El Govern presenta el protocol d’atenció a persones intersexuals a l’Hospital de Manacor
20 setembre 2024El desplegament d’aquest protocol té per objectiu garantir els drets i el bon tracte de les persones intersexuals en totes les etapes de la seva vida
La consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer, i la consellera de Salut, Manuela García, han assistit avui a la presentació del protocol d’atenció a les persones intersexuals a l’Hospital de Manacor. El desplegament d’aquest protocol té per objectiu garantir els drets i el bon tracte de les persones intersexuals (amb desenvolupament sexual diferent, DSD) de les Illes Balears mitjançant l’establiment d’itineraris informatius, orientadors i terapèutics des d’un enfocament multidisciplinari i interdisciplinari, amb la finalitat d’oferir una atenció integral a les persones intersexuals i les seves famílies, d’acord amb la legislació vigent en aquesta matèria. Es vol abastar, així, totes les vessants de la persona i el seu entorn i fer un acompanyament en totes les etapes de la vida.
En aquest sentit, la consellera de Famílies i Afers Socials ha volgut destacar la feina de totes les persones que han participat en la redacció d’aquest Pla i, al mateix temps, ha volgut posar en valor el paper de totes les persones compromeses que en duran a terme el desplegament. També, ha convidat a reflexionar «envers una realitat, per desgràcia encara desconeguda, com són les intersexualitats. I com tot, en aquest cas, el desconeixement només crea estigma i l’estigma, patiment». Per a Cirer, la força d’aquest protocol és que es tracta d’una iniciativa que «no es focalitza només en l’àmbit sanitari, sinó que aborda la qüestió des d'una visió holística, tenint en compte no només les persones amb un desenvolupament sexual diferent, sinó també les seves famílies i entorn social». Ha afegit que el repte principal és «desterrar l’estigma i la vergonya, la por i l’aïllament. I això no és possible sense l’educació i la sensibilització, tant en els hospitals com a tots els nivells assistencials, però també a les escoles, espais laborals i la comunitat en general».
Per la seva banda, la consellera de Salut, Manuela García, ha apuntat que «des de fa uns quinze anys en el Servei de Salut comptam amb un equip multidisciplinari format per endocrins pediàtrics, ginecòlegs, genetistes, neonatòlegs i cirurgians pediàtrics, al qual s'han sumat més recentment els psicòlegs i els treballadors socials per a detectar els casos més greus d'un desenvolupament sexual diferent que es diagnostiquen abans de néixer, en l'úter matern, o en el moment del naixement». Aquests casos, ha afegit, requereixen una intervenció urgent.
La trobada ha conclòs amb la intervenció de Lena Castells, cap del servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere i Núria Gregori-Flor, infermera i antropòloga experta en desenvolupament sexual diferent, ambdues participants en la redacció del pla.
A l’acte hi han estat presents el gerent de l’Hospital de Manacor, Ignacio Casas, i la presidenta del Comitè de Salut i Gènere de l’Hospital de Manacor, Antonia Cuerva.
IMATGES RELACIONADES
Data d'actualització: 20 setembre 2024
Comparteix