tallada sanitària de les alzines més afectades o mortes per fongs de podridura.

A més, es continuarà fent feina en l’educació ambiental, amb voluntaris assessorats per tècnics de Xarxa Forestal. Per a més informació, es pot consultar la pàgina web del Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural.


Data d'actualització: 06 juny 2024


Comparteix