avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural allibera una vintena de falzies recuperades al COFIB

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural allibera una vintena de falzies recuperades al COFIB

El conseller Joan Simonet, que ha assistit a l'amollada d’aquests exemplars a la Seu de Mallorca, ha destacat l'important paper que juga aquesta espècie en el manteniment dels ecosistemes i ha agraït la col·laboració de la població en la seva recuperació

- 01 juliol 2024

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, acompanyat de la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, i el director de Medi Ambient i Benestar Animal de l'Ajuntament de Palma, Sebastià Pujol, ha participat avui en l'alliberació d'una vintena de falzies recuperades al centre del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB). L'escenari escollit per a l'amollada han estat les terrasses de la Seu de Mallorca. A l'acte també hi ha assistit el gerent del COFIB, Miquel Puig.

Durant l'alliberació, el conseller Simonet ha recalcat «l'important paper que juguen aquestes espècies insectívores en el manteniment dels nostres ecosistemes». A més, ha aprofitat per agrair la tasca de tot el personal del COFIB, així com «la col·laboració imprescindible de la població en la recuperació d'aquesta espècie».

En aquesta línia, la directora general de Medi Natural també ha volgut remarcar l'esforç de protecció d'aquesta espècie que es duu a terme des dels diferents centres de recuperació de fauna silvestre a l'arxipèlag balear. «El 2023 varen ingressar a totes les Illes Balears un total de 782 exemplars, dels quals 340 es varen recuperar i varen ser alliberats al seu hàbitat natural», ha explicat Torres. Enguany, fins avui dia, han ingressat un total de 474 falzies, de les quals 104 ja han pogut ser retornades a la natura.

Entre els mesos de juny i juliol és habitual que els polls de falzia caiguin del niu en intentar fugir de la calor, ja que encara no saben volar. Una vegada arriben al centre de recuperació del COFIB, el personal tècnic s'encarrega de criar els exemplars fins que assoleixen la mida i el pes adequats per poder volar i tornar al medi natural.

Les falzies (Apus apus) són aus insectívores protegides que arriben a les Illes Balears durant la primavera i l'estiu per criar, ja que la resta de l'any la passen a Àfrica. Es tracta d'aus molt especialitzades en el medi aeri i que, gràcies a la seva aerodinàmica, estan capacitades per passar la seva vida volant, únicament tocant terra per a la nidificació. A més, és una espècie que consumeix una gran quantitat d'insectes voladors, fet pel qual són uns grans aliats en el control de plagues.

Amb tot, cal recordar que és una espècie catalogada com en Règim de Protecció Especial en el reial decret 139/2011 que desenvolupa el Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial i Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades. Així mateix, internacionalment, està inclosa en el Conveni de Berna (relatiu a la conservació de la vida silvestre i del medi natural a Europa).

IMATGES RELACIONADES

-
-

Data d'actualització: 11 novembre 2024


Comparteix