avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Govern i el Zoo de Barcelona signen un Conveni per a la conservació de fauna silvestre protegida de les Illes Balears

El Govern i el Zoo de Barcelona signen un Conveni per a la conservació de fauna silvestre protegida de les Illes Balears

Avui ha tengut lloc en una finca de la serra de Tramuntana l'amollada d'un centenar de ferrerets que havien estat criats al Zoo, en el marc del programa de conservació d’aquesta espècie en perill d’extinció El conseller Joan Simonet ha destacat que aquest acord «representa un esforç conjunt per a la protecció i conservació de la biodiversitat insular»

- 12 novembre 2024

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, per mitjà del Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General de Medi Natural, i el Zoo de Barcelona (a través de la Fundació Barcelona Zoo) han formalitzat un Conveni de col·laboració per dur a terme accions de conservació ex situ (fora de l’hàbitat natural) i de maneig i cria d'espècies protegides amb finalitats de repoblació o reintroducció al medi natural. El conseller Joan Simonet ha destacat que aquest acord, que té una vigència de quatre anys, «representa un esforç conjunt per a la protecció i conservació de la biodiversitat insular.»

La primera acció concreta d'aquest Conveni ha tengut lloc avui dematí, amb l'amollada de prop d'un centenar de ferrerets (Alytes muletensis), una de les espècies més amenaçades de l'arxipèlag balear, declarada en perill d'extinció en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades. La reintroducció dels ferrerets a l'hàbitat natural s'ha fet en una finca privada de la serra de Tramuntana, amb la participació, a més del conseller Joan Simonet, del director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcón, i de tècnics del Servei de Protecció d'Espècies del Govern i del Zoo de Barcelona. «Aquesta actuació és una mostra més del compromís del Govern amb la conservació de la fauna autòctona protegida i amb la seva preservació per a les generacions futures», ha assegurat Simonet.

Alarcón ha apuntat que «ens congratulem per la signatura d'aquest Conveni de col·laboració amb el Govern de les Illes Balears. Fa més de quinze anys que treballem junts en projectes de conservació, i ara aquest acord ens permetrà col·laborar encara més per a la preservació de la biodiversitat, un repte en què els zoos són cada cop més necessaris. El Govern ens tindrà sempre al seu costat per recuperar la biodiversitat d'aquestes illes plenes d'espècies úniques.»

En aquest sentit, cal recalcar que el Zoo de Barcelona participa en diferents programes de recerca, conservació i educació ambiental i té experiència en la gestió de fauna silvestre amenaçada. Ara, gràcies a aquest Conveni, col·laborarà en espècies amenaçades com el ferreret, la sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis) o la sargantana gimnèsica o balear (Podarcis lilfordi), i altres espècies protegides. A més, la col·laboració també es fa extensiva al desenvolupament de projectes d'educació i sensibilització ambiental sobre la fauna silvestre protegida de les Illes Balears. Així, l'acord preveu l'intercanvi de coneixements científics i tècnics entre les dues institucions i la creació d'una Comissió per al seguiment de les actuacions que s'han de dur a terme en el marc del Conveni.

La necessitat d'aquestes accions de protecció deriva de l'actual situació desfavorable d'algunes espècies, i també de l'aplicació de la normativa autonòmica, estatal i internacional en aquesta matèria. Per això, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural elabora plans de conservació i recuperació d'espècies silvestres amenaçades, en els quals poden incloure's actuacions de conservació ex situ i programes de cria en centres especialitzats amb finalitats de reintroducció o de reforçament poblacional en hàbitats naturals. En aquest sentit, el Zoo de Barcelona disposa de les instal·lacions apropiades i de personal especialitzat per dur a terme aquests tipus d'actuacions.


Data d'actualització: 12 novembre 2024


Comparteix