avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Govern llança una convocatòria de 5 milions d'euros en ajuts per afavorir la recerca del sector privat i la transferència de coneixement científic

El Govern llança una convocatòria de 5 milions d'euros en ajuts per afavorir la recerca del sector privat i la transferència de coneixement científic

2023 4 14 2905120 14 abril 2023

Es podran finançar iniciatives d’R+D impulsades per les empreses i també projectes compartits amb centres públics de recerca // El conseller Company presenta la nova línia a representants de la comunitat científica i del sector empresarial

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha presentat avui una nova convocatòria de subvencions a representants del sector empresarial i de la comunitat científica per la qual s’ofereixen ajuts a empreses i agrupacions sense ànim de lucre a fi d’impulsar projectes de recerca científica aplicada.

L’autorització de la convocatòria va ser aprovada pel Consell de Govern el passat dilluns 3 d’abril per un valor global de 5 milions d’euros (3 milions procedents de FEDER, 1 milió de l’Impost de Turisme Sostenible i 1 milió de fons propis CAIB), que es destinaran a dues línies d’ajuts per aportar finançament a projectes de recerca científica i tecnològica, que s’hauran d’executar entre 2024 i 2027.

La Direcció General de Política Universitària i Recerca és l’encarregada de gestionar aquesta eina dissenyada per generar nou coneixement molt enfocat a la transferència cap al sector productiu. Una de les línies previstes s’ha dissenyat per afavorir les iniciatives conjuntes amb participació d’empreses i centres de recerca, mentre que l’altra línia està destinada a finançar projectes empresarials d’R+D individuals.

Així, el sistema de ciència, tecnologia i innovació de les Illes Balears incrementarà la seva relació amb un entorn cada vegada més competitiu, que exigeix la generació de nou coneixement científic i de nous canvis tecnològics a fi de gestionar-los i aplicar-los a la producció, a l’explotació racional de recursos naturals, a la millora del sector de la salut, i als sectors de l’alimentació i de l’educació, entre altres àmbits.

Els projectes es podran presentar en dues modalitats diferenciades. D’una banda, en la modalitat 1, projectes individuals, gestionats per una única entitat privada o agrupació sense ànim de lucre i executats en la seva totalitat per un únic equip de recerca. D’una altra banda, dins la modalitat 2, projectes coordinats, formats per dos subprojectes, cadascun gestionat independentment, i executats per equips de recerca diferents (un l’haurà de gestionar una entitat privada o agrupació sense ànim de lucre i l’altre subprojecte l’haurà de gestionar un centre públic de recerca. Cada entitat privada o agrupació sense ànim de lucre podrà presentar un projecte a la modalitat 1 i un projecte a la modalitat 2. Els centres públics de recerca podran presentar, a la modalitat 2, tants projectes com sigui necessari.

Pel que fa al tipus d’activitats, poden ser actuacions objecte dels projectes els treballs experimentals o teòrics empresos amb l’objectiu primordial d’adquirir nous coneixements que contribueixin a millorar la competitivitat de l’empresa. Així mateix, també hi tenen cabuda les actuacions de recerca planificada o els estudis crítics encaminats a adquirir nous coneixements i aptituds, que puguin ser útils per desenvolupar nous productes, processos o serveis, o que permetin millorar considerablement els ja existents.

Quant a les categories d'empreses que poden ser beneficiàries d’aquest convocatòria, són: empreses mitjanes (menys de 250 empleats i un volum de negoci anual que no excedeixi els 50 milions d’euros, o que el balanç general anual no excedeixi de 43 milions d’euros; petites empreses (menys de 50 empleats i un volum de negoci anual que no superi els 10 milions); i microempreses (menys de 10 empleats i un volum de negoci anual que no superi els 2 milions d’euros).

Amb relació a la intensitat màxima de les ajudes, els límits seran d’un 50 % de les despeses subvencionables per a la recerca industrial i un d’un 25 % de les despeses subvencionables, para al desenvolupament experimental, que podran augmentar-se en 20 punts percentuals per a recerca industrial si són petites empreses, en 15 punts percentuals per a recerca industrial si l’acció implica una col·laboració efectiva entre una empresa i organismes de recerca i difusió de coneixement i en 20 punts percentuals per a desenvolupament experimental si són petites empreses. En tot cas, la intensitat màxima de l’ajut i, per tant, el màxim subvencionable serà del 60% del pressupost presentat en el moment de la sol·licitud. Cal destacar que les ajudes no estan sotmeses al reglaments de minimis sobre ajudes d’Estat.

«El coneixement científic i tecnològic és una de les principals riqueses de les societats i resulta indispensable per impulsar el desenvolupament econòmic i social. De fet, sabem que la prosperitat de les societats va associada al valor que afegeixen aquests coneixements als productes i serveis que generen. Per això, malgrat l’alt nivell de producció científica protagonitzat per les Illes Balears en els últims anys, hem de posar en marxa mecanismes apropiats per lligar aquesta generació de nou coneixement amb l’increment de la nostra competitivitat», ha explicat el conseller.

Aquesta iniciativa es troba alineada amb els objectius de la Llei 7/2022, de 5 d’agost, de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Illes Balears, entre els quals hi ha el d’estimular la cooperació en matèria de recerca científica i tècnica, el desenvolupament tecnològic i la innovació entre les administracions, les empreses, la Universitat de les Illes Balears, els consells insulars, els centres sanitaris, i els centres tecnològics i de recerca de les Illes Balears, en benefici de l’interès general.

Igualment, la Llei 7/2022 cerca impulsar l’intercanvi i la transferència de coneixements i tecnologies, així com fomentar la interrelació i la col·laboració entre tots els agents de l’ECTIB, a més d’augmentar la cooperació entre els diferents àmbits de coneixement i la formació d’equips interdisciplinaris.

D’altra banda, el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears té, entre d’altres, la missió de dirigir i focalitzar la producció de coneixement per donar resposta a les necessitats i problemàtiques socials i ambientals de les Illes Balears. En aquest sentit, té com a objectiu consolidar una base científica sòlida amb potencial de transferència per aportar competitivitat al sector productiu.

El Govern dona resposta amb aquesta convocatòria a la demanda de la societat perquè els nombrosos centres públics i equips de recerca situats a les Illes Balears s’impliquin més en el desenvolupament econòmic i social de les regions, de manera que rendibilitzin la inversió feta en recerca pública amb l’explotació dels resultats. A més, es preveu que, reforçant les relacions amb empreses de l’entorn, ajudin a crear riquesa i llocs de treball altament qualificats en el sector privat.


Data d'actualització: 17 juliol 2023


Comparteix