avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de l’IBANAT, posa en marxa una nova temporada de vigilància per evitar el fondeig sobre posidònia a les Illes Balears

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de l’IBANAT, posa en marxa una nova temporada de vigilància per evitar el fondeig sobre posidònia a les Illes Balears

Avui s’ha duit a terme una reunió de coordinació, amb la directora general de Medi Natural al capdavant, en la qual han participat, entre d’altres, representants de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua, de la Direcció General de Pesca, dels consells insulars, del Seprona i del Servei Marítim de la Guàrdia Civil

- 05 juny 2024

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), ha organitzat avui una reunió de coordinació per tractar l’inici de la nova temporada del Servei de Vigilància de la Posidònia. Juntament amb la directora general de Medi Natural, Anna Torres, i el cap del Servei de Vigilància de la Posidònia, Marcial Bardolet, a la trobada també hi han estat presents, entre altres, representants de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua, la Direcció General de Pesca, consells insulars, ajuntaments, agents de medi ambient, el Seprona i el Servei Marítim de la Guàrdia Civil.

Durant la reunió, Torres ha assenyalat que per a aquesta temporada es manté el mateix operatiu de l’any passat, «que tan bons resultats va donar», amb un una flota per a la vigilància de 18 embarcacions, que quedaran distribuïdes de la manera següent: sis a Mallorca, tres a Menorca, quatre a Eivissa i cinc a Formentera. En aquest sentit, la directora general ha valorat de manera «molt positiva» la campanya de 2023, en què es van dur a terme un total de 180.867 actuacions arreu de les Illes Balears. Torres ha explicat que enguany el Servei ja es va posar en marxa el passat dia 15 de maig, amb dues embarcacions a Formentera, una a Mallorca, una a Eivissa i una a Menorca, i que des de l’1 de juny s’ha activat tot l’operatiu, amb les 18 embarcacions. Cal recordar que aquest nombre d’embarcacions es mantindrà fins a l’1 d’octubre (entre el dia 1 i el dia 10 d’octubre hi haurà una embarcació per illa).

A la trobada, que ha tingut lloc aquest dimarts, s’hi han tractat, a més d’establir actuacions coordinades entre els agents de medi ambient i el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, les principals funcions del Servei, entre les quals destaquen detectar infraccions per fondeig incorrecte, proporcionar informació i assessorament a les embarcacions sobre les bones pràctiques de fondeig, sensibilitzar els patrons sobre la importància de protegir aquesta planta marina i també desenvolupar campanyes educatives per augmentar la consciència de la població sobre la importància de les praderies.

Cal recordar que aquest Servei, amb un pressupost anual total de 552.860, i finançat amb ajudes europees Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, té l’objectiu principal de protegir les valuoses praderies de posidònia oceànica a les Illes Balears. «El Servei de Vigilància de la Posidònia de les Illes Balears és un organisme emblemàtic, que també serveix de referència per a altres comunitats i zones del Mediterrani, tant en la vigilància dels fondejos com en la col·laboració amb el sector nàutic i en la millora dels hàbits a l’hora de fondejar», ha recalcat Marcial Bardolet.

A més d’aportar eines per al fondeig correcte, el Servei de Vigilància també col·labora amb diferents entitats de conservació. El Telèfon Posidònia (+34 617975172, de 10 a 18 h) està a l’abast de qualsevol ciutadà amb l’objectiu de conservar aquest hàbitat prioritari en el medi marí i la qualitat de la mar balear.

Resultats de la Xarxa de Monitoratge de la Posidònia

Els resultats obtinguts per la Xarxa de Monitoratge de la Posidònia, publicats recentment, mostren una millora de l’estat de les praderies a les Illes Balears. Així, el conjunt de les dades aconseguides entre el 2002 i el 2023 als 71 punts d’estudi situats a diferents zones de l’arxipèlag balear, ubicats a espais amb un ventall molt ampli de característiques diferents, reflecteixen que predominen les situacions d’estabilitat o augment de la quantitat de posidònia i que només disminueix puntualment (aproximadament al 10 % dels punts d’estudi). En concret, es va considerar que el 21 % dels punts d’estudi es trobava en un estat de conservació desfavorable i el 79 %, en un estat de conservació favorable.

IMATGES RELACIONADES

-

Data d'actualització: 11 novembre 2024


Comparteix