avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

La pedrera de Can Cirerol, a Felanitx, tindrà un parc fotovoltaic pioner que sumarà més de 3 MW de potència i que servirà de referent per a altres projectes en espais degradats

La pedrera de Can Cirerol, a Felanitx, tindrà un parc fotovoltaic pioner que sumarà més de 3 MW de potència i que servirà de referent per a altres projectes en espais degradats

El Govern central obrirà properament una convocatòria d’ajuts provinents del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica, per tal de seguir prioritzant la instal·lació de plaques fotovoltaiques a espais degradats, espais urbans, cobertes i aparcaments

Doble 36 5584548ca 15 febrer 2023

El Govern central obrirà properament una convocatòria d’ajuts provinents del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica, per tal de seguir prioritzant la instal·lació de plaques fotovoltaiques a espais degradats, espais urbans, cobertes i aparcaments

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat aquest dimecres la pedrera de Can Cirerol, situada a Felanitx, on es desenvoluparà el primer parc fotovoltaic situat a una pedrera de les Illes i que sumarà més de 3 MW de potència. Yllanes ha explicat que el Govern central té previst obrir properament una nova línia d’ajuts del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica (PITEIB), per tal d’impulsar la instal·lació de plaques fotovoltaiques a espais degradats com aquest, a més de seguir impulsant la transició energètica en espais urbans, cobertes i aparcaments.

El vicepresident ha destacat que aquests tipus d’inversions es faran sempre amb criteris socials per beneficiar també les llars més vulnerables. «Aquest parc fotovoltaic, que veurà la llum aviat, és un projecte exemplar i referent per totes les seves característiques. L’emplaçament és idoni en estar ubicat sobre una antiga pedrera ja restaurada i, a més, se situa en un terreny d’aptitud fotovoltaica alta segons el Pla Director Sectorial d'Energia i té una superfície menor de quatre hectàrees. Aquest tipus d’instal·lacions són les prioritàries per al Govern, i per això es mobilitzaran fins a 20 milions d’euros per tal de seguir impulsant-les en espais degradats, urbans, cobertes i aparcaments. Volem que la transició energètica sigui una transició justa, tant per a la ciutadania com per al medi ambient, i per això prioritzam espais degradats i que l’energia produïda arribi primer als més vulnerables», ha dit el vicepresident.

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha declarat que «cada parc és una petita passa per disminuir les emissions contaminants i anar tancant les centrals tèrmiques. En aquest cas estalviarem 2.748 tones de CO2 anuals per millorar la qualitat de l’aire que respiram. A més de la reducció d'emissions i la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica també representa una eina indispensable per abaratir la factura de la llum. Volem recordar que ja tenim un 70 % mobilitzat del PITEIB i aviat el Govern central posarà en marxa un nou programa per incentivar sobretot la generació renovable dotat amb 20 milions en espais degradats com aquests que visitam avui i que tindran prioritat».

Finalment, el director general de Política industrial, Antoni Morro, ha destacat que «la transició energètica també representa una oportunitat econòmica important per diversificar la nostra economia i crear llocs de treball estables, alhora que es recupera un espai altament degradat. La reutilització de pedreres ubicades en zones d’aptitud alta permetrà impulsar la transició energètica i recuperar biodiversitat de la mà de la política industrial de les Illes».

El projecte de Can Cirerol

El projecte visitat aquest dijous està situat en el municipi de Felanitx i s’està desenvolupant en dues fases. En la primera, es realitzarà una instal·lació fotovoltaica situada sobre l’antiga pedrera amb una potència de 2.563 kW. La producció anual serà de 5.036.633 kWh, l’equivalent al 6 % del municipi, abastirà uns 770 habitatges i deixaria d’emetre un total de 2.748 tones de CO2 anuals.

La segona fase sumarà una potència de 929 kW, permetrà arribar als 3,3 MW i es realitzarà una vegada es restauri la pedrera, que es troba encara en explotació minera i en fase parcial de restauració.

El pressupost de la primera fase és de 2,07 milions d’euros i arriba als 2,68 milions en les dues fases. Aquest parc fotovoltaic està situat a un terreny d’aptitud fotovoltaica alta, segons el Pla Director Sectorial d'Energia, i té una superfície menor a quatre hectàrees. Va ser seleccionat per l’Institut per a la Diversificació i Estalvi Energètic (IDAE) per rebre una subvenció de 241.650 euros en el marc del programa SOLBAL I per a les dues fases.


Data d'actualització: 21 febrer 2023


Comparteix