avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Govern col·labora amb la UIB en l’«Estratègia de Sostenibilitat 2030» que preveu assolir l’autosuficiència energètica del campus

El Govern col·labora amb la UIB en l’«Estratègia de Sostenibilitat 2030» que preveu assolir l’autosuficiència energètica del campus

La institució espera cobrir el 100 % del consum elèctric del campus universitari amb plaques fotovoltaiques el 2026 La UIB ha obtingut 33,1 milions d’euros en subvencions públiques competitives per finançar-ne la transformació energètica

El Govern col·labora amb la UIB en l’«Estratègia de Sostenibilitat 2030» que preveu assolir l’autosuficiència energètica del campus 09 juliol 2024

El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáez de San Pedro, i el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot, han presentat l’«Estratègia de Sostenibilitat 2030» de la institució educativa, iniciativa en la que col·labora el Govern de les Illes Balears i que, entre altres fites, preveu cobrir el 100 % del consum elèctric del campus universitari amb autoconsum fotovoltaic el 2026.

A l’acte també hi han assistit el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu; el vicerector d’Economia i Infraestructures, Carles Mulet; la gerent de la UIB, Consolación Hernández, i el delegat del rector per a la Transició Energètica, Vicenç Canals.

L’Estratègia de sostenibilitat 2030 de la UIB té com a objectiu general transformar la Universitat en un model de sostenibilitat i de compromís amb la preservació del medi. Aquest projecte ha prioritzat l’aprofitament de les cobertes dels edificis (cobriran el 22, 96 % de la demanda energètica del campus), zones d’aparcament marcades per la Llei 10/2019 i d’alguns terrenys urbans altament antropitzats del campus.

En total, es preveu desplegar 7.484 kWp d’autoconsum fotovoltaic, que permetran generar 11.195,20 MWh/any i reduir l’emissió de 3.213 tones de CO2 per any, quantitat equivalent al CO2 capturat per 160.650 arbres al llarg d’un any. La previsió és que el desplegament de les accions previstes en l’Estratègia de sostenibilitat 2030 permeti reduir l’emissió de 80.325 tones de CO2 fins a l’any 2050.

Finançament públic

El Govern de les Illes Balears ha atorgat fins ara 33,1 milions d’euros a la UIB a través de diferents convocatòries públiques competitives per finançar bona part de les actuacions previstes en l’Estratègia de Sostenibilitat 2030. Concretament, 20,7 milions provenen de convocatòries de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, finançades amb fons Next Generation de la UE, per implementar diferents actuacions de l’eix d’Energia que tenen com a objectiu aconseguir la neutralitat energètica del campus mitjançant el desplegament d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic i la renovació de l’enllumenat públic exterior.

12,4 milions més s’han obtingut de convocatòries de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge per executar actuacions de l’eix d’Eficiència que tenen com a objectiu minimitzar el consum d’energia mitjançant la rehabilitació energètica de diversos edificis del campus, i instal·lar una planta de climatització/calefacció d’alta eficiència.

Pèrgoles als aparcaments i punts de recàrrega de vehicles elèctrics

L’Estratègia de Sostenibilitat preveu cobrir amb pèrgoles fotovoltaiques diferents zones d’aparcament del campus, de manera que es pugui incrementar notablement l’autoconsum elèctric i, alhora, es doti de noves zones d’ombra les àrees d’aparcament per a un millor confort dels usuaris.

Entre les actuacions que ja són una realitat hi ha les dues pèrgoles de generació fotovoltaica que cobreixen les zones d’aparcament del caminal d’Eivissa, davant dels edificis Guillem Cifre de Colonya i Gaspar M. de Jovellanos, amb una potència instal·lada de 281,11 kWp.

La instal·lació de les pèrgoles s’ha realitzat de forma paral·lela a la instal·lació de 14 punts dobles de recàrrega semiràpida per a vehicles elèctrics, que ja estan en funcionament.

Aquestes actuacions s’han desenvolupat en el marc del projecte PRAL22-16/2022, que ha finançat parcialment la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, a través de la Direcció General d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, mitjançant la convocatòria pública de subvencions destinades a establir nous punts de recàrrega semiràpida per a vehicles elèctrics, en el context de l’impost sobre estades turístiques a les Illes Balears i les mesures per impulsar el turisme sostenible.

Xarxa intel·ligent de gestió de l’energia

En els propers mesos es preveu que la UIB i la Fundació Universitat Empresa de les Illes Balears (FUEIB) licitaran diferents actuacions a l’àmbit de l’eix d’Energia, finançades a través del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica a les Illes Balears (PITEIB), que preveuen instal·lacions fotovoltaiques a diferents zones d’aparcament del campus i les cobertes dels edificis Guillem Cifre de Colonya, Beatriu de Pinós i les instal·lacions esportives, així com la instal·lació de 19 nous punts dobles de recàrrega semiràpida per a vehicle elèctric.

Entre totes les actuacions previstes per als propers mesos destaca de forma especial el projecte PITEIB Innovadors 1/2023, que permetrà desplegar al campus de la UIB un projecte pilot innovador de planta virtual d’energia (Virtual Power Plant) que farà possible el control i la gestió eficient de els recursos energètics descentralitzats que integren el projecte. Aquest projecte va aconseguir un finançament rècord de 18,7 milions d’euros en una convocatòria del Govern de les Illes Balears finançada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Europeu Next Generation EU.

Rehabilitació d’edificis

La UIB també ha publicat la licitació de les obres per a la rehabilitació energètica de l’ala de Química de l’edifici Mateu Orfila i Rotger del campus universitari per un import total de 5.052.210,02 euros. La previsió és que aquesta actuació hagi finalitzat abans del 31 de març del 2026.

L’actuació té com a objectiu reduir almenys un 30 % el consum d’energia primària no renovable de l’edifici, intervenint en els elements constructius de l’edificació: renovació dels sistemes de climatització i ventilació, implantació de sistemes avançats de control del consum i la gestió de la demanda, la interconnexió amb la xarxa de districte del campus, millora dels sistemes d’il·luminació i renovació de la fusteria exterior i de l’aïllament exterior de l’edifici.

D’altra banda, es preveu que les properes setmanes es publiqui també la licitació de les obres de rehabilitació energètica de l’edifici Ramon Llull, que també tenen com a objectiu reduir el consum d’energia primària de l’edifici.

Ambdues actuacions s’inclouen al Programa d’impuls a la rehabilitació d’edificis públics (PIREP), dissenyat en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU, a través del Govern.

Estratègia de sostenibilitat 2030

L’Estratègia de sostenibilitat respon a una visió de la Universitat que, com a agent de transformació social, promou el progrés basat en el coneixement científic i la innovació, sostenible socialment, ambientalment i econòmicament.

L’Estratègia de sostenibilitat s’inscriu al Pla estratègic universitari 2023-2027, un document que recull 45 objectius prioritaris que han de guiar l’activitat de la Universitat d’aquí a finals de l’any 2027. Un d’aquests objectius és, precisament , incorporar el valor de la sostenibilitat a la gestió mitjançant l’Estratègia de sostenibilitat de la UIB.


Data d'actualització: 09 juliol 2024


Comparteix