avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Govern abona gairebé dos milions d'euros al sector primari de les Illes Balears per al foment de l'agricultura ecològica, la producció integrada, les races autòctones i les aigües regenerades

El Govern abona gairebé dos milions d'euros al sector primari de les Illes Balears per al foment de l'agricultura ecològica, la producció integrada, les races autòctones i les aigües regenerades

El FOGAIBA ha fet un pagament d'1,29 milions d'euros per als ajuts agroambientals del Pla estratègic de la PAC, així com més de mig milió d'euros en altre tipus d'ajudes

- 05 gener 2025

El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), organisme que depèn de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha efectuat un nou pagament al sector primari de les Illes Balears. En total, s'han destinat 1,85 milions d'euros, la majoria dels quals corresponen a les ajudes agroambientals del Pla estratègic de la PAC (PEPAC), amb un total d'1,29 milions d'euros. També s'ha abonat més de mig milió d'euros (562.505 euros) en altre tipus d'ajudes com inversions en explotacions agràries o ajudes per la borrasca Juliette, entre d'altres.

En aquest sentit, el conseller Joan Simonet ha destacat que «per primer cop, les ajudes agroambientals es paguen dins l'any natural en què s'havien sol·licitat. És la primera vegada que es fa l'abonament d'aquestes ajudes abans que acabi l'any. Aquest fet, juntament amb el ritme de pagament que estam duent a terme, demostra la implicació i el compromís de la Conselleria perquè el sector pugui cobrar les ajudes que li corresponen com més aviat millor».

Cal recalcar que les ajudes agroambientals van destinades a agricultors que subscriguin voluntàriament compromisos de gestió que contribueixin a l'adaptació al canvi climàtic i a la seva mitigació, així com a la protecció i la millora del medi ambient. Aquests compromisos són a cinc anys i el pagament que ara s'efectua és el corresponent al segon any dels ajuts agroambientals.

Així, per a l'agricultura ecològica s'han destinat un total de 650.914,17 euros (226 expedients) per donar suport tècnic als agricultors que practiquin aquest tipus d'agricultura. Per altra banda, per a l'ajuda a la producció integrada s'han abonat 249.279,58 euros (73 expedients). L'objectiu és fomentar entre els agricultors la producció integrada per incentivar l'ús de metodologies de producció vegetal que utilitzen al màxim els recursos i mecanismes de producció naturals per assegurar, a llarg termini, una agricultura sostenible i la protecció dels recursos naturals.

Pel que fa a les ajudes agroambientals per a les races autòctones, s'ha fet un ingrés al sector de 319.380 euros (116 expedients). Això són incentius per a les explotacions ramaderes per mantenir el cens d'animals de races autòctones en perill d'extinció, així com per compensar les despeses derivades dels programes de recuperació de la raça i el seu rendiment productiu, i també fomentar la reducció de la contaminació per nitrogen.

Finalment, el pagament dels ajuts per a l'ús d'aigües regenerades ascendeix a 77.491,74 euros (32 expedients). Aquestes ajudes tenen la finalitat de promoure la reutilització d'aigües tractades per a activitats agrícoles i ramaderes. Aquestes iniciatives cerquen millorar la gestió de recursos hídrics, reduir el consum d'aigua potable i fomentar pràctiques sostenibles en el sector agrícola de les Illes Balears.

PAC 2024

Cal recordar que el FOGAIBA, dins l'any de la sol·licitud, ja ha pagat un total de 22.306.618,7 euros de la PAC 2024, xifra que suposa un 10,5% més que el 2023, any en què ja hi va haver un increment significatiu respecte al 2022. El període de pagament ordinari de la PAC 2024 va començar el dia 1 de desembre de 2024 i acaba el dia 30 de juny de 2025. Aquesta convocatòria és la segona campanya de la PAC del nou període (2023-2027), que reconeix les característiques especials de la producció agrària i ramadera de les Illes Balears i compensa els sobrecosts de la insularitat que suporta el sector primari.


Data d'actualització: 05 gener 2025


Comparteix