avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Govern convoca la Mesa Apícola per continuar avançant en la millora del sector i enfortir el seu paper clau per a la biodiversitat

El Govern convoca la Mesa Apícola per continuar avançant en la millora del sector i enfortir el seu paper clau per a la biodiversitat

Agricultura fa feina, juntament amb el sector, en diversos projectes de caracterització de la mel en totes les illes, la recuperació de l’Apis mellifera iberiensis i un projecte de repoblació d'abelles reines

- 26/03/2025 (Act. 27/03/2025 02:42)

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, ha convocat  la Mesa del Sector Apícola, per continuar avançant en la seva millora i enfortir el paper de l’apicultura com a productora de la biodiversitat. En aquest sentit, durant la sessió, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha explicat que «la Conselleria fa feina al costat del sector en diversos projectes de caracterització de la mel a totes les Illes Balears, la recuperació de l’Apis mellifera iberiensis i un projecte de repoblació d'abelles reina. Aquest projecte, unit a d’altres de similars que es duen a terme a set comunitats autònomes, serveix per treballar amb el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació en vista a un futur per al reconeixement d’aquesta abella com a raça autòctona».

Durant la reunió, que s’ha celebrat a la seu de la Conselleria, s’ha presentat l’Informe sobre l’evolució del cens apícola, que posa de manifest el creixement del sector a les Illes, ja que la quantitat d’explotacions apícoles ha incrementat un 7,6% a l’arxipèlag en els darrers quatre anys i han passat de 836 l’any 2021 a un total de 900 el 2024. Pel que fa al tipus d’explotació, cal tenir en compte que la majoria –507– són d’autoconsum, i precisament aquestes han registrat un augment del 17,6% entre els anys 2021 i 2024. De fet, en aquest sentit, cal destacar que l’any 2021 les explotacions d’autoconsum representaven el 51,5% del total, un percentatge que l’any passat se situava en el 56%. També s’han incrementat les explotacions professionals, és a dir, les que tenen 150 ruscos o més: el 2021 n’hi havia 12, mentre que el 2024, un total de 29.

En aquest sentit, el director general d’Agricultura ha valorat aquestes xifres i  ha assenyalat que «com en tots els sectors, hi ha elements positius i altres que no ho són tant, però en tot cas cal destacar que existeix moviment i dinamisme». Fernández ha recordat que la Mesa del sector apícola es va crear l’any 2021 i que avui s’ha duit a terme la vuitena reunió. Hi han assistit associacions d’apicultors de les quatre illes i organitzacions agràries.

D’aquesta manera, com a primer punt de l'ordre del dia, s’han presentat les dades de l’evolució del cens apícola per prendre consciència de la situació general. A més, durant la sessió, Fernández també ha destacat les campanyes que ha dut a terme l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) per a la sembra de parcel·les amb espècies mel·líferes entorn dels apiaris.

Cens de ruscos

Pel que fa al cens de ruscos, l’evolució general mostra un increment del 2,53% entre els anys 2021 i 2024, amb un total de 13.512 l’any passat. L’augment més elevat es registra a Menorca, amb un 41,48%: l’any 2021 hi havia 1.948 ruscos, mentre que el 2024 n’hi havia 2.756. En el mateix període, Mallorca ha registrat una disminució de ruscos del 13,06%; Eivissa, un augment del 17,20%, i Formentera, un increment del 4,78%. Respecte d’aquestes variacions, Fernández ha explicat que «la sequera dels darrers anys ha tingut un efecte molt fort en la supervivència dels ruscos, també pel que fa a les decisions dels particulars d’ampliar o no les explotacions».

Apicultura ecològica

El director general ha explicat que «la poca quantitat d’explotacions apícoles inscrites en producció ecològica a l’arxipèlag es deu la confluència de la normativa de producció ecològica amb la realitat de les Illes Balears», ja que «la normativa de producció ecològica exigeix un radi de 3 quilòmetres al voltant de l'explotació en el qual es puguin corroborar les condicions ecològiques, un requisit que és difícil de complir a les Illes Balears. Tot i això, segons les dades del Consell Balear de Producció ecològica, les explotacions inscrites com a ecològiques han augmentat en els darrers anys. I han passat de cinc l’any 2021 a nou el 2023».

D'altra banda, hi ha tres productors de mel donats d'alta en producció ecològica, que cada any produeixen 1.500 quilos de mel ecològica, una xifra que representa un 0,23% del total de la producció ecològica.

Les explotacions inscrites en agricultura ecològica sovint incorporen la gestió d'apiaris per millorar la pol·linització i augmentar la biodiversitat. La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural té constància de 37 explotacions inscrites en producció ecològica que han incorporat l'apicultura com a part del model agroecològic de la finca i fins a 433 ruscos que es troben dins d'explotacions agràries inscrites en producció ecològica.

IMATGES RELACIONADES

-
-

Comparteix