La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural anuncia durant el Consell Pesquer que destinarà al sector 2,5 milions d’euros de fons ITS per incrementar, entre altres, els mitjans de vigilància a Reserves Marines
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural anuncia durant el Consell Pesquer que destinarà al sector 2,5 milions d’euros de fons ITS per incrementar, entre altres, els mitjans de vigilància a Reserves Marines
El conseller Joan Simonet ha aprofitat la 37a reunió d’aquest Consell Pesquer, que ha estat presidido per Miquel Socias i que ha comptat amb l'assistència del director general de Pesca, Antoni M. Grau, per recordar que, «des de 2017, no s’invertia doblers provinents de l’Impost de Turisme Sostenible en el sector pesquer»
12 novembre 2024La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha estat avui seu de la 37a reunió del Consell Pesquer de les Illes Balears, principal òrgan col·legiat de caràcter consultiu en matèria de pesca marítima de l'arxipèlag. Aquesta reunió ha estat presidida per Miquel Socias i ha comptat amb l'assistència del conseller Joan Simonet i el director general de Pesca, Antoni M. Grau. En aquest sentit, cal recordar que la composició del Consell Pesquer reflecteix una àmplia representació del sector, i inclou vocals dels consells insulars, de la Direcció General de Ports i de l'Autoritat Portuària de les Illes Balears. A més, hi són presents representants de les confraries de pescadors de les Illes Balears, de la Federació Balear de Pesca i Casting, de la Federació Balear d'Activitats Subaquàtiques, de l'organització de productors pesquers Opmallorcamar i de l'Associació de Pescadors de les Illes Balears.
Durant l'acte, la Conselleria ha presentat diverses iniciatives de normativa sectorial, i també els resultats d'estudis de grups d'experts. A més, el conseller Joan Simonet ha aprofitat per anunciar que es destinarà al sector 2,5 milions d’euros -2.446.500 euros- provinents de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) dins un projecte denominat Economia Blava: nous instruments de gestió. «Cal recordar que des de 2017 no s’invertia doblers de l’ITS en el sector. Aquesta aposta vol reafirmar el compromís que des del Govern es té amb el món pesquer de les Illes, la seva rendibilitat i la seva sostenibilitat», ha explicat Simonet. En aquest sentit, aquest projecte d’Economia Blava inclou un increment de mitjans de vigilància i control a reserves marines -per exemple, l’adquisició de dues barques de vigilància, una per la nova reserva de Ponent i una altra destinada a la zona de Pollença per controlar el futur pla de gestió de les badies del nord de Mallorca-; més inversions en l'àmbit tecnològic -com la compra de drons, radars i sensors electrònics per al programa de seguiment pesquer que es desenvoluparà amb l’IMEDEA pel seguiment dels plans de gestió- i més pressupost per l’adquisició de caixes verdes, entre altres.
Quan l'àmbit normatiu, s'ha detallat informació sobre el Projecte de decret que modifica el Pla de Gestió Pluriinsular per a la Pesca amb Arts de Tirada Tradicionals i el Pla de Gestió per a la Pesca Professional Artesanal a les Pitiüses. A més, s'hi ha debatut l'elaboració d'un decret de simplificació en matèria d'ordenació pesquera i busseig.
També s'ha informat sobre el Projecte de decret per a la creació de la Reserva Marina del Ponent de Mallorca i el Pla de Gestió de la Pesca Artesanal per a les Aigües Interiors de les Badies de Pollença i Alcúdia. En aquest sentit, el director general de Pesca, Antoni M. Grau, ha manifestat que «la iniciativa dels pescadors del nord de Mallorca posa en evidència la seva voluntat d'involucrar-se en la gestió sostenible dels recursos pesquers i la importància que progressivament el sector està donant a la cogestió».
Així mateix, el Consell Pesquer ha analitzat les repercussions de les modificacions recents del Reglament de control de la política pesquera comuna, i n’ha destacat la implantació progressiva de la geolocalització i el registre digital de captures per a la flota pesquera professional, i també la declaració electrònica de captures per a la pesca recreativa, amb l'horitzó d'implantació en el 2030. A més, s'han presentat les conclusions de la primera reunió del grup d'experts en elasmobranquis i de la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears.
La sessió ha conclòs amb un torn obert de paraules, en el qual els assistents han pogut expressar les seves inquietuds i propostes, contribuint així a enriquir el debat i a definir línies d'acció futures en favor del sector pesquer i la conservació dels recursos marins a les Illes Balears.
Data d'actualització: 12 novembre 2024
Comparteix