avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

L’afiliació en el sector del comerç va ser de 58.988 persones al maig, una xifra rècord i un 2,8% més que el 2023

L’afiliació en el sector del comerç va ser de 58.988 persones al maig, una xifra rècord i un 2,8% més que el 2023

La despesa turística en el comerç al detall durant el primer trimestre va ser de 173,3 milions d’euros, un 32% més que l’any anterior Tot i que les vendes en el cinquè mes de l’any evolucionen a la baixa, és el segon millor maig de la sèrie disponible, només per darrere del 2023

Directora general d’Economia i Estadística, Catalina Barceló, i el director general d’Empreses, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés en roda de premsa 05 juliol 2024

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social en el sector del comerç va assolir una xifra rècord el passat mes de maig a totes les illes. En total, es varen enregistrar 58.988 persones, un 2,8% més que fa un any (d’aquestes, 46.918 foren a Mallorca, 4.056 a Menorca, 7.011 a Eivissa i 701 a Formentera). Entre els diferents motius que expliquen aquest increment hi ha les perspectives positives per als pròxims mesos.

Així ho han explicat aquest dijous la directora general d’Economia i Estadística, Catalina Barceló, i el director general d’Empreses, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés, en la presentació de les dades actualitzades de l’Observatori del Comerç de les Illes Balears. De forma pionera, s’han recollit dades de la densitat laboral en el comerç per municipis durant el 2023. Així, els que varen tenir un major volum d’afiliats del comerç respecte del seu total varen ser Inca, Manacor, Ciutadella, Maó, Ferreries i Formentera. Per la part contrària, Estellencs i Banyalbufar varen ser els que menys pes comercial varen tenir.

En conjunt, les vendes del comerç al detall del maig varen evolucionar a la baixa (-3,3%), i si es mira des del mes de gener, la variació suposa una disminució del 0,8%. Si bé és cert que l’evolució és negativa en el 2024, el nivell assolit el maig és el segon més alt de la sèrie disponible, només per darrere del de 2023. Concretament, les variacions respecte del maig de 2022 i 2019 són, respectivament, d’un 6,9% i un 11%.

La despesa turística en els tres primers mesos de l’any va ser de 173,3 milions d’euros, un 14% del total i un 32% més que en el mateix període del 2023. “Per tant, la reducció de vendes en el comerç al detall es deu a un refredament del consum dels residents. Aquesta situació s’explica en un entorn on els nivells de vendes és un dels més alts, els estalvis dels residents són limitats, els tipus d’interès no es redueix tan ràpidament com es preveia i el nivell de preus agafa impuls en els darrers mesos acostant-se al 4%”, ha explicat Barceló.

Comerç electrònic

L’Observatori del Comerç, a més, conté un monogràfic sobre el comerç electrònic en les PIME dedicades a aquest sector. A partir de les dades, es conclou que el 37% de les empreses de comerç de 10 o més ocupats el 2022 realitzen vendes mitjançant comerç electrònic. Del total un 13% tenen una facturació online que representa entre el 10% i el 25% de la facturació, i un 10% de les empreses facturen entre un 1% i un 5%. Respecte de la seva evolució des de 2019, les empreses de les Illes Balears que venen per comerç electrònic han crescut un 14,1%, pel 8,7% a escala nacional.

En aquest sentit, el director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés ha afegit: “L’activitat comercial online d’empreses de comerç de més de 10 treballadors han realitzat vendes que han arribat a 550 milions d’euros. Això demostra que el sector del comerç aposta per la innovació i per la digitalització. És a dir, s’està adaptant a la realitat actual”.

A més, el comerç electrònic va suposar una facturació de 550 milions d’euros, el que representa per a les empreses un 9,8% de la facturació total, una xifra que pràcticament triplica el 3,4% del 2019.


Data d'actualització: 05 juliol 2024


Comparteix