avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

ECOGAN

ECOGAN

Logo ecogan 10 octubre 2023

INTRODUCCIÓ

 

El Reial decret 306/2020, d’11 de febrer, pel qual s’estableixen normes bàsiques d’ordenació de les granges porcines intensives i es modifica la normativa bàsica d’ordenació de les explotacions de bestiar porcí extensiu, a fi de garantir el compliment dels requisits per a la reducció d’emissions, crea, a l’article 11, el Registre General de Millors Tècniques Disponibles en Explotacions, adscrit a la Secretaria General d’Agricultura i Alimentació, que serà gestionat per la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Els titulars d’explotacions porcines intensives (excepte reduïdes i autoconsum), a partir de l’1 de gener de 2022, hauran de comunicar a les autoritats competents les Millors Tècniques Disponibles (MTDs) aplicades a l’explotació. Posteriorment, hauran de presentar anualment, abans de l’1 de març de cada any, una declaració anual de les MTD aplicades en la seva explotació durant l’any anterior, sempre que s’hagin modificat les existents o sempre que se n’hagin incorporat de noves, d’acord amb el que estableixen els articles 10 i 11 d’aquest Reial decret.

Per altra banda, en el cas d’explotacions de gallines, pollastres de carn i indiots, amb capacitat màxima de  més  de 55 “UGM”, també hauran de comunicar a les autoritats competents les Millors Tècniques Disponibles (MTDs) aplicades a l’explotació.

La declaració d’MTDs aplicades a l’explotació ramadera s’ha de comunicar a l’autoritat competent de la Comunitat Autònoma, que, en el cas de les Illes Balears, és la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural. El termini per aquesta comunicació és fins el 1 de març referit a  l’exercici de l’any anterior.

Amb la finalitat de proveir al sector ramader i a les autoritats competents d’un suport electrònic en l’àmbit nacional que faciliti el càlcul, el seguiment i la notificació de les emissions de cada granja, així com de la notificació al Registre General d’MTD, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha desenvolupat el sistema informatitzat ECOGAN. Actualment està disponible per a l’espècie porcina i aviar, i la resta d’espècies ramaderes s’hi aniran incorporant a mesura que s’implementi la normativa d’ordenació corresponent.

Aquelles explotacions situades a Comunitats Autònomes adherides a ECOGAN, com ara les Illes Balears, poden accedir directament a l’aplicació a través de la pàgina del Servei de Ramaderia de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern dels Illes Balears.

ALTA D'USUARI A ECOGAN

L’accés a ECOGAN es pot fer mitjançant un perfil públic i un perfil ramader.

Perfil públic

Per registrar-se com a usuari amb perfil públic a ECOGAN, per a aquells usuaris que no tenen granges associades i que només accedeixen al simulador d’ECOGAN, és necessari que remetin un missatge electrònic a ramaderia@dgagric.caib.es amb l’assumpte “Sol·licitud d’alta a ECOGAN públic” indicant la informació següent:

1. Nom i llinatge o raó social.
2. NIF.
3. Adreça electrònica

Una vegada registrat en el sistema, es generarà un missatge electrònic per indicar el vostre usuari i contrasenya, que podreu modificar.

Aquests usuaris únicament tindran accés a la funció de “Simulador” i no podran fer cap comunicació a les autoritats competents.

Perfil ramader

L’accés dels ramaders a ECOGAN és diferent depenent de si el titular de l’explotació ramadera és una persona física o una persona jurídica.

PERSONA FÍSICA

El sistema d’altes vincula el codi d’un NIF amb els codis REGA associats a aquest. Aquest sistema d’altes és automàtic per als codis REGA que tenen com a titular un NIF de persona física, però no és possible automatitzar-lo per a codis REGA en què el titular és un NIF de persona jurídica per requeriments de l’Esquema Nacional de Seguretat en l’accés al sistema.

Una vegada donat d’alta en el sistema, el ramader podrà veure totes les granges associades al NIF que ha notificat, encara que estiguin situades en altres comunitats autònomes. D’aquesta manera, s’evita haver de sol·licitar diverses altes en funció de la ubicació de les granges.

PERSONA JURÍDICA

L’alta d’aquests usuaris no es pot dur a terme de manera totalment automatitzadaa causa de restriccions de seguretat, per la qual cosa s’ha de presentar una sol·licitud amb la informació següent:

1. Nom i llinatges del sol·licitant (actua en nom de la persona jurídica).
2. NIF del sol·licitant.
3. NIF de l’empresa (CIF).
4. Un codi REGA situat a la comunitat autònoma vinculat a aquest.
5. Adreça electrònica de contacte

La sol·licitud s’ha de presentar a través de l’administració electrònica a la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, sol·licitant l’alta a ECOGAN d’una persona que sigui el representant de la raó social que figura al REGA, o bé que el representant autoritzi una altra persona per accedir-hi amb perfil ramader a ECOGAN.

La Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural registrarà a ECOGAN la persona sol·licitant i el sistema generarà un missatge electrònic automàtic comunicant al sol·licitant l’alta a l’aplicació. 

CONTACTE

Per a qualsevol dubte o consulta sobre la gestió d’ECOGAN, enviau un missatge electrònic a ramaderia@dgagric.caib.es

Persones de contacte tècnic: Pau M. Llabrés Pons i Mª José Suasi Amengual

Persona de contacte administratiu: Juana Martín de Argenta Álvarez

Tel.: 971 17 60 47

LEGISLACIÓ

 

Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, pel que se estableixen les normes básiques d’ordenación de las granges avícoles.

Reial decret 306/2020, d’11 de febrer, pel qual s’estableixen normes bàsiques d’ordenació de les granges porcines intensives, i es modifica la normativa bàsica d’ordenació de les explotacions de bestiar porcí extensiu.

Reial Decret 988/2022, de 29 de novembre, pel que es regula el Registre General de les Millors Tècniques Disponibles en Explotacions i el soport per  el cálcul, seguiment i notificació de les emisions en ramaderia, i es modifiquen diverses normes en matèria agrària.

Decisió d’execució (UE) 2017/302 de la Comissió de 15 de febrer de 2017 per la que s’estableixen les conclusions sobre les millors tècniques disponibles (MTD) en el marc de la Directiva 2010/75/UE del Parlament Europeu i del Consell respecte a la cria intensiva d’aus de corral o de porcs

Documentació relacionada​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​


Data d'actualització: 16 gener 2024


Comparteix