avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Palma International Boat Show es consolida com la fira de referència d'inici de la temporada nàutica amb 271 expositors i més de 600 embarcacions

El Palma International Boat Show es consolida com la fira de referència d'inici de la temporada nàutica amb 271 expositors i més de 600 embarcacions

El vicepresident Yllanes ha presentat aquest matí el certamen que tindrà lloc del 27 al 30 d’abril al Moll Vell de Palma

Noticias 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 02ca 25 abril 2023

El vicepresident Yllanes ha presentat aquest matí el certamen que tindrà lloc del 27 al 30 d’abril al Moll Vell de Palma

El Palma International Boat Show es consolida com una de les fires imprescindibles d’inici de la temporada nàutica. Així ho constaten les xifres de participació, amb 271 empreses participants i unes 600 embarcacions exposades (més de 250 a la mar), repartides en un recinte firal de 81.000 metres quadrats. La fira nàutica, que tindrà lloc del 27 al 30 d’abril al Moll Vell de Palma, està organitzada per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) i l’associació Balearic Yacht Brokers Association (BYBA).

Aquest matí ha tingut lloc la presentació de la nova edició de la fira en el recinte firal del Moll Vell, i ha comptat amb la presència del vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; el president de l’Autoritat Portuària de Balears, Jaume Colom; la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis; la presidenta de Balearic Yacht Brokers Association, Dani Weber, i el director del Palma Superyacht Village, Arne Ploch.

El vicepresident ha destacat que «el nàutic és un sector estratègic per a la indústria i l’economia de les nostres illes. Per això, des del Govern el vàrem incloure dins l’estratègia de diversificació econòmica i de l’aposta per un turisme de qualitat, vinculat amb un sector industrial que factura al voltant de 966 milions d’euros a l’any, i que ocupa a més de 5.000 persones». Yllanes ha afegit que «ens complau veure els esforços del sector per incorporar la perspectiva climàtica i de sostenibilitat, aspectes essencials per continuar gaudint d’aquestes Illes».

Per la seva banda, el president de l’Autoritat Portuària de Balears ha destacat el paper d’amfitrió que fa el Port en aquesta fira del sector nàutic, que és el que més riquesa genera del conjunt d’activitats econòmiques que es desenvolupen en els ports d’interès general de les Illes. En aquest sentit, Jaume Colom ha agraït l’esforç que suposa per als concessionaris de les instal·lacions nàutiques i els pescadors, en cedir el seu espai per a la celebració anual de la mostra, així com també al personal administratiu i a la Policia Portuària de l’APB per la seva dedicació abans, durant i després de la fira.

Pel que fa a l’oferta, els velers són un any més els protagonistes de la fira de Palma, que sempre s’ha caracteritzat per comptar amb una de les majors exposicions d’aquest tipus d’embarcacions d’Europa, sobretot de gran eslora. A més, destaca la presència de catamarans de vela i a motor, que han incrementat la seva presència amb els anys, ja que són les embarcacions preferides per al xàrter nàutic. Respecte al motor, la fira mostrarà els últims models de tenders i dayboats d’eslora mitjana-alta, i de semirígides transportables d’eslora mitjana-petita, d’acord amb les últimes tendències en el sector nàutic.

Segons l’organització, l’eslora mitjana de les embarcacions que s’exposen a la fira ha augmentat en els darrers anys; de fet, moltes ja superen els 25 metres d’eslora fins arribar als 55 metres del iot més gran de la fira, el veler Elena of London. Tot i això, l’oferta d’embarcacions es complementa amb les més petites, que s’exposen a terra.

Una de les vocacions més clares que s’ha consolidat a la fira és la presentació de novetats relacionades amb la sostenibilitat. Deixant de banda els velers, que representen l’opció de navegació més sostenible, de cada vegada més, les empreses s’esforcen per trobar nous productes més respectuosos amb el medi ambient, conscients de la necessitat de protegir el medi marí. Així, enguany es presentaran nous models d’embarcacions elèctriques construïdes a Mallorca, a més d’altres d’arribades d’altres països que han triat Palma per donar-se a conèixer i que utilitzen l’energia del sol per reduir el consum de combustibles fòssils. Aquesta preocupació pel medi ambient també es podrà veure en altres productes relacionats amb el sector, com motors i equipament nàutic.

Palma Superyacht Village

El Palma International Boat Show inclou el Palma Superyacht Village, una secció especialment dissenyada per adquirir o comprar embarcacions de més de 24 metres d’eslora, tant a vela com a motor. El Palma Superyacht Village compta amb una zona especialitzada en reparació i manteniment d’embarcacions, coneguda com refit & repair, que en aquesta edició comptarà amb la participació de més de vint empreses líders en la indústria nàutica, així com també empreses de serveis ubicades a altres zones del Village.

La gran novetat d’enguany és la incorporació de l’Innovation Corner, organitzat per Yachting Ventures, un espai que cerca promoure el diàleg entre les empreses emergents, dedicades a la innovació, digitalització i sostenibilitat, i els professionals de la indústria. En aquest espai, dotze empreses emergents especialitzades en nàutica presentaran els avenços i les noves tecnologies aplicades al sector.

Premi Marcial Sánchez-Barcáiztegui

Està previst que el dissabte 29 d’abril l’organització del Palma International Boat Show entregui el premi Marcial Sánchez-Barcáiztegui, un guardó que s’atorga a persones o institucions que han contribuït amb la seva funció empresarial, social, mediambiental o esportiva a la promoció del sector nàutic en tots els seus vessants.

Els guanyadors anteriors del premi Marcial Sánchez-Barcáiztegui han estat la Comissió Naval de Regates de les Balears (2013), el Trofeu SAR Princesa Sofia (2014), l’Escola de Mestres d’Aixa del Consell de Mallorca (2015), Margarita Dahlberg (2016), Diego Colón de Carvajal (2017), Miguel Suñer (2018), Isabel Subirats (2019), la Creu Roja de la Mar (2021) i la Confraria de Pescadors de Sant Pere (2022).

Agenda d’activitats

Aquesta edició de la fira tindrà un ampli ventall d’activitats paral·leles que se celebraran a la sala d’actes de l’edifici Port Center de l’Autoritat Portuària de Balears i en el recinte firal. S’han de destacar els actes organitzats pel SOIB-Servei d’Ocupació de les Illes Balears, juntament amb el Balearic Marine Cluster per fomentar l’ocupació i la formació en el sector. A més, també s’han organitzat presentacions de regates i d’altres esdeveniments dels expositors.


Data d'actualització: 25 abril 2023


Comparteix