avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Agricultura i la Comunitat de Regants de la bassa de Formentera planifiquen la temporada de reg del 2023

Agricultura i la Comunitat de Regants de la bassa de Formentera planifiquen la temporada de reg del 2023

Photo1683276867 05 maig 2023

La direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i la Comunitat de Regants de la bassa de Formentera han planificat la temporada de reg del 2023, que s’iniciarà dia 15 de maig. S’ha decidit en una reunió celebrada a les instal·lacions de la bassa de reg, i després que s’hagin fet tota una sèrie d’actuacions per millorar la qualitat de l’aigua per al reg agrícola.

Actualment, la bassa de reg de Formentera rep, de mitjana, 400 m3 d’aigua depurada al dia que, posteriorment, és tractada. La campanya passada, de mitjana, es varen gastar uns 350 m3 al dia. Segons el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, «tenint en compte els paràmetres del 2022, i el bon nivell d’entrada d’aigua actual, que supera un poc el que es consumia habitualment la temporada passada, hem de tenir una bona temporada de reg».

Abans del 15 de maig, dia d’inici de la campanya, es duran a terme tasques preparatòries, com les proves de càrrega i de pressió de la xarxa de regadius. Aquestes proves les durà a terme TRAGSA i ho farà per trams per evitar paralitzar tota la xarxa, en cas que s’hi detectin fugues. El proper cap de setmana està previst obrir tots els hidrants per fer una purga de les canonades per tal que tot quedi net de llots i terra.

A partir del 15 de maig, TRAGSA farà la revisió dels comptadors per comprovar que el volum d’aigua utilitzat respon al volum d’aigua assignat. La Comunitat de Regants elaborarà un quadrant amb els diferents hidrants amb la superfície, titularitat i cultius per adjudicar un volum d’aigua diari, calculat d’acord al temps de reg. La temporada passada es varen haver de clausurar alguns hidrants per un ús de l’aigua amb fins no agrícoles. «Si aquests casos es repeteixen, està prevista una penalització en funció de la gravetat, per tant, si es fa un ús responsable de l’aigua i s’até a la normativa de la comunitat de regants, estarem davant una campanya de reg bona on tothom podrà fer ús de l’aigua regenerada i tenir una experiència positiva», ha destacat Fernández.

Durant l’hivern s’han dut a terme actuacions per solucionar la terbolesa i els sòlids en suspensió, sorgits la temporada passada. S’ha netejat el fons de la bassa, i el canvi dels punts d’entrada i de sortida de l’aigua. Unes actuacions que s’han dut a terme després de diverses reunions entre la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el Consell de Formentera i la Comunitat de Regants. El passat mes d’octubre es varen encarregar les obres de connexió entre la bassa de reg i la dessaladora per augmentar, de manera puntual i extraordinari, el volum de la bassa i millorar la qualitat de l’aigua, ja que l’EDAR de l’illa no genera aigua suficient per emplenar-la. Aquestes obres han d’estar acabades la propera tardor. Segons Fernández, «actualment, la bassa està a un 35% de la seva capacitat, una quantitat superior a l’existent la temporada passada i amb una qualitat molt bona».

La salinitat de l’aigua sortint està en 800 mil·ligrams, «un grau de salinitat molt positiu, ja que el límit està en 3.000 mil·ligrams, i al fons de la bassa està en 1.200 mil·ligrams», ha explicat. Amb tot, amb l’inici de la temporada turística, comença a haver-hi una salinitat major a causa de l’augment de la pressió sobre la xarxa, i de mitjana, se situa en 4.000 mil·ligrams. No obstant això, Fernández ha conclòs que «la bassa encara pot absorbir capacitat de reg i amb la mescla de l’aigua ja existent, la qualitat encara és bona per al reg».

 


Data d'actualització: 05 maig 2023


Comparteix