avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Medi Natural du a terme un projecte al Parc Natural es Trenc-Salobrar de Campos per repoblar aquest espai amb flora catalogada, protegida i gairebé desapareguda a les Illes Balears

Medi Natural du a terme un projecte al Parc Natural es Trenc-Salobrar de Campos per repoblar aquest espai amb flora catalogada, protegida i gairebé desapareguda a les Illes Balears

Es tracta de l'Echinophora spinosa, una planta pròpia de les dunes davanteres mòbils del litoral llevantí peninsular, considerada com a Vulnerable per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i catalogada com a d'Especial Protecció a l'arxipèlag

L''Echinophora spinosa' és una planta catalogada com a d'Especial Protecció a les Illes Balears. 15 novembre 2024

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha iniciat un projecte al Parc Natural es Trenc-Salobrar de Campos per repoblar aquest espai natural protegit amb flora catalogada, protegida i gairebé desapareguda a les Illes Balears. Es tracta de l'Echinophora spinosa, una planta pròpia de les dunes davanteres mòbils del litoral llevantí peninsular, que és considerada com a Vulnerable per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i catalogada com a d'Especial Protecció a l'arxipèlag balear.

En aquest sentit, des de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal s'explica que les poblacions d'aquesta planta a les Illes Balears són cada vegada més reduïdes. A Mallorca, a la platja de s'Arenal de Sa Ràpita, a una zona molt concreta del seu sistema dunar, hi perviu l'única població d'aquesta espècie dins el Parc Natural es Trenc- Salobrar de Campos. No obstant això, aquesta població actualment quasi ja ha desaparegut fins a quedar-ne enguany només un sol brot. La minva, principalment, s'ha produït per la incidència directa de les ones durant els temporals per mor de la reducció de la platja i també per la desestabilització de les dunes per mor del trànsit humà i els animals de companyia.

Per tot això, i prevista la seva desaparició, l'equip de gestió del Parc es va posar en contacte amb el Centre Forestal de Menut (CEFOR), ja que en el seu banc de germoplasma hi ha llavors d'aquesta planta. Els tècnics d'aquest centre varen començar a posar en funcionament els protocols de germinació i, després d'uns sis mesos, s'ha aconseguit un estoc d'unes 40 plàntules d'aquesta espècie.

Per altra banda, la brigada de l'Institut Balear de la Natura (IBANAT) del Parc ha construït sis tancats de protecció de 2x2 m amb pals de fusta i reixeta per protegir les plantes i s'han col·locat cartells informatius. Les plantes s'han sembrat a principis de novembre, amb la intenció d'aprofitar les pluges, a les dunes davanteres més ben conservades de S'Arenal den Tem, també dins aquest espai natural protegit. A més, la tasca de repoblació ha estat consensuada i supervisada en tot moment pel Servei de Protecció d'Espècies del Govern.

La col·laboració de tots aquests òrgans administratius i de gestió, que depenen de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha fet possible la repoblació en el Parc d'aquesta espècie catalogada. En un futur pròxim, està previst fer noves repoblacions a altres dunes dins del Parc a partir d'aquests exemplars plantats. La finalitat és preservar la biodiversitat i reconstituir els hàbitats de les dunes davanteres, les quals juguen un paper essencial per a la preservació de tot el sistema platja-duna.

IMATGES RELACIONADES

-
-

Data d'actualització: 15 novembre 2024


Comparteix