avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Mil cinc-centes places més, 110 docents i 20 cicles formatius nous de formació professional per al curs 2023-2024

Mil cinc-centes places més, 110 docents i 20 cicles formatius nous de formació professional per al curs 2023-2024

IMG 0384 26 abril 2023

L’1 de juny inici del procés d’admissió per a l’FP presencial i intensiva i  l’1 de setembre per a l’FP a distància, modular, certificats de professionalitat i vacants

Un nou curs d’especialització, el d’Instal·lació i manteniment de sistemes connectats per Internet al CIFP Politècnic de Llevant

Per primera vegada s’implanta a les Illes Balears un cicle formatiu de la família professional de Tèxtil, confecció i pell, cicle que s’impartirà a Menorca

Un total de 38 centres han sol·licitat la impartició de 123 certificats de professionalitat de 17 famílies professionals

 

El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha presentat avui l’oferta formativa de formació professional per al proper curs 2023-2024 i les principals novetats d’aquests ensenyaments. L’han acompanyat el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Baos; el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou; el cap del Departament de Formació Professional i Qualificacions Professionals, Víctor Arjona, i la directora de l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB), Glòria Escudero.

Durant el curs 2022-2023 s’ha registrat una matrícula total de 19.500 alumnes (19.760 el curs anterior) entre totes les modalitats d’FP. Per nivells, hi ha matriculats 2.172 alumnes a cicles formatiu de grau bàsic, 9.774 a cicles formatius de grau mitjà, 7.449 a cicles formatius de grau superior i 105 a cursos d’especialització.

Per al curs 2023-2024 es preveu un important increment de l’oferta que suposarà un creixement destacat del nombre d’alumnes. En total, s’implantaran 20 cicles nous.

Martí March ha destacat que “el proper curs es preveu un increment de 1.500 places més, 20 cicles nous i 110 docents” i ha assenyalat “la incorporació de la nova oferta de tèxtil a Menorca que suposa la recuperació d’una família professional important, que s’anirà consolidant amb més oferta de grau mitjà i superior en els pròxims anys”. March ha destacat la importància de comptar en els centres educatius amb una oferta integral que inclou els cicles d’FP, els certificats de professionalitat o els cursos d’especialització, de manera que s’intenta donar resposta a les necessitats dels estudiants i dels treballadors.

Per la seva banda, Antoni Baos, ha explicat que “duim un increment de 4.600 places en aquest període, que s’afegeixen a les 1.500 del proper curs. Venim de 20 mil places en el 2015 fins les 26 mil que integraran l’oferta del curs 2023-2024, un increment del 30 % de l’oferta en aquest període”. Baos ha afegit que “moltes de les ofertes que plantejam aquest curs venen determinades per les demandes del teixit productiu com les dues de Menorca”.

Finalment, Llorenç Pou ha explicat que “es proposen 123 certificats de professionalitat pel pròxim curs, el que suposa 1.845 places i per tant d’oportunitats de formació per a persones desocupades, es a dir, un increment del 30 %. Si es mira en perspectiva des del I Pla Integral d’FP de la legislatura anterior, s’observa que s’ha triplicat l’oferta en aquests 8 anys i estam parlant de 1.850 places. Estam parlant de 88 certificats a Mallorca 19 a Menorca, 10 a Eivissa i 5 a Formentera que se sumen a l’oferta de cicles formatius i que és una bona noticia que s’hagi regularitzat aquesta oferta”.

20 cicles més i una nova família

El curs 2023-2024 comptarà amb 20 cicles formatius més que el curs passat. D’aquests cicles, 3 són de grau bàsic, 7 són de grau mitjà i 9 de grau superior, a més d’un nou curs d’especialització. D’entre tots aquests cicles, un és de nova implantació i que mai no s’ha ofert a les Illes Balears: el cicle formatiu de grau bàsic d’Arranjaments i reparació d’articles tèxtils i de pell (TCP11), que s’impartirà a l’IES Josep Maria Quadrado (Ciutadella de Menorca). La impartició d’aquest cicle suposarà la implantació, per primera vegada a les Illes Balears de la família professional de Tèxtil, confecció i pell.

Per illes, Mallorca comptarà amb 14 cicles nous, 2 dels quals són de grau bàsic, 5 de grau mitjà i 6 de grau superior, a més d’1 curs d’especialització.

Quant a Menorca, comptarà amb 2 cicles nous: el ja esmentat de grau bàsic d’Arranjaments i reparació d’articles tèxtils i de pell (TCP11), a l’IES Josep Maria Quadrado (Ciutadella de Menorca), i el de grau superior de Màrqueting i publicitat (COM31), a l’IES Josep Miquel i Guàrdia (Alaior).

Eivissa s’implanten 4 cicles nous, 2 de grau mitjà i 2 de grau superior. Els de grau mitjà són el de Guia en el medi natural i de temps lliure (AFD21), a l’IES Balàfia (Sant Llorenç de Balàfia), i el d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques (ELE21), a l’IES Sa Serra (Sant Antoni de Portmany). Quant als de grau superior són els de Desenvolupament d’aplicacions web (IFC33), a l’IES Santa Maria d’Eivissa, i el de d’Animació sociocultural i turística (SSC32), a l’IES Xarc (Santa Eulària del Riu).        

La creació de nova oferta formativa en modalitat presencial o intensiva, així com també la nova oferta a distància i modular impartits en els IES, CIFP, CEPA i centres concertats està finançada pel Ministeri d’Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En canvi, els cicles formatius de grau mitjà i superior LOE/LOMCE modalitat presencial  impartits en els IES i CIFP estan finançats per la Unió Europea amb el Fons REACT-UE, com a part de la resposta de la Unió a la pandèmia de la COVID-19, en el marc del Programa Operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020 de les Illes Balears.

L’oferta completa de nous cicles es pot consultar en el document adjunt.

Un nou curs d’especialització d’Internet de les coses

Durant el curs 2023-2024 s’implantarà un nou curs  d’especialització, el d’Instal·lació i manteniment de sistemes connectats per Internet (IoT), conegut com a Internet de les coses, de la família professional d’Electricitat i electrònica (ELE). Aquest cicle, al qual s’hi podrà accedir si es disposa d’un títol de tècnic d’FP, s’impartirà al CIFP Politècnic de Llevant (Manacor). 

Es mantenen els que es varen implantar durant els cursos passats: el de Forneria i brioixeria artesanals, el de Ciberseguretat en entorns de les tecnologies de la informació, el d’Intel·ligència artificial i dades massives, el de Desenvolupament de videojocs i realitat virtual i el de Manteniment de vehicles híbrids i elèctrics.

Els cursos d’especialització tenen com a objectiu complementar les competències de les persones que ja disposen d’un títol d’FP i facilitar l’aprenentatge al llarg de la vida, a més de millorar l’ocupabilitat i la productivitat.

Procés d’admissió en dues fases

El procediment d’admissió per a l’oferta presencial serà únic i es desenvoluparà en dues fases diferenciades i no excloents: una primera fase en el mes de juny i una segona en el mes de setembre. En aquest sentit, la primera fase del procediment d’admissió de les persones interessades a cursar un cicle formatiu que compleixen els requisits d’accés serà de l’1 al 30 de juny de 2023, ambdós inclosos.

En canvi, la segona fase del procediment serà de l’1 al 7 de setembre de 2023, ambdós inclosos. Aquesta segona fase és per optar a places d’FP a distància i modular, als certificats de professionalitat i a les places vacants per aquelles persones que no hagin obtingut plaça en la primera fase. També durant el darrer trimestre de l’any s’obrirà el procés per optar als cursos d’especialització. 

Pel que fa al procediment d’admissió per a l’oferta dual intensiva, s’ajusta als terminis anteriors però amb la novetat que ambdues fases seran telemàtiques, a diferència del que s’havia fet fins ara, ja que la segona fase es feia directament de manera presencial en el centre. 

Certificats de professionalitat de 17 famílies professionals

Un total de 38 centres educatius (5 centres d’educació de persones adultes, 11 centres integrats d’FP i 22 instituts) han sol·licitat la impartició de 123 certificats de professionalitat de 17 famílies professionals durant el curs 2023-2024. Aquesta nova oferta suposa incorporar una trentena de docents per a impartir-la.

Un certificat de professionalitat és un document que acredita, de forma oficial i amb validesa a tot l’Estat, que una persona treballadora és competent en una qualificació professional inclosa en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals. Per altra part, l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB) és l’òrgan encarregat de gestionar i coordinar el procediment de reconeixement de les competències professionals adquirides per l’experiència laboral o vies no formals de formació. A partir del reconeixement total o parcial d’una qualificació professional, la persona interessada pot arribar a obtenir un certificat de professionalitat i/o part d’un cicle formatiu.

6 aules ATECA  i 10 aules d’emprenedoria més per al curs 2023-2024

El curs 2023-2024 s’obrirà amb una oferta de fins a 6 aules ATECA noves per als centres educatius de Balears. Cal tenir present que d’ençà del curs 2020-2021, curs en el qual es varen començar a implantar, s’han creat un total de 16 aules de tecnologia aplicada (ATECA). Aquestes aules són espais tecnològics que s’aproximen a entorns de treball, amb incorporació de recursos propis de cada sector productiu, mitjançant simuladors i altres elements tecnològics. Actualment hi ha 11 aules ATECA a Mallorca, 2 a Eivissa, 1 a Formentera i 2 a Menorca.

Les aules d’emprenedoria també es podran incrementar fins a un total de 10 aules noves més el pròxim curs. Actualment ja hi ha 28 centres educatius de les Illes Balears que disposen d’una aula d’emprenedoria (21 a Mallorca, 4 a Eivissa, 1 a Formentera i 2 a Menorca). L’objectiu d’aquesta iniciativa és facilitar la constitució  d’empreses i l’autoocupació, tot fent-ho de forma responsable socialment i èticament. Cal remarcar que la idea és que els alumnes proposin una idea de negoci i que després trobin els recursos necessaris per posar-la en marxa, sempre comptant amb el suport d’un tutor assessor i d’un espai físic dotat d’equipaments informàtics.

Increment de l’oferta formativa del CFINFP-IB

La creació del Centre de Formació, Innovació i Desenvolupament de Formació Professional de les Illes Balears (CFINFP-IB) ha permès dotar els docents de les eines necessàries per a adaptar-se a un entorn canviant marcat per la tecnologia i la digitalització.

Durant aquests tres darrers cursos s’ha augmentat considerablement el nombre de formacions tècniques adreçades al professorat. Així, durant el curs 2020-2021 es varen organitzar un total de 75 formacions, 97 durant el curs 2021-2022 i fins al dia d’avui ja se n’han organitzades durant el curs actual 2022-2023 un total de 84. Els continguts de les formacions s’organitzen entorn de les necessitats que es generen en la pràctica docent i dels plantejaments propis de la innovació i l’actualització científica. Per al nou curs 2023-2024 es preveu incrementar l’oferta fins a arribar al centenar de formacions.

Documentació relacionada​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​


Data d'actualització: 27 abril 2023


Comparteix