Complex Balear de Recerca
El Complex Balear de Recerca és un edifici del Govern de les Illes Balears que acull grups de recerca i instituts d'investigació de diferents centres públics amb l'objectiu de millorar la seva capacitat investigadora, contribuir a la seva competitivitat i afavorir la generació de sinergies.Les infraestructures i l'equipament cientificotècnic són instruments fonamentals per a l'increment de l'activitat científica, per a la generació de coneixement i el desenvolupament de ciència excel·lent.
La posada en marxa del Complex Balear de Recerca suposa incrementar els serveis i mitjans tècnics a disposició de la nostra comunitat científica, facilitar cooperació entre els diversos agents del sistema de ciència, tecnologia i innovació, contribuït així a una recerca de qualitat, a la millora dels resultats i el seu impacte, així com a la competitivitat internacional dels grups d'investigació.
El Complex de Recerca de les Illes Balears és un grup d'edificis amb una superfície total construïda de 10.142 m² situats a un enclavament idoni per a la col·laboració entre l'entorn científic i productiu com és el Parc Bit. El complex està format per 10 blocs organitzats en dos mòduls separats entre sí per un carrer per als vianants que permet accessos independents i comunicats per la planta de soterrani.
Qui hi investiga?
Actualment desenvolupen la seva tasca investigadora al Complex de Recerca els següents equips:
El Centre Balear de Biodiversitat és una iniciativa que pretén generar coneixement sobre la rica diversitat biològica i l’excepcional entorn natural de l’arxipèlag balear. Aquesta informació és crucial per establir polítiques de gestió i conservació, i per mantenir els serveis ecosistèmics que la biodiversitat proveeix a la societat. El Centre Balear de Biodiversitat està compost per un equip d’investigadors i tècnics especialitzats, i es concep com un suport cientificotècnic per a grups de recerca en centres d’R+D+I, gestors governamentals, i el sector privat, a més de propiciar col·laboracions estratègiques, assessorament i formació en qüestions relacionades amb la biodiversitat.
L’IAC3 és un institut de recerca propi de la UIB dedicat a la recerca, la innovació i el desenvolupament de tecnologies avançades en àrees com la Física, la Biologia, l'Enginyeria i les Ciències Ambientals. En particular, l'institut desenvolupa projectes en àmbits com l'Astrofísica Computacional, l’Astronomia d'Ones Gravitacionals, els Sistemes Dinàmics no Lineals i Computació, la Matemàtica Aplicada a l'Anàlisi d'Imatges i el Processament de Dades. El seu equip multidisciplinari de científics i investigadors treballa en col·laboració amb institucions internacionals per abordar reptes científics complexos mitjançant l'ús de codi comunitari.
L’INAGEA és un institut de recerca propi de la UIB, ubicat a les Illes Balears, i dedicat a estudis Agroambientals i d’Economia de l’aigua. La principal missió és generar coneixement i capacitat de recerca en aquest àmbit, integrant coneixements des de la Fisiologia Vegetal, l’Agronomia, la Hidrologia, la Química i l’Ecologia, entre d’altres, per aconseguir que l’activitat humana lligada al sector primari i al medi ambient sigui més sostenible.
El Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció té com a missió donar suport a la comunitat universitària en l'ús de les Tecnologies de la Informació Geogràfica per a la millora de la qualitat docent i investigadora, així com fomentar la transferència dels resultats de les activitats de recerca, desenvolupament i innovació en temàtica geogràfica i mediambiental que es desenvolupin a la UIB.
L'IFISC (Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos) és un institut de recerca de titularitat compartida entre la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) creat en 2007. La seva missió és el desenvolupament d'investigacions interdisciplinars i estratègiques en el camp dels Sistemes Complexos seguint la establerta praxis científica dels físics. En 2018 l'IFISC va rebre el segell "Unitat d'Excel·lència" Maria de Maeztu, concedit per l'Agència Espanyola d'Investigació (AEI), integrant-se com a membre de l'aliança SOMMa, una societat que reuneix als centres i unitats d'excel·lència d'Espanya.
A una segona fase està previst que s'incorporin grups de recerca del CSIC i, en concret, de Centre Oceanogràfic de les Balears (COB-IEO).
El Complex de Recerca s'ha cofinançat amb Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc dels Programes Operatius FEDER 2007-2013 i 2024-2021. En concret, el Programa Operatiu de 2007-2013 va finançar la construcció del Complex i el Programa Operatiu 2014-2020 finançà l'equipament.
Comparteix