avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural finança amb 22.000 euros una investigació pionera de la Universitat de València i el CSIC que empra virus de bacteris contra la 'Xylella fastidiosa' a les Balears

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural finança amb 22.000 euros una investigació pionera de la Universitat de València i el CSIC que empra virus de bacteris contra la 'Xylella fastidiosa' a les Balears

2023 9 7 2953900 07 setembre 2023

"Implementam solucions personalitzades basades en fags, que eliminen el bacteri diana de manera específica, mantenint la microbiota de l'organisme a tractar, sigui una planta, un animal o, inclòs, pacients", explica Pilar Domingo-Calap, directora científica d'Evolving Therapeutics i líder del grup d'investigació Virologia Ambiental i Biomèdica en l'I2SysBio. Aquesta empresa forma part d'AgrotecUV, una iniciativa del Parc Científic de la UV que compta amb firmes d'alta tecnologia en agricultura i que funcionen a través de la col·laboració publicoprivada.

El tractament de plantes de cultiu a Mallorca, finançat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural amb 22.000 euros, s'ha basat en feines prèvies de l'I2SysBio i de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), i que té com a objectiu atacar a la Xylella fastidiosa, una de les bateries més mortíferes de la conca mediterrània i contra la que no existeix tractament. Aquesta plaga, que a Mallorca ja és endèmica, afecta sobretot ametllers, olius i vinyes, i és un dels principals organismes patògens de quarantena de la Unió Europea, davant el qual els agricultors han d'eliminar les plantes afectades.

"És una oportunitat per a nosaltres poder ser pioners en el camp, els resultats preliminars ens fan secundar fortament aquest projecte. Fins a l'any pròxim que en les vinyes tornin a créixer noves fulles no veurem si el tractament ha funcionat, però estam fent un seguiment temporal per veure la seva efectivitat", explica Francesc Adrover, tècnic de sanitat vegetal de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural.

"Aquest estudi és indispensable per poder avançar cap a tractaments sostenibles i biològicament segurs", indica Marta López, cap de la secció de sanitat vegetal de la Conselleria. "Encara que els resultats es validin a llarg termini, és un pas endavant en la lluita contra bacteris amb nous tractaments biològics, ecològicament segurs, i que de segur se'n parlarà molt en els pròxims temps", ha destacat.

Aquest projecte va començar com un estudi de ciència bàsica per aïllar fags capaços de matar Xylella i entendre el seu potencial ús en planta. Nous fags aïllats en el grup de recerca de Pilar Domingo-Calap, en col·laboració amb el grup d'Ester Marco-Noales (IVIA), van ser el germen.

Evolving Therapeutics SL, fundada per Pilar Domingo-Calap i Marisa Domingo-Calap amb el suport de la Fundació Respiralia, entitat balear sense ànim de lucre per al suport a persones amb fibrosi quística, ofereix solucions preventives, de diagnòstic i terapèutiques enfront de bacteris d'una manera eficaç i ecològicament segura. Precisament, els bacteris resistents a Espanya ja causen tres vegades més mortalitat que els accidents de trànsit i requereixen noves estratègies de control. La teràpia de fags, cada vegada més coneguda pels seus prometedors resultats, també pot usar-se com bio control en salut animal i vegetal.



Data d'actualització: 14 setembre 2023


Comparteix