El Consell Econòmic i Social (CES) analitza la situació de la formació professional mixta a la jornada «Formació dual a les Illes Balears»
El Consell Econòmic i Social (CES) analitza la situació de la formació professional mixta a la jornada «Formació dual a les Illes Balears»
El conseller Sáenz de San Pedro ha destacat la necessitat d’apostar per polítiques formatives de qualitat i eficaces i per impulsar una formació ocupacional que vagi d’acord amb la demanda El Govern está treballant en la signatura de nous convenis amb empreses per ampliar la xarxa de companyies on els estudiants puguin realitzar pràctiques, ha avançat la DG de Formació Professional i Ordenació Educativa, Maria Isabel Salas
18 juny 2024Amb l’objectiu d’analitzar les polítiques públiques de foment d’iniciatives i accions mixtes d’ocupació i formació, que tenen com a finalitat la qualificació professional dels treballadors en alternança d’activitat laboral en una empresa amb l’activitat formativa rebuda en el marc del sistema de formació professional per a l’ocupació, el Consell Econòmic i Social (CES), òrgan adscrit a la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, ha organitzat la jornada «Formació dual a les Illes Balears».
Aquesta activitat ha estat inaugurada pel conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, i clausurada per la directora general de Formació Professional i Ordenació Educativa, Maria Isabel Salas. A la jornada també hi han participat el president del CES, Rafel Ballester Salvà, i el president del Consell Econòmic i Social espanyol, Antón Costas, que ha presentat l’informe «La formación dual en España: situación y perspectiva».
Durant la seva intervenció, el conseller Sáenz de San Pedro ha destacat el paper fonamental que la formació dual té per al teixit econòmic de les Balears i el compromís del Govern per posar en valor i impulsar aquesta modalitat formativa amb l’objectiu d’aconseguir més competitivitat. En aquest sentit, el conseller ha explicat la importància de conèixer les necessitats del mercat laboral i què demanen les empreses, així com donar a conèixer als alumnes l’oferta existent perquè elegeixin en funció dels seus interessos.
Sáenz de San Pedro ha recordat que fa uns dies es van conèixer les bones dades de l’atur d’abril, «unes xifres que també reflecteixen la manca de professionals que pateixen les nostres illes». En aquest sentit, el responsable d’Economia, Ocupació i Energia, ha afegit que «les dades ens diuen que hem d’apostar per polítiques formatives de qualitat i eficaces i que hem d’impulsar una formació ocupacional que vagi d’acord amb la demanda. És a dir, formació per als sectors productius. I com a part d’aquesta estratègia, no hem d’oblidar la problemàtica dels joves que ni estudien ni treballen. És la nostra obligació tornar-los al sistema, i per això calen polítiques que els incentivin».
Per la seva banda, la directora general de Formació Professional i Ordenació Educativa, Maria Isabel Salas, ha subratllat la veterania del territori en matèria de formació dual, alhora que ha ressaltat l’impuls que els canvis normatius donaran a aquesta modalitat formativa. «Fa deu anys que feim feina en la Formació Professional Dual a les Illes Balears, això fa que ara que la nova llei exigeix que tota la FP sigui dual i que nosaltres tinguem molta experiència acumulada respecte altres comunitats autònomes».
«Ara afrontam el repte de donar un impuls a l’FP en el sector turístic i d’hoteleria, atès que és el principal motor de la nostra economia. També estam treballant en signar nous convenis amb empreses de les nostres illes per poder ampliar la xarxa de companyies on els estudiants puguin realitzar les pràctiques. En aquest sentit, volem ser valents i afrontam el repte que a tots els nivells i en tots els graus de Formació Professional els nostres alumnes puguin realitzar pràctiques, des del primer curs fins que acaben la seva formació. És una aposta, però que permetrà les empreses detectar el talent des d’un primer moment i millorar la qualificació dels seus futurs empleats», ha afegit.
La jornada s’ha dividit en tres taules rodones on s’han analitzat la situació actual i l’impacte de la formació dual a les Illes Balears; l’organització i l’articulació de la formació dual al territori i s’hi han exposat experiències i casos d’èxit. En aquests blocs hi han intervingut la directora del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB), Catalina Jiménez; el secretari general de CCOO a les Illes Balears, José Luis García; el gerent de CAEB, Sergio Beltrán; l’assessor tècnic d’UGT, Juan Carlos Morales; el director del CIFP Juníper Serra, Manel Aragonés; la coordinadora del Punt d’Orientació Acadèmica i Professional (POAP), Isabel Romero, així com el director pedagògic i la cap d’estudis de Formació Professional del col·legi Sant Josep Obrer, David Egea i Marta Jordà, respectivament. Han actuat com a moderadors la directora general de Formació Professional i Ordenació Educativa, Maria Isabel Salas; el director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, José Antònio Caldés, i el vicepresident de la Cambra de Comerç de Mallorca, Josep Lluís Aguiló.
Data d'actualització: 18 juny 2024
Comparteix