avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Educació proposa baixar les ràtios màximes a 4t d'infantil als centres concertats de 25 a 22 alumnes

Educació proposa baixar les ràtios màximes a 4t d'infantil als centres concertats de 25 a 22 alumnes

IMG 2065 21 abril 2023

La concertada ha perdut més de dos mil alumnes en els darrers sis anys especialment a infantil i a primària

Es condicionarà la resolució final dels concerts al mes de setembre de manera que els centres comptin amb més marge de matrícula

\S’ha denegat el concert de 29 unitats dels centres Aixa-Llaüt degut a l’aplicació de la LOMLOE que no permet concertar unitats a centres que segreguen per sexe

\ Les 19 unitats que es veurien afectades per la baixada de natalitat queden condicionades a tenir matrícula suficient i, així i tot, el pressupost de concertada s’incrementa més d’1 milió d’euros pel curs 23/24

 

Tots els concerts educatius de les Illes Balears que hi havia vigents des del curs 2017/18 finalitzen enguany i s’han de renovar. Amb aquest objectiu avui s’ha celebrat la Comissió de Concerts Educatius.

El director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, ha explicat que, tot i que el nou Decret de Concerts aprovat l’any passat ja va baixar la ràtio mínima per concertar de 20 a 18 alumnes per unitat, tenint en compte l’evolució demogràfica a la baixa detectada en els darrers cursos “així i tot, hi ha una sèrie de centres que tenen dificultats per complir amb aquesta ràtio mínima, i no podem concertar si no hi ha alumnes. El que hem plantejat a la Comissió és que hi ha 19 aules que es podien veure afectades i proposam condicionar la matrícula al que passi d’aquí a setembre per donar opció als centres que puguin incorporar alumnes i arribar al mínim necessari per concertar”.

Per altra banda, Morante ha assenyalat que també s’ha plantejat avui una proposta d’acord de reducció de ràtios màximes a l’ensenyament concertat per a 4t infantil. La proposta és passar dels 25 alumnes a 22, de manera que els centres tenguin més possibilitats de distribuir alumnat, escolaritzar de manera més homogènia i no reduir unitats. El director general ha explicat que aquest tema ha quedat pendent de negociar la setmana que ve “en tot cas, ens hem compromès a què, d’una banda, tots els centres que tenien unitats fins ara les puguin oferir perquè les famílies les puguin triar, i no es priva a ningú de triar un centre concertat i, per una altra, esperar al mes de setembre, una cosa que ja hem fet en ocasions anteriors, per a que les matrícules es puguin complementar amb la matrícula de setembre”.

Quant a la baixada d’alumnat, Morante ha destacat que des del curs 2017-18 fins al curs 2022-23 els centres concertats han perdut 2.285 alumnes a les etapes d’educació infantil i primària. En total a Balears, actualment hi ha 2.108 unitats concertades i d’aquest total, les 19 afectades per manca d’alumnes representen el 0,9%.

Per a Morante “la reunió ha estat positiva, evidentment és una situació complicada que ningú no vol i que deriva d’una baixada demogràfica, sobretot en els nivells inferiors, i que també estam experimentant en els centres públics, que en alguns casos tenen una problemàtica similar”.

Així i tot, amb la proposta inicial continguda en l’informe de 19 aules sense concertar, la variació del pressupost de l’ensenyament concertat per al curs 2023-24 respecte del curs 2022-23 suposaria un increment d’1.128.035 €. Aquest increment inclou les variacions d’unitats concertades, inclosos els nous cicles d’FP, les hores addicionals de 4t d’ESO per a l’aplicació dels nous currículums i les hores dels orientadors que s’incorporaran el setembre, però no altres despeses derivades de l’acord de concertada ni els efectes que pugui tenir l’acord de reducció de ràtios a 4t EI, si s’arriba a acordar, que en aquest cas suposarien un increment addicional.

Per altra banda, també s’ha plantejat a la Comissió la reducció de 29 unitats del centre concertat Aixa-Llaüt per no complir el principi de coeducació en totes les etapes educatives establert a la normativa vigent, que recentment ha validat una sentència del Tribunal Constitucional.

En aquest darrer cas, el director general ha explicat que la proposta d’Aixa-Llaüt és incorporar de manera progressiva l’ensenyament mixt des del curs 2023/24, començant a primer de primària i pujar un nivell cada any, però mantenint tots els concerts a tots els nivells. “Nosaltres, després de consultar l’Advocacia de la Comunitat Autònoma, l’única condició que posam als centres Aixa-Llaüt per mantenir els concerts és que a partir del curs 2023/24 no es separi l’alumnat per sexes a cap nivell educatiu. Ells no estan d’acord i per això ara mateix es denega el concert per al curs que ve”.


Data d'actualització: 21 abril 2023


Comparteix