El Govern signa l’acord per a la millora de les condicions dels professionals de les entitats concertades d’atenció a la discapacitat
El Govern signa l’acord per a la millora de les condicions dels professionals de les entitats concertades d’atenció a la discapacitat
23 octubre 2024Ha estat subscrit de manera unànime pel Govern, entitats, consells insulars i sindicats
Avui la presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, ha signat l’acord consensuat amb les patronals del sector (FoQua i UNAC) i els sindicats UGT i CCOO que permet millorar les condicions salarials de tots els professionals del sector de l’atenció a la discapacitat adscrits a serveis concertats.
Prohens ha agraït la feina que s’ha fet per arribar a aquest acord, «una passa importantíssima per al tercer sector, per als seus treballadors i també per a l’atenció a les persones dependents o amb discapacitat, i també un esforç molt important per a les administracions públiques implicades».
El document també ha estat firmat per la consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer; el president del Consell Insular de Mallorca, Llorenç Galmés, i el del Consell Insular d’Eivissa, Vicente Marí. En representació de les entitats adscrites, hi han participat el president de la Unió d’Associacions i Centres d’Assistència a Persones amb Discapacitat de les Balears (UNAC), Tomás Arbona; la presidenta de l’Associació Empresarial Fòrum per la Qualitat (FoQua), Carmen Muñoz; el secretari general d’Ensenyament de CCOO Illes Balears, Mario M. Devis, i el secretari d'Ensenyament de la UGT, Constantino Davia. A l'acte, també hi ha estat present el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro.
Les 27 entitats del tercer sector d’acció social que formen part de FoQua i UNAC, les dues úniques patronals autonòmiques del sector de la discapacitat, tenen el 71 % de les places concertades per les diferents administracions. Es tracta de més de 9.000 places de serveis socials i més de 160.000 sessions d’atenció primerenca per als més petits. «Aquestes dades ens permeten entendre l’abast i la importància per a les Illes Balears de l’acord que avui subscrivim», ha afirmat la presidenta.
«Parlam d’un esforç important de les administracions públiques d’aquestes illes per donar resposta a les necessitats del tercer sector i garantir la cobertura dels serveis amb els millors professionals, fer front a l’augment del cost de la vida a la nostra comunitat i garantir en darrera instància la millor atenció per a les persones amb discapacitat o amb diagnòstic de salut mental a les Illes Balears», ha assegurat.
La finalitat d’aquest acord és posar els professionals que atenen les persones amb discapacitat en el centre de totes les actuacions i fomentar-ne l’estabilitat laboral, amb millores salarials i la qualificació professional. Aquestes mesures repercutiran directament en la dignificació del sector i donaran un marc estable a les entitats socials i a les administracions davant el cost de la concertació.
A més, amb aquest acord, les Illes Balears s’anticipen a la negociació col·lectiva en l’àmbit estatal, que continua blocada des que el XV Conveni col·lectiu estatal va perdre la vigència el desembre de 2021. D’aquesta manera, el Govern de les Illes Balears referma el seu compromís tant amb els professionals que atenen les persones amb discapacitat com amb les entitats que presten els serveis, dotant de seguretat els professionals i vetlant per la viabilitat econòmica de les entitats sense ànim de lucre.
Increment salarial
L’acord signat per administracions, patronals i sindicats preveu un increment lineal d’un màxim de 2.000 € bruts anual per als anys 2025, 2026 i 2027, respectivament.
També s’acorda consolidar una pujada única en el preu de les places o sessions dels serveis socials especialitzats en persones amb discapacitat i persones amb diagnòstic de salut mental concertats amb la Conselleria de Famílies i Afers Socials, l’Institut Mallorquí d’Afers Socials i el Consell Insular d’Eivissa. L’increment previst és d’un 7,58 % el 2025 respecte als preus de 2024, d’un 3,89 % el gener del 2026 respecte a l’any anterior i d’un 3,74 % per al 2027.
Les millores també afectaran els serveis sociolaborals d’orientació professional especialitzats en persones amb discapacitat i diagnòstic de salut mental concertats amb el SOIB, amb una pujada lineal del 7,58 % que s’aplicarà a partir del mes de març de 2025 per al concert dels serveis d’orientació laboral especialitzats en persones amb discapacitat i diagnòstic de salut mental, i un 20,52 % en el cas de l’illa d’Eivissa. L’increment per aquests serveis previst per al 2026 serà d’un 3,89 % sobre els serveis concertats i d’un 2,82 % en el cas d’Eivissa.
Data d'actualització: 23 octubre 2024
Comparteix