avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Les reserves hídriques pugen un punt al març i se situen en el 52% a Balears

Les reserves hídriques pugen un punt al març i se situen en el 52% a Balears

Les precipitacions molt per sobre de la mitjana i les temperatures càlides marquen la tendència del mes

Reserves hídriques de les Illes Balears Març 2025.jpeg 07/04/2025

El mes de març ha finalitzat amb unes reserves hídriques del 52% a les Illes Balears, la qual cosa suposa un increment d’un punt respecte del mes anterior (51%), encara que continua sent inferior a la xifra registrada en el mateix període de l’any passat (56%).

Per illes, Mallorca puja del 52% al 53%, Menorca es manté en el 51% i Eivissa experimenta una pujada destacada del 34% al 39%. La situació global de les Balears (52%) continua, tanmateix, per davall dels nivells registrats fa un any (56%).

L’evolució de les reserves ha suposat canvis en els escenaris de gestió de la sequera. Vuit Unitats de Demanda (UD) han millorat els seus índexs: Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, es Pla, Palma-Alcúdia, Tramuntana Sud, Eivissa i Formentera. Dues UD (Migjorn i Tramuntana Nord) han experimentat un lleuger descens. En aquest context, la UD es Pla ha passat a l’escenari de prealerta.

Així, actualment el 17,6% del territori (les UD Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Formentera) es troba en situació de normalitat, mentre que el 82,4% del territori (les UD Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Migjorn, es Pla, Palma-Alcúdia i Eivissa) es manté en prealerta. No hi ha cap UD en estat d’alerta.

A nivell global, l’índex de la Demarcació Hidrogràfica (0,478) continua per davall del valor registrat fa un any (0,513) i també inferior al de fa dos anys (0,575), cosa que confirma una tendència de reserves hídriques per sota dels nivells històrics.

Segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el mes de març ha estat molt humit al conjunt de l’arxipèlag, amb una mitjana de 77,6 l/m² enfront dels 33,9 l/m² habituals. Per illes, Mallorca ha registrat 81,4 l/m² (mitjana històrica: 35,4 l/m²), Menorca 73,3 l/m² (vs 34,8 l/m²), Eivissa 64,7 l/m² (vs 24,3 l/m²) i Formentera 32,2 l/m² (vs 18,6 l/m²). El percentatge de precipitació interanual a Balears se situa en el 101% (Mallorca 101%, Menorca 103% i Pitiüses 105%).

Pel que fa a temperatures, el mes de març ha estat molt càlid, amb una temperatura mitjana de 13,4 °C i una anomalia positiva de +0,8 °C, cosa que ha afavorit l’evaporació i pot limitar parcialment la recàrrega dels aqüífers.


Comparteix