avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Les reserves hídriques a les Balears pugen 8 punts al novembre i arriben al 54%

Les reserves hídriques a les Balears pugen 8 punts al novembre i arriben al 54%

Nou de les deu Unitats de Demanda milloren les seves reserves, però encara no es produeixen canvis d’escenari, ja que aquests requereixen tendències sostingudes durant diversos mesos

Reserves hídriques de les Illes Balears novembre 2024 19 desembre 2024

El mes de novembre ha estat marcat per una millora en la situació hídrica de les Illes Balears, amb un augment significatiu en les reserves, que han assolit el 54%. Aquest valor suposa una recuperació notable respecte al mes d’octubre, quan les reserves es trobaven al 46%, i iguala el nivell registrat durant el mateix període de l’any passat. Aquesta tendència positiva reflecteix l’impacte de les condicions meteorològiques i l’evolució favorable de les precipitacions en gran part del territori.

Durant aquest mes, la majoria de les Unitats de Demanda (UD) han experimentat increments en les seves reserves. Nou de les deu UD han registrat millores significatives, especialment a Tramuntana Sud, Tramuntana Nord, Formentera, Artà, es Pla, Palma-Alcúdia i Eivissa. Aquestes millores han permès que un 31,1% del territori – concretament les UD Migjorn, Tramuntana Nord i Tramuntana Sud – es trobi ara en situació de normalitat, mentre que el 68,9% restant (Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, es Pla, Palma-Alcúdia, Eivissa i Formentera) es manté en situació de prealerta. A més, ja no hi ha cap territori en alerta, un fet que subratlla la millora general de les condicions hídriques.

Malgrat aquest context positiu, encara no s’han produït canvis d’escenari en les UD. Això es deu a la metodologia de gestió de recursos hídrics, que exigeix una estabilitat sostinguda durant diversos mesos per modificar l’estat d’una UD. Així, Artà, es Pla i Formentera continuen en l’escenari d’alerta, mentre que la resta de les UD es mantenen en prealerta, tot i els increments puntuals observats aquest mes. Els canvis d’escenari es defineixen segons un sistema que garanteix que les modificacions no es produeixin de manera precipitada.

Mallorca ha registrat un salt en les seves reserves, passant del 47% al 56%, mentre que Menorca també ha experimentat una pujada, assolint el 48% respecte al 45% del mes anterior. A les Pitiüses, Eivissa ha incrementat les seves reserves fins al 37% des del 32% registrat a l’octubre. Tot i aquests avenços, les Pitiüses continuen sent la zona amb les reserves més baixes, destacant-se com les més vulnerables dins del conjunt de l’arxipèlag.

Pel que fa a les precipitacions, les dades aportades per l’AEMET indiquen que el novembre ha estat, en general, un mes normal a les Balears, amb una mitjana de 83,7 l/m², molt similar als 84,7 l/m² habituals. Tanmateix, l’impacte ha estat diferent segons l’illa. Mallorca ha registrat valors dins de la normalitat, amb 92,5 l/m² enfront dels 87,2 l/m² esperats, mentre que Menorca ha viscut un mes sec, amb només 43,3 l/m², clarament per sota dels 89,7 l/m² típics per aquesta època. Eivissa i Formentera, per la seva banda, han tingut un comportament normal, amb registres de 77,9 l/m² i 43,6 l/m², respectivament, en comparació amb els valors mitjans històrics de 67,2 l/m² i 53,1 l/m².

En termes de precipitació acumulada anual, les Illes Balears es troben al 98% de la seva mitjana històrica. Mallorca lidera aquesta recuperació amb un 100% de la mitjana anual, seguida de Menorca, que se situa al 99%. Les Pitiüses, en canvi, es mantenen per sota amb un 80%, confirmant la seva situació de major vulnerabilitat.

Pel que fa a les temperatures, el mes de novembre ha estat excepcionalment càlid, amb una mitjana de 16,7 ºC i una anomalia de +2,3 ºC respecte als valors habituals. Aquesta anomalia tèrmica posa de manifest la persistència de condicions meteorològiques anòmales, amb temperatures notablement més altes del que seria esperable en aquesta època de l’any.


Data d'actualització: 19 desembre 2024


Comparteix