Medi Natural, per mitjà del COFIB, disposarà d’una embarcació a Eivissa per controlar les poblacions de sargantana pitiüsa i detectar de manera més efectiva la presència d'espècies invasores als illots
Medi Natural, per mitjà del COFIB, disposarà d’una embarcació a Eivissa per controlar les poblacions de sargantana pitiüsa i detectar de manera més efectiva la presència d'espècies invasores als illots
Aquest projecte, finançat amb fons europeus, forma part de les diferents actuacions que du a terme el Govern per a la conservació i la protecció de la sargantana de les Pitiüses
12 setembre 2024La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, per mitjà del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), disposarà per primera vegada d’una embarcació destinada a controlar les poblacions de sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis) i detectar de manera més efectiva la presència d'espècies exòtiques invasores als illots. A l'acte de presentació de la Podarcis (nom amb el qual s’ha batejat l’embarcació i que significa sargantana en llatí), que ha tingut lloc avui dematí a la marina del Club Nàutic de Sant Antoni de Portmany, hi han assistit la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, i el gerent del COFIB, Miquel Puig.
Aquest projecte, finançat amb fons europeus, forma part de les diferents actuacions que du a terme el Govern per a la conservació i la protecció de la sargantana de les Pitiüses. Així, l'adquisició d'aquesta embarcació s'emmarca en el Projecte de control i d'erradicació de diferents espècies invasores en diferents hàbitats i localitzacions geogràfiques, finançat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (PRTR-MRR), amb càrrec als Fons Next Generation EU.
Durant la presentació, la directora general Anna Torres ha destacat que «aquesta embarcació permetrà al personal del COFIB atendre diversos objectius envers les espècies invasores, com ara l'erradicació de rosegadors a illots de l'arxipèlag balear o la detecció primerenca de la presència d'aquestes espècies en aquests espais naturals». A més, ha afegit Torres, «facilitarà la investigació de nous sistemes de control, amb especial seguiment de les poblacions de sargantana pitiüsa, i també el control i l’eliminació de flora invasora en els illots de les Illes Balears». Però, sobretot, ha recalcat, «és una nova acció per a la conservació de la sargantana pitiüsa, una espècie emblemàtica, autòctona i endèmica d’Eivissa i Formentera».
D’altra banda, el gerent del COFIB ha assenyalat que la possibilitat de tenir aquesta embarcació «ens ajudarà a donar resposta a les diverses peticions d'actuació mediambiental i de recerca del COFIB. Significa una gran passa de qualitat en el servei que prestam a la societat per a la preservació i conservació del medi natural». Puig ha explicat que es tracta d’una embarcació pneumàtica semirígida de 5,10 metres d'eslora i amb un motor de 90 CV de potència.
Més projectes i actuacions
Durant el mes de juliol, el Govern, per mitjà de la Comissió de l'Impost del Turisme Sostenible (ITS), va aprovar destinar 1,93 milions d'euros a controlar les espècies invasores a les Pitiüses i construir un centre de recuperació i interpretació de fauna a Eivissa. Cal recordar que aquest projecte, assignat al COFIB, també té l'objectiu principal d’afrontar l'amenaça de les espècies invasores a Eivissa i Formentera i als seus illots deshabitats.
D’altra banda, el passat mes de maig, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Eivissa i Formentera i el suport dels consells insulars, va impulsar la creació de reserves urbanes per conservar i protegir la sargantana pitiüsa. Amb aquesta iniciativa es persegueix establir mesures per augmentar la densitat d’aquesta espècie i minimitzar els riscos de depredació que pateix. A més, la metodologia per protegir aquesta espècie està recollida en un manual de bones pràctiques per a la conservació de la sargantana pitiüsa a parcs i jardins. Així mateix, enguany el COFIB ha elaborat un vídeo i un petit fullet per conscienciar la ciutadania de la importància i el valor d’aquesta espècie. Aquestes actuacions també s’emmarquen en el Projecte de control i d’erradicació de diferents espècies invasores en diferents hàbitats i localitzacions geogràfiques.
Data d'actualització: 11 novembre 2024
Comparteix