avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Joan Simonet trasllada al nou comissari de Pesca de la UE el seu rebuig a la reducció d'un 70% dels dies de pesca, fet que «posa en perill la subsistència» del sector a les Illes Balears

Joan Simonet trasllada al nou comissari de Pesca de la UE el seu rebuig a la reducció d'un 70% dels dies de pesca, fet que «posa en perill la subsistència» del sector a les Illes Balears

A través d'una carta, el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural manifesta que amb aquesta mesura «és impossible» la supervivència de la flota d'arrossegament, ja que passaria de treballar una mitjana de 130 dies a l'any a 29 i suposaria la «ruïna» per a totes les estructures del sector

 Carta del conseller Simonet al comissari de Pesca i Oceans de la Unió Europea. 10 desembre 2024

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha enviat una carta al nou comissari de Pesca i Oceans de la Unió Europea (UE), Costa Kadis, per traslladar el seu rebuig i «l'enorme preocupació» davant la possibilitat de reduir un 70% els dies de pesca de què disposen les barques d'arrossegament al Mediterrani occidental, fet que, en paraules del conseller, «posa en perill la subsistència de l'activitat pesquera professional a les Illes Balears». En aquest sentit, Simonet exposa que aquesta decisió «ens deixaria sense peix fresc de proximitat», ja que la flota d'arrossegament passaria a treballar una mitjana de 130 dies a l'any a 29, cosa que suposaria la «ruïna per a totes les estructures socials i econòmiques del sector».

El conseller assenyala que si la Política Pesquera Comuna estableix que les oportunitats de pesca s'han de fixar d'acord amb la sostenibilitat biològica, econòmica i social, aquesta mesura seria «un bon exemple que els aspectes socials i econòmics no han estat considerats en absolut». A més, afegeix, «provocaria gran desafecció cap a les institucions europees, ja que es veuria com un atemptat contra la idiosincràsia i cultura de les illes».

En aquesta línia, Simonet subratlla que a les Illes Balears l'única font de peix fresc de proximitat és el capturat per la flota local: «el consum de peix local està lligat a una llarga tradició gastronòmica, patrimonial i, inclús, cultural, que va molt més enllà del valor econòmic».

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural posa de manifest que aquest tipus de mesures «tan dràstiques» no es basen en un mal estat dels recursos pesquers, sinó en una «interpretació extrema» dels models predictius a partir de dades recollides en les campanyes científiques. De fet, apunta Simonet, els pescadors de les Illes Balears estan observant una «clara recuperació dels recursos».

En darrer lloc, la carta del conseller al comissari de Pesca de la UE conclou amb un clar missatge: «l'eliminació de la pesca d'arrossegament de fons al Mediterrani és una vella reclamació obsessiva d'algunes organitzacions ecologistes, però, en el Mediterrani occidental, sense arrossegament no hi ha sector pesquer ni peix en el plat. Tots, els pescadors els primers, volem una activitat pesquera sostenible, respectuosa amb el medi natural, que permeti una vida digna als mariners i que sigui una font de productes saludables, però no podem permetre que la ideologia es camufli com a ciència per a justificar el contrari a la raó».

Declaracions >>

Documentació relacionada


Data d'actualització: 10 desembre 2024


Comparteix