Les reserves marines de les Illes Balears registren un total de 74.000 immersions de busseig recreatiu durant el 2023
Les reserves marines de les Illes Balears registren un total de 74.000 immersions de busseig recreatiu durant el 2023
La xifra més elevada és la de la zona especial de busseig de l’illa del Toro, a Mallorca, amb més de 26.000 immersions
09 maig 2024La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Pesca, ha fet públiques aquest dimecres les dades sobre el nombre d’immersions de busseig recreatiu a reserves marines de les Illes Balears durant el 2023. En total, l’any passat es varen registrar 74.000 immersions (el 2022 n’hi va haver 67.200). En concret, la dada més rellevant és la de la zona especial de busseig de l’illa del Toro (antiga Reserva Marina de l’Illa del Toro), a Mallorca, que va superar les 26.000 immersions tot i ser un espai molt petit que, probablement, ha arribat a la màxima capacitat admissible.
L’illa del Toro va seguida de la Reserva Marina del Nord de Menorca, amb un total de 12.000 immersions, i de la dels Freus d’Eivissa i Formentera, amb 11.700. Per les seves grans dimensions, aquestes dues reserves marines tenen un enorme potencial de creixement. Cal recalcar que només la Reserva Marina de l’Illa de sa Dragonera ha experimentat una reducció en el nombre de bussejadors respecte de 2022 (s’ha passat de 2.200 a 1.600), sobretot a causa de la inactivitat del principal centre de busseig turístic de la zona.
Amb tot, el director general de Pesca, Antoni M. Grau, ha recordat que «durant aquest estiu de 2024 ja serà d’aplicació l’Ordre 21/2022, que estableix els criteris de busseig recreatiu responsable a reserves marines. En aquest sentit, l’objectiu és fixar uns estàndards mínims de qualitat, seguretat i sostenibilitat per a l’activitat».
Les reserves marines són figures de conservació pesquera mitjançant les quals es regulen els usos i l’explotació dels recursos marins per incrementar la regeneració natural d’aquests recursos i conservar els ecosistemes més representatius. Una de les funcions principals de les reserves és el manteniment de la pesca d’arts menors. «Les Illes Balears tenen 12 reserves marines, amb una extensió de més de 63.700 hectàrees, i l’experiència demostra que sense reserves marines és complicat que la pesca artesanal subsisteixi. A les reserves hi ha més peixos, són més grossos, abunden espècies que fora d’aquests espais escassegen i les captures són més importants en quantitat i qualitat», ha assenyalat Grau.
Les reserves marines també s’han consolidat com un important referent per al busseig turístic, amb un increment constant en el nombre d’immersions anuals i dels ingressos de les empreses que es dediquen a aquesta activitat. En aquest sentit, el director general de Pesca ha destacat que «a les reserves marines els peixos deixen de ser esquius a la presència humana, de tal manera que a l’atractiu del paisatge submarí i a la transparència característica de les aigües de les Illes Balears s’hi afegeix la possibilitat de contemplar grans peixos de comportament confiat i, fins i tot, amistós».
Data d'actualització: 11 novembre 2024
Comparteix