avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural celebra la primera reunió de la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears per tractar les principals demandes del sector

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural celebra la primera reunió de la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears per tractar les principals demandes del sector

El conseller Joan Simonet, acompanyat del director general de Pesca i diferents representants del sector, ha estat l’encarregat d’inaugurar aquest òrgan, que té l’objectiu de fer partícip aquest col·lectiu en la presa de decisions en les matèries que l’afecten

La reunió de la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears s'ha celebrat a la sala de premsa de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural. 13 juny 2024

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha inaugurat avui la primera reunió de la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears. Cal recordar que aquest òrgan de participació pública, amb funcions informatives i consultives, i del qual formen part diferents representants del sector, es va crear el mes de gener passat amb l’objectiu de millorar la governança d’aquesta activitat i promoure la participació d’aquest col·lectiu en la conservació dels recursos marins i en la gestió de la pesca recreativa per assegurar-ne la sostenibilitat. «Quan vàrem iniciar la legislatura, una de les reivindicacions del sector de la pesca recreativa era que no estaven prou informats i que no se sentien escoltats per l’Administració. Per això, avui és un dia important, ja que aquesta primera reunió significa una passa més d’aquest Govern per solucionar la situació d’abandonament en què es trobava aquest col·lectiu en els darrers anys», ha destacat Simonet.

A més del conseller, en la reunió de la Comissió, que ha estat presidida pel director general de Pesca, Antoni M. Grau, també hi han estat presents representants dels consells insulars, així com de les principals federacions, associacions i entitats del sector de la pesca a les Illes Balears. En aquesta primera trobada, i a proposta del mateix sector, s’han tractat les principals demandes que preocupen a aquest col·lectiu. El primer punt que s’ha posat damunt la taula han estat les implicacions per a la pesca recreativa del Reglament europeu 2023/2842, de 22 de novembre. En concret, la qüestió del registre de dades de captures. En aquest sentit, s’ha exposat que la millora de la gestió de la pesca depèn, en gran part, d’una bona recopilació de dades, cosa que és més fàcil d’aconseguir sempre que s’involucri el sector de forma efectiva, incloent-lo en la presa de decisions.

«Els models basats en la cogestió proporcionen moltíssima més informació i generen un clima de confiança i respecte que permet una reacció més ràpida, fluida i cordial que els models de gestió tradicional. Per això, i a partir de l’experiència de la Direcció General de Pesca de recollida de dades a reserves marines, la Comissió de Cogestió ha acordat que el Govern s’avanci a les previsions del Reglament europeu i que el programa balear de recollida de dades s’apliqui a totes les aigües de l’arxipèlag, començant per les aigües interiors», ha explicat Simonet.

Un segon tema que s’ha debatut ha estat la modificació del Decret 34/2014, d’1 d’agost, pel que fa a la polèmica dels aparells posicionadors dinàmics, que passaran a estar limitats exclusivament a les reserves marines. També s’ha parlat, a proposta de l’Associació Mallorquina de Pesca Responsable, de la possibilitat de mantenir la talla mínima de 30 cm per a la cirviola tot l’any i no fins al 15 de setembre. La iniciativa, que va en la línia del recent Decret 29/2024 de pesca d’encerclament, es fonamenta en l’experiència de 2023, quan l’elevada temperatura de l’aigua de la mar accelerà el creixement dels verderols i va afavorir que ja no hi hagués peixos petits per setembre.

Finalment, i també a petició del sector, s’ha tractat la conveniència de fixar quotes de captura diària per a les espècies de peixos de més valor comercial (tal com passa amb els cefalòpodes) per facilitar la feina de la inspecció i evitar potencials abusos per l’ús dels posicionadors dinàmics. En aquest sentit, s’ha creat una comissió d’experts que elevarà propostes a la Direcció General de Pesca.

Per acabar, Grau ha tornat a reivindicar el paper de la pesca marítima recreativa, «que té una gran tradició a les Illes Balears i és una activitat d’oci que compta amb desenes de milers d’aficionats. A més, no s’ha d’oblidar que genera un important moviment econòmic i comercial». El director general de Pesca també ha recalcat que «als practicants de la pesca recreativa els preocupa la conservació i la salut dels recursos marins, per la qual cosa poden contribuir tant en la preservació dels ecosistemes com en la recopilació de dades i el monitoratge d’espècies».


Data d'actualització: 11 novembre 2024


Comparteix