La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ja ha vacunat el 20% del cens oví de les Illes Balears durant els primers 13 dies de campanya de la llengua blava
La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ja ha vacunat el 20% del cens oví de les Illes Balears durant els primers 13 dies de campanya de la llengua blava
Des de l'11 de novembre fins al 24 de novembre s'han administrat un total de 49.502 dosis en explotacions d'arreu de l'arxipèlag
26 novembre 2024La campanya de vacunació de la llengua blava avança a bon ritme a les Illes Balears. Des de l'inici de la campanya, que va començar el passat 11 de novembre, i fins al dia 24 de novembre, ja s'han administrat un total de 49.502 dosis, dada que significa que en els primers 13 dies s'ha vacunat el 20% del cens oví de tot l'arxipèlag. Cal recordar que en la primera remesa varen arribar 50.000 dosis, per tant, pràcticament s'han utilitzat el 100% d'aquestes primeres vacunes per fer front a la malaltia.
Si s'analitza per illes, a Mallorca s'han entregat un total de 46.302 dosis, la qual cosa suposa el 20,4% de la cabanya d'oví de l'illa. Per altra banda, a Menorca s'han administrat 2.200 dosis, un 18,3% del cens oví. Finalment, a Eivissa la xifra de dosis ascendeix a 1.000, que significa un 19,7% del ramat oví de l'illa. En canvi, per zones, les agrupacions de defensa sanitària ramadera (ADS) que més estan vacunant són les de la comarca de Llevant i la que pertany a Camp Mallorquí. A aquestes dues li segueixen les ADS de Santa Margalida, la de zona Nord de Mallorca i l'ADS oví de Ponent.
«El ritme de la vacunació, fins al moment, és més que satisfactori. A més, demà rebrem una nova remesa de vacunes, d'aproximadament unes 20.000 dosis, i el pròxim dimarts, dia 3 de desembre, en rebrem 100.000 més. Per tant, volem llançar un missatge de tranquil·litat al sector, ja que la campanya de vacunació va a un bon ritme a totes les Illes i es continuarà fent feina perquè així sigui durant els pròxims mesos», ha manifestat el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández.
Fernández recalca que l'objectiu de la Conselleria és tenir vacunada el 85% de la cabanya ovina abans del mes d'abril de 2025, que és l'època en què torna a haver-hi la presència del mosquit del gènere Culicoides, responsable de la infecció dels animals. A més, ha recordat que la distribució de les vacunes va lligada a la major o menor prevalença de la malaltia en cada una de les zones. En aquest sentit, Fernández ha reivindicat «l'eficàcia en què estan fent feina els veterinaris de les ADS, fet que està permetent un màxim aprofitament de les vacunes».
Amb tot, el director general d'Agricultura i Desenvolupament Rural remarca que una vacuna «mai és un tractament. La vacuna millora l'estat de l'explotació on s'administra i evita nous contagis, però els animals que ja estaven infectats, tot i que es vacunin, poden continuar desenvolupant la malaltia».
De la mateixa manera, Fernández ha apuntat que «sabem per l'anterior epidèmia de llengua blava (2021-2023) que en el primer any d'epidèmia es concentren una gran quantitat de casos, però que una vegada es comença la campanya de vacunació els casos baixen de manera molt considerable. Per això, és important que la vacunació es faci en el període en què no circula el moscard, perquè quan s’aproximi l'època de la seva arribada (mes d'abril), ja tinguem pràcticament tot el ramat oví de les Illes Balears vacunat».
Data d'actualització: 26 novembre 2024
Comparteix