avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Govern destina gairebé dos milions d’euros de l’ITS per controlar les espècies invasores a les Pitiüses i per construir un centre de recuperació de fauna a Eivissa

El Govern destina gairebé dos milions d’euros de l’ITS per controlar les espècies invasores a les Pitiüses i per construir un centre de recuperació de fauna a Eivissa

El Pla Anual Extraordinari del Turisme Sostenible per al període 2023 ha adjudicat aquest projecte al COFIB per lluitar contra les espècies invasores a Eivissa i Formentera, així com als seus illots deshabitats

Un exemplar de serp de ferradura. 15 juliol 2024

El Govern, a través de la Comissió de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS), ha aprovat destinar 1.936.889,39 euros per controlar les espècies invasores a les Pitiüses i per construir un centre de recuperació i interpretació de fauna a Eivissa. Aquest projecte, assignat al Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), entitat que depèn de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, té l’objectiu principal de fer front a l’amenaça de les espècies invasores a les Pitiüses i als seus illots deshabitats. Cal recordar que aquest dimarts passat la Conselleria de Turisme va aprovar destinar 94,5 milions d’euros de l’ITS a 31 projectes, la majoria dels quals van destinats a iniciatives mediambientals.

En aquest sentit, principalment, s’actuarà sobre les espècies de serps invasores. D’aquesta manera, des de la Direcció General de Medi Natural es vol continuar lluitant contra les poblacions de serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) i de serp blanca (Rinechis scalaris) presents a les Pitiüses i que suposen una greu amenaça per a les espècies endèmiques com ara la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis). Aquesta inversió ajudarà a detectar ràpidament nous ofidis introduïts i a evitar que es puguin establir a Eivissa i Formentera. A més, el projecte també preveu lluitar contra el Penissetum, espècie de gramínia amb una alta capacitat invasiva.

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha destacat la importància d’aquesta inversió per poder mantenir l’equilibri natural i preservar la biodiversitat única de les Pitiüses. En aquest sentit, Simonet ha reconegut la delicada situació de la sargantana pitiüsa: «La intenció és aconseguir controlar la densitat poblacional de serps invasores per assegurar la conservació i protecció de les sargantanes. Per això, cal continuar amb el parament de trampes, sobretot a les àrees d’expansió d’aquestes espècies invasores, per controlar-ne la presència a Eivissa i intentar eradicar-les a Formentera».

Així, durant els pròxims quatre anys, es destinaran gairebé 1,5 milions d’euros per al control d’espècies invasores. Pel que fa al centre de recuperació i interpretació, s’hi invertirà un total de 448.369 euros. Es preveu que les obres d’aquesta instal·lació, que s’ubicarà a sa Coma, a Eivissa, comencin durant el 2025. Es tractarà d’un lloc estratègic per coordinar el control d’espècies invasores a les Pitiüses i per facilitar la divulgació de les accions duites a terme pel COFIB. Tot això suposarà la contractació de set operaris, un administratiu i un coordinador que s’encarregui de l’execució correcta del projecte. A més, s’adquiriran dues furgonetes i dos vehicles 4x4.

El conseller Simonet ha assenyalat que el centre de recuperació i d’interpretació de fauna «és una fita històrica, ja que Eivissa comptarà per primera vegada amb unes instal·lacions que permetran dur a terme iniciatives d’educació ambiental per protegir i conservar la biodiversitat a les Pitiüses».

Conservació i protecció de la sargantana de les Pitiüses

Cal recordar que el mes de maig passat, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Eivissa i Formentera i el suport dels consells insulars, va impulsar la creació de reserves urbanes per conservar i protegir la sargantana de les Pitiüses. Amb aquesta iniciativa, també es pretén establir mesures per augmentar la densitat d’aquesta espècie i minimitzar els riscos de depredació que pateix.

Un dels objectius d’aquest projecte és augmentar la sensibilització de la població envers la sargantana i involucrar la societat en el coneixement i la conservació d’aquesta espècie emblemàtica, ja que es tracta d’una espècie autòctona i endèmica; és a dir, pròpia i exclusiva de les illes d’Eivissa i Formentera, símbol de la convivència de la natura amb les activitats humanes.

IMATGES RELACIONADES

Un exemplar de serp blanca.

Data d'actualització: 15 juliol 2024


Comparteix