avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Afers Socials i la UIB promouen les Dones Defensores de Drets

Afers Socials i la UIB promouen les Dones Defensores de Drets

20230302 DEFENSORES DRETS 02ca 02 març 2023

\ L’objectiu és proporcionar a aquestes dones un espai segur de formació, solidaritat, autocura i incidència política 

\ Afers Socials treballa en un full de ruta per crear una línia d’acompanyament en la seva protecció integral feminista 

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago i la professora de la UIB i coordinadora de l’Oficina de Cooperació i de Solidaritat (OCDS), Ruth Escribano, han rebut avui dues de les tres dones que participen a l’edició d’enguany de la campanya Dones Defensores de Drets. Aquesta campanya la desenvolupa la Universitat de les Illes Balears i s’emmarca dins la subvenció de la Conselleria d’Afers Socials i Esports a la UIB per a dur a terme actuacions en matèria de cooperació al desenvolupament.

Defensores de drets

La campanya Dones Defensores de Drets, que va començar al 2018 sota el lema #JuntesEnsProtegim, té per objectiu promocionar un espai segur de formació, construcció de la solidaritat, autocura i incidència política per a defensores de drets de diferents territoris. En aquesta edició, les tres dones defensores que hi han participat són Britany Castillo, d’El Salvador; Dalila Arqueta i Katherin Cruz, d’Hondures.

Aquesta campanya compta amb la col·laboració de la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras. En aquests anys han realitzat conferències, entrevistes, trobades amb activistes i un programa de mobilitat internacional. A més, s’han presentat recursos audiovisuals i exposicions per poder conèixer, sentir i posar cara a totes aquestes dones defensores.

Afers socials i Esports, a través de la Direcció General de Cooperació, ha realitzat un diagnòstic per detectar les possibles vies per a la creació d’una línia d’acompanyament en la protecció integral feminista de defensores dels drets humans. La investigació feta desplega tota una sèrie d’accions i línies d’intervenció que es concretaran en un full de ruta per als propers dos anys.

A la trobada amb la consellera Fina Santiago, Katherin Cruz, d’Hondures, ha explicat que «hem registrat 1.466 agressions a defensores dels drets humans, la majoria contra les defensores de la terra i el territori, però també contra les defensores que estam amb l’exigència de justícia i reparació; continuam defensant la situació de violència i vulnerabilitat i la persecució judicial que vivim a Hondures per desarmar la nostra lluita. A això s’hi afegeixen les campanyes de desprestigi i, per això, feim una crida a la solidaritat internacional».

Dalila Arqueta, també d’Hondures, fa quatre anys que viu exiliada al País Basc i fa una crida a totes les comunitats perquè s’organitzin i es vinculin. Arqueta posa d’exemple també les nostres illes perquè «aquest territori també està bastant amenaçat perquè també s’estan buidant els barris d’aquesta illa. Hi ha molts de fronts oberts i cal protegir, sostenir i vincular les lluites amb les d’altres territoris de l’altre costat del bassiot. Aquesta solidaritat ha de néixer i romandre a les comunitats».

Per a la consellera Fina Santiago, «aquestes dues dones ens han explicat la seva experiència de lluita pels drets humans però especialment per la defensa del territori. Uns territoris que estan molt amenaçats per grans corporacions per fer grans negocis d’energia o turístics, i això suposa desplaçaments de la comunitat i, sobretot, utilització de terrenys que ara són agrícoles, i per defensar aquestes territoris moltes d’elles es veuen amenaçades. Fins i tot, la seva vida. Una d’elles està en una situació de refugi a l’Estat espanyol. A mi el que m’ha agradat més de les seves paraules i de la seva experiència és que mai no és una lluita individual, sempre és col·lectiva. Entenen molt bé la importància de la defensa de la comunitat davant d'aquest capitalisme global que cada vegada està amenaçant més els nostres territoris».

Currículum de les Defensores d’aquesta edició

Britany Castillo, El Salvador. És activista transfeminista i defensora dels drets humans de persones del col·lectiu LGBTIQ. Forma part de l’Associació Solidària Per a Impulsar el Desenvolupament Humà (ASPIDH) Arcoiris Trans, una organització que va aconseguir que, per primera vegada, a El Salvador condemnassin tres policies per un transfeminicidi. A ASPIDH, Britany coordina el projecte Centroamérica Diversa, el qual es desenvolupa a quatre països de la regió. A més, integra la Xarxa Salvadorenca de Defensores dels Drets Humans, un espai on es construeixen,
juntament amb altres companyes, alternatives de protecció integral per a les defensores de drets humans.

Dalila Argueta, Hondures. Feminista defensora dels drets, originària d’Hondures i exiliada a Espanya des de 2019. És una veu constant de denúncia de les violències que enfronten les defensores de terra i territori davant dels megaprojectes. Des de la distància, forma part de la lluita per la defensa de l’aigua a Guapinol i integra la Xarxa de Defensores dels Drets Humans a Hondures. A Euskadi, on es troba aïllada des de 2021, integra Casa Basoa (casa de defensores), un espai on es construeix una xarxa de denúncia i cures per a defensores en risc.

Katherin Cruz Cerato, Hondures. Treballadora social, experta en seguretat i acompanyament feminista, membre de la Xarxa Nacional de Defensores dels Drets Humans a Hondures, des d’on fa una tasca vital per a la defensa de la vida i la justícia. Aquesta xarxa forma part de la Iniciativa Mesoamericana de Defensores amb acció política organitzada a la regió. El cop d’estat de 2019 va fer retrocedir els drets humans a Hondures. Des de llavors, Katherin ha lluitat amb les defensores per les comunitats que s’enfronten al patriarcat neoliberal i racista.

Documentació relacionada​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​


Data d'actualització: 02 març 2023


Comparteix