avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

EL LLIBRE "LA VEGETACIÓ DE MALLORCA I CABRERA. BASES PER A LA INTERPRETACIÓ I GESTIÓ D'HÀBITATS I PAISATGE VEGETAL"

EL LLIBRE "LA VEGETACIÓ DE MALLORCA I CABRERA. BASES PER A LA INTERPRETACIÓ I GESTIÓ D'HÀBITATS I PAISATGE VEGETAL"

Imatge portada horitzontal 01ca 13 febrer 2024

El Servei de Projectes d’Espais Naturals ha impulsat la nova edició del Llibre “La Vegetació de l’Illa de Mallorca. Bases per a la interpretació i gestió d’hàbitats” que fou editat el 2007.

 

Aprofitant l’oportunitat, s’ha actualitzat el contingut, s’ha modificat de forma parcial l'estructura i s’han ajustat alguns aspectes estètics respecte al llibre de 2007. A més, aquesta edició del llibre vol retre un petit homenatge als mestres Oriol de Bolòs i Capdevila i a Salvador Rivas-Martínez i Costa.

 

El seu contingut pretén oferir una visió esquemàtica dels coneixements fitogeogràfics i del paisatge vegetal de les illes de Mallorca i de l’arxipèlag de Cabrera, que inclou les unitats de vegetació més rellevants dels seus paisatges naturals i semi-naturals.

 

A la introducció es descriuen conceptes de la ciència del paisatge vegetal com el dinamisme, la zonació i la successió. Es mostra la classificació de les espècies botàniques en comunitats vegetals (sintaxonomia) que apareixeran als capítols següents. A més, es retrata el marc geològic, hidrològic i climàtic en què es troben les Illes i els efectes del clima en la morfologia i l’ecologia de les plantes.

 

Els capítols del llibre s’organitzen en descripcions dels grans agrupaments de comunitats vegetals presents a les illes :

 

  1. Comunitats Forestals i fruticoses.

  2. Vegetació herbàcia anual i vivaç no ruderalitzada.

  3. Comunitats de penyals, cingles i roques.

  4. Vegetació de salobrars.

  5. Vegetació de platges i litoral rocós.

  6. Comunitats de torrents i llocs humits.

  7. Vegetació ruderal.

  8. Comunitats marines.

 

El llibre també compta amb l’esquema sintaxonòmic, classificació de les comunitats presents a les illes i la passarel·la que relaciona els sintàxons (comunitats vegetals) amb la classificació dels Hàbitats d’interès comunitari de la Directiva Hàbitats de la Unió Europea 92/47/CE.

 

A mode de glossari es defineixen els termes de caire científic que puguin suposar un impediment a l’enteniment del text.

 

Els quatre autors principals del llibre són botànics experts en paisatge vegetal de les Illes Balears: el doctor Lleonard Llorens García, professor emèrit i col·laborador de la UIB, responsable de la cartografia i de l'inventari dels tipus d’hàbitats de la Directiva Hàbitats a l’Atles dels hàbitats naturals i seminaturals d’Espanya; el doctor Llorenç Gil Vives és professor de Botànica de la UIB i autor del llibre “Les claus de determinació de la flora balear”; Javier Tébar Garau, doctor en botànica, és l’encarregat de dirigir l’equip que està realitzant la Cartografia dels Hàbitats Terrestres de les Illes Balears (CHIB); el doctor Carles Victorí Cardona, responsable tècnic del Centre Forestal de les Illes Balears a Menut. Per altra banda, Maria Francisca Capote Cifre, tècnic de la Conselleria de Medi Ambient i Territori que supervisa el projecte de CHIB i que ha participat en l’edició de la nova versió del llibre.

 

L'objectiu d’aquesta edició és donar resposta a la necessitat de suport per a tots els tècnics ambientals i gestors dels espais naturals de les diferents administracions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. De la versió actual del llibre s’han imprès 1500 còpies en format físic que es distribuiran entre els tècnics ambientals del Govern, dels consells, dels ajuntaments, a la Universitat de les Illes Balears, a centres de interpretació ambiental i d’altres entitats que en puguin fer un ús didàctic i tècnic.

 

És per aquest motiu que s’ha volgut mantenir un estil de redacció assequible a un públic ample que inclou zoòlegs, geògrafs, tècnics en silvicultura, agronomia i gestió del territori, urbanistes, estudiants i aficionats a les ciències biològiques i geogràfiques, així com a altres que precisin d’una aproximació més general que aquella a què accedeix l’especialista geobotànic. Sense menyscabar la precisió científica, s’ha insistit en oferir una obra amb un notable caire divulgatiu.

 

Podeu accedir a la versió digital en el següent enllaç: http://mediambient.caib.es/espaisdenaturabalear/vegetaciomallorcacabrera.pdf

IMATGES RELACIONADES

Imatge portada horitzontal 02ca

Data d'actualització: 13 febrer 2024


Comparteix