Les Illes Balears incrementen l’afiliació un 3,1 % a l’abril fins a 17.035 persones i continuen liderant la creació de llocs de feina i la baixada de l’atur
Les Illes Balears incrementen l’afiliació un 3,1 % a l’abril fins a 17.035 persones i continuen liderant la creació de llocs de feina i la baixada de l’atur
L’afiliació a les Illes Balears respecte al mes anterior augmenta en 55.155 altes; és a dir, un 10,7 % de pujada intermensual La comunitat autònoma experimenta importants descensos de l’atur tant en termes interanuals (-9,0 %) com intermensuals (-4,8 %)
18 juny 2024Les Illes Balears tornen a liderar la creació d’ocupació a l’abril en situar-se entre les comunitats autònomes que han creat més ocupació aquest mes, tant en termes interanuals com intermensuals. Així, al mes d’abril es varen registrar 569.326 afiliacions, cosa que implica un increment de 17.035 respecte a l’abril del 2023, un 3,1 % més. El conjunt de l’Estat mostra un augment anual mitjà del 2,4 %.
Si es comparen les dades del mes d’abril amb les del mes precedent s’observa un augment de 55.155 afiliacions a les Balears, és a dir, un 10,7 % de pujada intermensual. Les Illes Balears és la comunitat autònoma que encapçala la pujada de l’ocupació d’un mes per a un altre. En el conjunt espanyol l’afiliació respecte al mes anterior ha estat de l’1,0 %.
El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha recordat que les Illes Balears lideren la taxa d’ocupació i de creació d’ocupació, d’acord amb les xifres del primer trimestre del 2024. En aquest sentit, ha explicat que «millorar l’ocupabilitat de les persones en un moment en què el mercat laboral és més complex i en què se sol·liciten persones treballadores més ben preparades és un dels principals reptes, a més de millorar la salut i la seguretat, la prevenció laboral i la conciliació familiar en el camí cap a una ocupació de qualitat».
En aquest sentit, la directora general de Treball i Salut Laboral, Catalina Cabrer, ha subratllat que «cal incidir en la formació per trobar professionals preparats i així poder fer front a una necessitat cada cop més present, que és la jubilació de les plantilles més grans que han de ser reemplaçades per persones més joves i ben formades». A més, ha afegit: «la feina ha de ser de qualitat, i per això és important la salut i la seguretat dels treballadors. Les Balears presenten uns índexs de sinistralitat negatius, i és una de les comunitats amb les xifres més elevades. Hi ha molta feina per fer quant a les càrregues de treball tant en hostaleria, com en altres sectors importants com són la construcció o la indústria».
Sobre la taxa d’ocupació i creació d’ocupació, Cabrer ha destacat que «la situació del mercat laboral al sector turístic és favorable». Per això, ha expressat que, precisament enguany, els mesos d’hivern que es consideren de baixa activitat en aquest sector s’han reduït principalment a causa de la ràpida obertura dels establiments com a conseqüència de la celebració de les festes de Setmana Santa, que aquest any han estat al mes de març. «Tot això es reflecteix en les bones dades de l’atur i mostra un nou panorama on pràcticament desapareix l’estacionalitat. Això no vol dir que no sigui necessari cuidar d’altres sectors, on cal posar especial èmfasi. En general, en tots segueixen existint uns requeriments importants perquè la situació del mercat laboral no són només números sobre l’ocupació, sinó que també cal valorar que l’ocupació sigui de qualitat», ha insistit.
Finalment, la directora general ha indicat que «les bones dades d’ocupació de les Illes Balears no han de portar-nos a un engany. Cal continuar treballant sense pausa en la formació professional, en la seguretat i la salut de les persones treballadores, cal fer nous passos en la millora de la conciliació laboral i familiar i lluitar contra la bretxa salarial i les desigualtats entre homes i dones» ha conclòs Cabrer.
Atur
Pel que fa a l’atur, les Illes Balears mostren els descensos més accentuats del territori nacional tant en termes interanuals com intermensuals. Així, el nombre de persones en aquesta situació durant el mes d’abril ha estat de 28.225, xifra que mostra un descens de 2.786 persones, és a dir, un -9,0 % menys si es compara amb l’abril del 2023. L’atur cau sobretot a Eivissa (-9,5 %), seguida de Mallorca (-9%), Menorca (-8,2%) i Formentera (-2,0%). En el conjunt de l’Estat també baixa la xifra d’atur i la mitjana se situa en -4,4 %.
Des d’una perspectiva intermensual l’atur cau respecte del mes de març en 1.437 persones, un -4,8 % en termes relatius. Aquest descens es dóna a totes les illes, especialment a Eivissa (-10,3 %), seguida de Menorca (-7,5 %), Mallorca (-4,1 %) i Formentera (-2,0 %). En el conjunt nacional les dades mostren una caiguda de l’atur respecte al mes de març del 2,2 %.
Per col·lectius, l’atur interanual baixa entre les dones (-11,2 %), els més grans de 25 anys (-9,7 %) i els espanyols (-9,3 %). En comparació amb el mes anterior, la desocupació baixa entre les dones (5,1 %), els menors de 25 anys (-14,7 %) i els estrangers no comunitaris (-7,6 %).
La taxa d’atur administratiu del mes d’abril ha estat del 4,7 %, és a dir, 0,6 punts per sota de les dades registrades fa un any.
Contractació
Al mes d’abril es varen registrar 42.522 nous contractes a les Illes Balears, 1.085 més si es compara amb el mateix mes de fa un any, fet que implica una pujada del 2,6 %. Des d’aquesta perspectiva, la contractació augmenta a totes les illes, excepte a Formentera (-5,3 %) i s’incrementa sobretot a Eivissa (12,6 %), seguida de Menorca (1,7 %) i Mallorca (0,4 %).
Si es comparen les dades de contractació amb el mes anterior (març) s’observa un increment de 12.898 contractes, un 43,5 % més. Aquest augment es nota amb força a Eivissa (105,9 %) i Formentera (+91,5 %), seguides de Menorca (+68,4 %) i Mallorca (+30,5 %). Per col·lectius, la contractació en aquesta categoria puja més entre les dones (46,8 %), els menors de 25 anys (53,1 %) i els estrangers comunitaris (53,5 %).
Autònoms
El règim d’autònoms suma a les Illes Balears 101.392 persones afiliades al mes d’abril, xifra que representa el 17,8 % del total de l’ocupació registrada. Les persones que han triat aquest tipus d’afiliació es varen incrementar en 2.456 des d’abril del 2023 (+2,5 %) i en 2.772 en comparació amb el mes de març del 2024 (+2,8 %).
Demandants de feina
El nombre de demandants d’ocupació a les Illes a l’abril ha estat de 64.949 persones, fet que suposa un increment de 475 sol·licitants (+0,7 %) respecte a l’abril de 2023. Les persones demandants d’ocupació experimenten una pujada de totes les illes, excepte a Eivissa (1,9 %) i sobretot a Menorca (+4,3 %), seguida de Formentera (+3,2 %) i Mallorca (+0,7 %).
Pel que fa al mes de març, les persones demandants d’ocupació a les illes baixen en 25.129 persones, un -27,9 %. Aquesta caiguda es dóna a totes les illes, sobretot a Eivissa (-45,6 %), seguida de Formentera (-36 %), Menorca (-32,6 %) i Mallorca (-23,2 %).
Data d'actualització: 18 juny 2024
Comparteix