Més de 120 joves s'incorporen al sector agrari de les Illes Balears gràcies a la convocatòria d'ajudes del FOGAIBA destinada a la creació d'empreses de joves agricultors i agricultores
Més de 120 joves s'incorporen al sector agrari de les Illes Balears gràcies a la convocatòria d'ajudes del FOGAIBA destinada a la creació d'empreses de joves agricultors i agricultores
La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha augmentat l'import d'aquesta subvenció, que estava fixat en 3,5 milions d'euros, fins a 6,18 milions d'euros, amb l'objectiu que cap sol·licitant quedi fora de l'ajuda per falta de pressupost
29 novembre 2024La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, per mitjà del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), ha resolt en poc més de vuit mesos els expedients de la convocatòria de 2023 (va acabar el 28 de febrer de 2024) de les ajudes per a la creació d'empreses de joves agricultors i agricultores a les Illes Balears. En concret, s'han presentat 139 sol·licituds, de les quals 122 (83 a Mallorca, 20 a Menorca, 16 a Eivissa i 3 a Formentera) han complert els requisits i s'han aprovat amb un import de 6.185.420 euros d'ajuda.
En aquest sentit, el conseller Joan Simonet ha recalcat que «s'ha incrementat el pressupost inicial d'aquesta convocatòria, que era de 3,5 milions d'euros, i hem superat la quantia de sis milions d'euros en ajudes. Una vegada més es demostra el compromís del Govern amb el sector. La Conselleria ha fet un gran esforç per atendre totes les sol·licituds rebudes i perquè cap incorporació al camp es quedi fora per falta de pressupost». «Aquesta subvenció significa que més de 120 joves es comprometen a exercir l'activitat agrària en una explotació durant almenys cinc anys des de la concessió de l'ajuda», ha assenyalat el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural.
Simonet ha indicat també que «la incorporació de joves com a titulars d'explotacions agràries és una de les mesures i apostes més importants del desenvolupament rural de la PAC 2023-2027. A més, sens dubte, està enfocada en la línia estratègica que marca la Unió Europea per fer del sector agrari un sector més competitiu, rendible i sostenible». L'objectiu d'aquestes ajudes és el rejoveniment de la població activa agrària, fomentant un relleu generacional que contribueixi a la millora de la competitivitat i la dinamització del sector. També s’aspira a fomentar l'ocupació en el sector agrari i en l'activitat de l'explotació, i a millorar la competitivitat de les explotacions mitjançant l'adaptació de les seves produccions al mercat, l'increment de la rendibilitat de la producció, l'impuls de la innovació i la utilització de noves tecnologies.
Cal remarcar que l'import mitjà de l'ajuda per sol·licitant en la PAC 2007-2014 va ser de 28.500 euros, mentre que en l'anterior període de la PAC (2014-2022) es va situar en 41.518 euros. En canvi, el 2023 s'ha passat a 50.700 euros de mitjana per a cada jove que s'incorpora al sector, dada que representa un augment significatiu. En aquest sentit, el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, destaca que «aquest fet significa que els projectes presentats pels joves aquest darrer any estan més ben dimensionats econòmicament». Fernández explica que les ajudes a la primera instal·lació d'agricultors i agricultores joves consisteixen en una prima de 25.000 euros, que pot arribar fins a 80.000 euros en funció de les condicions de l'explotació en què s’incorporen i de l'ambició del pla empresarial presentat: «Augmenta, per exemple, quan el projecte genera més unitats de treball agrari (UTA) i majors rendiments econòmics. És a dir, els projectes molt bàsics es queden amb 25.000 euros de base i a mesura que el pla empresarial és més ambiciós va augmentant l'import de l'ajuda», exposa el director general. L'ajuda s'abonarà en dos pagaments: un 50 % al començament del pla empresarial, i la resta, quan aquest pla s'assoleix.
Cal recordar que el 19 de desembre de 2023 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) aquesta convocatòria d'ajudes –que no es convocava des de 2021– per a la creació d'empreses de joves agricultors i agricultores per als anys 2023 i 2024. Amb la de 2023 ja resolta, ara queda pendent la de 2024, el termini de sol·licituds de la qual va començar el passat 1 d'octubre i acaba avui. El pressupost per a aquesta convocatòria és de 3,5 milions d'euros.
Els principals requisits per optar a aquests ajuts són, entre d’altres, tenir 18 anys complerts i no haver-ne fet 40 en l'any natural de presentació de la sol·licitud d'ajuda; executar un pla empresarial que demostri la viabilitat econòmica de l'explotació on s'incorporen, i tenir les competències i les qualificacions professionals adequades o comprometre's a obtenir-les en el termini de quaranta-vuit mesos, comptadors a partir de la data de concessió de l'ajuda.
Data d'actualització: 29 novembre 2024
Comparteix