Agricultura obté les primeres 50.000 dosis de vacuna per la llengua blava i s'avança un mes la campanya de vacunació
Agricultura obté les primeres 50.000 dosis de vacuna per la llengua blava i s'avança un mes la campanya de vacunació
El director general Fernando Fernández explica que s'han pogut aconseguir 50.000 dosis, "per la qual cosa poden començar amb la vacunació el pròxim 11 de novembre, un mes abans del previst"
12 novembre 2024La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha anunciat avui que l'inici de la campanya de vacunació contra la llengua blava començarà el pròxim 11 de novembre després d'aconseguir 50.000 dosis per a la lluita d'aquesta malaltia en la seva variant del serotip 8, més agressiu i amb una major mortalitat que el serotip 4, que va ser el responsable de l'epidèmia de llengua blava declarada a les Illes Balears entre els anys 2021 i 2023. El director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, explica que "aquesta arribada de vacunes ha estat possible gràcies a la feina intensa que aquesta Conselleria ha fet des del principi i els contactes que s'han anat mantenint des del primer dia. Això ha permès que el laboratori Syva ens hagi ofert una primera partida, la qual cosa ens permet avançar la campanya un mes i així alleujar la situació de la cabanya i que es pugui començar a moure el bestiar sense restriccions".
En aquest sentit, l'administració d'aquestes primeres 50.000 dosis es durà a terme segons el criteri de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, tenint en compte les zones de major i menor prevalença de la malaltia i dels criteris tècnics més eficaços per tractar de posar barreres a l'extensió de la malaltia. "Els criteris per a la distribució d'aquestes vacunes seran compartits amb el sector ramader en la reunió de Sanitat Animal convocada per al pròxim 4 de novembre", ha subratllat Fernández. Amb tot, la proposta inicial és vacunar en totes les explotacions amb focus declarats, amb la intenció de millorar la situació dels seus animals i així facilitar els moviments d'aquests a partir de la vacunació. En un segon torn, en les finques situades en un radi de 5 quilòmetres d'aquestes primeres, amb la intenció de contenir la propagació. "Es reservarà a més una quantitat de 7.000 dosis per atendre els moviments del bestiar a vida que surtin dels centres de tipificació, engreixadors i cooperatives", ha explicat Fernández.
Actualització de focus
Segons les darreres dades de les quals disposa la Conselleria, a l’arxipèlag hi ha confirmats 200 focus de la malaltia de la llengua blava.
A Mallorca, les explotacions afectades per la malaltia es troben en els municipis de Santanyí (11); Calvià i Selva (10); Sóller (9 focus); Deià, Pollença i Alaró (8); Felanitx i Palma (7); Bunyola, Fornalutx i Inca (6); Andratx, Campanet, Maria de la Salut i Estellencs (5); Binissalem, Artà, Lloseta, Llucmajor, Sineu i Valldemossa (4); Escorca, Llubí i Santa Maria (3); Alcúdia, Ariany, Capdepera, Consell, Esporles, Santa Margalida, Marratxí, Sencelles i Ses Salines (2) i Búger, Campos, Lloret de Vistalegre, Mancor de la Vall, Puigpunyent, sa Pobla, Sant Llorenç i Son Servera, amb un focus a cada municipi.
A Menorca, hi ha confirmats 8 focus a Ciutadella, 4 a Alaior, Es Migjorn Gran i Es Mercadal i 3 focus a Ferreries. A Eivissa hi ha dos focus confirmats a Sant Joan de Labritja.
A més, hi ha altres 5 possibles casos en total a les Illes Balears, pendents de conèixer els resultats de les mostres.
Reunió amb el sector
Cal recordar que el pròxim dilluns, dia 4 de novembre, s’ha convocat una reunió de Sanitat Animal en la qual participaran representants d'associacions agràries, cooperatives i agrupacions de defenses sanitària ramadera (ADS) amb els seus veterinaris. Entre els assumptes a tractar, la flexibilització del Protocol de Moviments del Bestiar quan van a sacrifici dins l'àrea geogràfica declarada com afectada en les Illes Balears; l'organització de la campanya de vacunació general de la llengua blava 2024-2025 i la línia d'ajudes de minimis per la reposició de me femelles de reposició i mascles en explotacions d'oví de les Illes.
A la reunió també es plantejaran al sector algunes decisions molt concretes respecte a l'avanç del serotip 3 de la llengua blava i respecte a la malaltia hemorràgica epizoòtica, que afecta molt greument el ramat boví. Cal recordar que les Illes Balears són l'única comunitat autònoma que en aquest moment està lliure d'aquesta malaltia.
Data d'actualització: 12 novembre 2024
Comparteix