avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Medi Natural du a terme tasques de conservació ambiental a la zona de la Punta des Blanquer, al Parc Natural de Mondragó

Medi Natural du a terme tasques de conservació ambiental a la zona de la Punta des Blanquer, al Parc Natural de Mondragó

Les actuacions han consistit, principalment, en la retirada de flora al·lòctona, que constituïa una amenaça per a la biodiversitat d’aquest espai natural

- 29 juliol 2024

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha duit a terme tasques de conservació ambiental a la zona de la Punta des Blanquer, al Parc Natural de Mondragó. L’actuació ha consistit en la retirada d’espècies al·lòctones de flora, que tenen un comportament invasor o potencialment invasor en aquest espai natural. Per això, s’han eliminat o se n’ha reduït la presència al mínim possible. Ha fet les tasques una brigada de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), que ha aportat la maquinària necessària per retirar i transportar les restes vegetals.

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha explicat que «moltes d'aquestes espècies de fora creen competència amb espècies naturals pròpies i provoquen una pèrdua de biodiversitat. De fet, actualment, són considerades la segona causa de pèrdua de biodiversitat del planeta. Per això, és fonamental fer aquest tipus de tasques de control i conservació».

D’aquesta manera, s’han retirat nuclis poblacionals d’espècies d’atzavara (Agave americana), incloses en el Catàleg espanyol d’espècies invasores, per la qual cosa les administracions han d’adoptar mesures de gestió, control i eradicació d’aquest tipus de flora. En aquest sentit, el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de Mondragó, aprovat mitjançant el Decret 10/2022, de 4 d’abril, indica que l’òrgan gestor del Parc Natural ha de promoure i dur a terme actuacions de control, seguiment i eliminació de les espècies al·lòctones. A més, es considera prioritària la retirada d’espècies com les Agave americana o Carpobrotus spp., entre d’altres.

Per això, i amb l’objectiu de conservar la zona de la Punta des Blanquer, s’han eliminat uns deu exemplars d’un diàmetre aproximat de dos metres i uns deu exemplars més de dimensions més reduïdes. També s’han retirat alguns peus de Carpobrotus spp. Amb tot, es preveu fer un seguiment dels rebrots durant els pròxims mesos per evitar-ne la proliferació.

Les actuacions que s’han duit a terme estan previstes en el Programa Anual d’Execució del Parc Natural de Mondragó corresponent a 2024 i també en les mesures executives per a cada un dels hàbitats en el Pla de Gestió de la Xarxa Natura 2000 de Mondragó.

IMATGES RELACIONADES

-

Data d'actualització: 29 juliol 2024


Comparteix