avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP)

Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP)

És el fons de finançament de les polítiques marítimes i de pesca de la Unió Europea proposat per al període 2014-2020. El FEMP té com a objectiu principal fomentar una pesca i una aqüicultura competitives, mediambientalment sostenibles, econòmicament viables, i socialment responsables. 

Els principis inspiradors del FEMP són, entre d'altres:  

  • Ajudar als pescadors a la transició a la pesca sostenible.
  •  Ajudar a les comunitats costaneres a diversificar les seves economies.
  • Finançar projectes per crear ocupació i millorar la qualitat de vida a les costes europees.
  • Facilitar l'accés al finançament. 

A més, el FEMP fixa com a eix horitzontal els objectius establerts per l'Estratègia Europa 2020, els quals inclouen un creixement intel·ligent, sostenible i integrador i el desenvolupament harmònic de la Unió Europea. 

Durant els darrers anys, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural a través de la Direcció General de Pesca, ha rebut o rep finançament del FEMP per dur a terme els següents projectes:

1.  121BAL00003 Servei per al reforç de control de les reserves marines de les Pitiüses

 Per al bon funcionament de les reserves marines de les Pitiüses (Punta de sa Creu i costa nord-est d’Eivissa-Tagomago) és imprescindible l’existència de mecanismes de control i seguiment. Així mateix, per a la gestió dels recursos marins de les reserves marines és necessari portar un registre de les activitats que s’hi duen a terme, en particular de les regulades, per tal de conèixer l’esforç pesquer i poder, si és el cas, prendre mesures correctores amb objectivitat. 

Mitjançant aquest projecte s’ha contractat el personal necessari per dur a terme la vigilància i seguiment de les activitats que es desenvolupen dins les reserves marines.

2.   321BAL00002 Banc d’ADN d’espècies pesqueres de les Illes Balears

El projecte d’inversió immaterial consisteix en la recollida i el processament de mostres biològiques, per crear un banc d’ADN per a la caracterització genètica d’organismes marins del litoral de les Illes Balears i fer-la servir com a instrument per: la determinació de l’origen, la identificació i la traçabilitat d’espècies pesqueres per a la promoció de productes locals.

Els mostrejos s’han realitzat sobre les següents espècies: déntol (Dentex dentex), anfós (Epinephelus marginatus), bacoreta (Euthynnus alletteratus), moll (Mullus surmuletus), pàguera (Pagrus pagrus), cap-roig (Scorpaena scrofa), gall (Zeus faber), llagosta (Palinurus elephas), cirviola (Seriola dumerili), gatvaire (Scyliorhinus stellaris), entre d’altres.

3.   321BAL00003 Gestió de les reserves marines de les Illes Balears 

En els darrers anys, els sistemes electrònics de localització de vaixells s’han revelat com una eina fonamental per al desenvolupament i l’execució de les polítiques de conservació de recursos i ordenació del sector pesquer. En particular, aquests sistemes han resultat de gran utilitat per a la localització de caladors, l’avaluació de l’esforç pesquer i la valoració indirecta de l’estat i la rendibilitat de les àrees de pesca, així com per al seguiment d’activitats en zones protegides o el control dels règims d’esforç i horaris de la flota. Així mateix, la integració d’aquests sistemes en els protocols de salvament a la mar constitueix una salvaguarda addicional per als professionals del sector en cas d’emergència.

El projecte consisteix en contractar: el subministrament, la instal·lació i el manteniment d’un sistema de localització (caixes verdes) per a les embarcacions d’arts menors de les Illes Balears.

4.   311BAL00001 Avaluació i control de la pesca recreativa a les Illes Balears (executat)

Sovint s'ha considerat que la pesca recreativa té un baix impacte ecològic, sobretot si es compara amb la pesca professional, però des d'un punt de vista biològic, hi ha diverses característiques d'aquesta modalitat que poden amenaçar l'estat de conservació de certes espècies. Existeixen evidències que la pesca recreativa pot tenir un paper important en la disminució d'algunes poblacions explotades. Per tant, proporcionar estimacions precises de les captures i l’esforç pesquer del sector recreatiu és una qüestió fonamental a l'hora de dirigir la gestió de la pesca recreativa, que s'hauria d'orientar a garantir l'explotació sostenible dels recursos marins.

Aquest projecte té pretén descriure les principals característiques de la pesca recreativa d’embarcació (hàbits, esforç i captures) i els seus efectes sobre les principals espècies explotades a les reserves marines. A més, es vol validar l’aplicació mòbil: Diari de Pesca Recreativa, com a sistema de declaració i de recopilació de dades, i la seva utilitat per aconseguir un model de gestió sostenible de la pesca recreativa i sense conflictes amb la pesca professional. Per a més informació sobre finaçament i resum dels resultats del projecte, es pot entrar en el següent enllaç: Projecte 311BAL00001.

Més informació sobre el FEMP:

Web Unió Europea

Web Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Web Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural (Fogaiba)


Imatges relacionades​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

20180626 logo femp.png 1466240243 02ca
1 / 1
20180626 logo femp.png 1466240243 02ca

Comparteix​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​