avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

L'esborrany definitiu del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic estarà llest abans d'acabar la legislatura

L'esborrany definitiu del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic estarà llest abans d'acabar la legislatura

Així ho ha explicat el vicepresident Yllanes durant el Consell Balear del Clima i ha recordat que l’objectiu és reduir les emissions un 40 % el 2030 per arribar a la neutralitat climàtica el 2050

Proyecto nuevo 11 02ca 22 febrer 2023

Així ho ha explicat el vicepresident Yllanes durant el Consell Balear del Clima i ha recordat que l’objectiu és reduir les emissions un 40 % el 2030 per arribar a la neutralitat climàtica el 2050

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presidit aquest dimecres una nova sessió del Consell Balear del Clima i ha informat que abans de finalitzar la legislatura hi haurà disponible un esborrany definitiu del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic de les Illes Balears, que es troba en procés d’elaboració després d’haver rebut les aportacions i propostes durant el procés participatiu, i que té com a objectiu establir un marc transversal d’orientació i planificació dels objectius, les polítiques i les accions per complir amb la Llei de canvi climàtic i transició energètica.

El vicepresident ha recordat que aquest Pla preveu establir els mecanisme necessaris per tal d’accelerar en la reducció d’un 40 % de les emissions contaminants a les Illes Balears fins al 2030, així com arribar a la neutralitat climàtica per a l’any 2050. «Hem de ser ambiciosos en els objectius climàtics i necessitam de la implicació de tots els sectors. Per això, la configuració d’aquest Pla s’ha anat desenvolupant al llarg d’aquests mesos gràcies a les aportacions del comitè d’experts, sindicats, empreses, partits polítics i altres entitats i ciutadans i ciutadanes de les Illes. Volem deixar marcat ja el full de ruta per fer tot el que està a les nostres mans com a societat. El canvi climàtic avança, i hem de prendre les mesures necessàries per tal de poder mitigar els seus efectes, i això passa per una transició energètica que també ha de ser socialment justa».

Yllanes també s’ha referit a que «tenim la necessitat ser conscients que estem en plena emergència climàtica i necessitam reduir el nostre consum energètic, electrificar tots els consums possibles per fer-los més eficients i desplegar les renovables de manera massiva. No hi ha altre camí i necessitam tota la societat per fer-ho possible».

El Consell Balear del Clima

El Consell Balear del Clima és l’òrgan col·legiat de caràcter consultiu que té com a finalitats primordials assessorar les administracions públiques sobre les polítiques climàtiques i de transició energètica, proposar mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic, així com afavorir la participació dels sectors socials i econòmics de les Illes Balears en aquests àmbits.

En la sessió d’aquest dimecres també s’hi ha abordat l’aprovació del Reglament de funcionament del Comitè d’Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic de les Illes Balears i proposta de nomenament de la seva presidència, que es va aprovar aquest dilluns al Consell de Govern. En aquest punt, el vicepresident Yllanes ha proposat Pau de Vílchez com a president del Comitè d’Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic de les Illes Balears i serà ratificat en el proper Consell de Govern, tal i com estableix el Reglament.

A més, s’ha explicat l’estat del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears, del que el Govern ja ha mobilitzat més del 69 % dels fons, complint així amb el mandat de la UE en temps rècord.

En aquest punt, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha expressat que «avui dia ja tenim més de deu convocatòries obertes i 137 milions d’euros mobilitzats. Aquesta quantitat històrica de recursos ha de servir per complir els objectius que ens hem marcat a la Llei i al Pla de Transició. Volem fer una crida a tothom a acollir-se a aquestes convocatòries: mai hi ha hagut tants recursos per accelerar la transició energètica i mitigar el canvi climàtic. Recursos per impulsar l’autoconsum, instal·lar bateries, reduir el consum energètic, augmentar l’eficiència i descarbonitzar la nostra mobilitat. Tenim convocatòries dirigides a tot tipus de sectors: administracions, grans consumidors, cicle de l’aigua, ports i sector nàutic, iniciatives comunitàries i sense ànim de lucre, propietaris de grans aparcaments, llars vulnerables i entitats locals. Tothom se’n pot beneficiar i necessitam la participació de tots els sectors per poder complir les fites del Pla».

El Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic

L’esborrany inicial del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic va ser presentat al Consell Balear del Clima el 12 de maig de 2022 i preveia les mesures necessàries per a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle respecte l’any 1990 per avançar cap a la major autosuficiència energètica reduint el consum primari d’energia respecte al 2005, així com ampliar la potència d’energies renovables a les Illes Balears i assegurar l’adaptació del territori i dels sectors econòmics de les Illes Balears als impactes del canvi climàtic.

El Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic té com a objectiu que per a l’any 2023 les Illes Balears tenguin les bases per a un model econòmic sostenible, descarbonitzat i resilient al canvi climàtic, fet que permetrà un creixement socialment just, intel·ligent i democràtic. Així, aquest Pla pretén donar forma a la planificació de la política de transició energètica i canvi climàtic balear, de manera que es pugui donar compliment als compromisos que emanen de la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears.

Segons aquest Pla, el primer objectiu és reduir les emissions un 40 % el 2030 per arribar a la neutralitat climàtica l’any 2050. Així mateix, la reducció del consum primari s’ha d’abaixar un 26 % el 2030 i fins a un 40 % el 2050. D’altra banda, el Pla preveu quotes quinquennals de penetració d’energies renovables per tecnologies, a fi d’assolir progressivament els objectius següents, definits com a proporció de l’energia final consumida en el territori balear: el 35 % per a l’any 2030 i el 100 % per a l’any 2050. Aquests objectius s’han d’ajustar a les particularitats de cada illa.


Data d'actualització: 22 febrer 2023


Comparteix