avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural tornarà a aplicar un tractament aeri contra la processionària del pi a Eivissa

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural tornarà a aplicar un tractament aeri contra la processionària del pi a Eivissa

El conseller Joan Simonet ha explicat que el producte es destinarà a 18.500 ha de les masses forestals de les zones més afectades de l'illa, amb doble passada, fet que suposarà 12.500 ha més que el 2023 El 2024 el cost de les actuacions de control de la processionària a l'illa serà de més de tres milions d'euros

- 11 novembre 2024

La Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, per mitjà del Servei de Sanitat Forestal, que depèn de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha duit a terme aquest dijous una sessió informativa per comunicar les pròximes actuacions de control de la processionària del pi a Eivissa. Enguany, entre les mesures previstes hi ha novament l'aplicació d’un tractament aeri (amb avió i helicòpter) durant els mesos d'octubre, novembre i principis de desembre. El conseller Joan Simonet, acompanyat de la directora general Anna Torres, ha explicat que el producte es destinarà a les masses forestals dels municipis més afectats per la presència d'aquest insecte: nord, centre-oest i centre-est de l'illa, i també a la zona del Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera. En concret, s’aplicarà sobre una superfície de 18.500 ha, amb doble passada, que suposarà un increment de 12.500 ha més que el 2023.

A l'acte, que s'ha fet al Consell Insular d'Eivissa, hi ha assistit el conseller de Gestió Ambiental, Sostenibilitat, Innovació i Transparència del Consell Insular, Ignacio José Andrés Roselló, entre d’altres personalitats.

Fins a l'any 2028, el tractament aeri a Eivissa tindrà un cost de 9.035.271,81 euros, i el total que es destinarà a les Pitiüses serà d'11.177.903,58 euros. En concret, el 2024 el cost de les actuacions de control de la processionària a Eivissa serà de 3.220.325,96 euros.

El producte fitosanitari que s'utilitzarà serà el mateix que s'ha aplicat els darrers anys: el Bacillus thuringiensis varietat kurstaki. En aquest sentit, el conseller Simonet ha volgut remarcar que «és un producte que no afecta el medi natural i que es pot emprar en agricultura ecològica». Així, es tracta d'un producte de tipus biològic, un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes. Només està uns pocs dies sobre les fulles, ja que es degrada ràpidament per l’efecte dels raigs ultraviolats.

La directora general Anna Torres ha recordat que la processionària del pi va entrar a Eivissa el 1975, fa 49 anys, i encara està controlada. «És un èxit que s'ha aconseguit gràcies a les actuacions de control que s'han fet. Els anys vinents s'intensificaran aquestes actuacions, ja que en els darrers anys s'ha produït un increment poblacional d’aquest insecte a l'illa».

El tractament aeri no és l'única solució que es fa servir contra la processionària. En aquest sentit, el Servei de Sanitat Forestal també millora el tractament terrestre, que s’incrementa notablement. Es disposarà d’un nou canó per a les Pitiüses. El tractament terrestre s'aplicarà des de mitjan octubre fins a finals de desembre. Es preveu fer dues passades en dies no consecutius que es decidiran en funció de les condicions meteorològiques. El producte que s'aplicarà és el mateix que s’aplica per via aèria. A més, aquest estiu s'han col·locat, per tota l’illa, 8.180 trampes G de feromona amb un nou sistema que permet capturar més papallones i evita l'entrada de fauna no diana (especialment sargantanes); se n’ha fet el seguiment i retirada, i s'està en espera d'obtenir-ne les dades. El 2023 es van capturar 35.123 mascles de papallona en les 8.299 trampes instal·lades. El 2024, entre gener i març, s’han eliminat 25.500 bosses, mentre que el 2023 se’n van eliminar 16.309.

El Govern manté, inclòs en el control integral, el control biològic de la processionària, amb 82 caixes refugi per a quiròpters a l'illa d'Eivissa, a més de les 105 caixes niu d'aus insectívores. Aquest fet és important, ja que són depredadors d'aquest insecte. D’altra banda, la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha elaborat estudis sobre la processionària del pi i ha amollat parasitoides d'ous d’aquesta eruga.

El Servei de Sanitat Forestal ha editat els tríptics Perill de processionària i Tractament aeri. Es pot consultar tota la informació a la pàgina web sanitatforestal.caib.cat. Cal destacar que els controls de qualitat que es fan a Eivissa són els mateixos que es fan a Formentera i que han estat objecte d'interès de la revista especialitzada Foresta.


Data d'actualització: 11 novembre 2024


Comparteix