avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

El Govern aprova un decret llei per agilitar ajuts als afectats per la borrasca Juliette

El Govern aprova un decret llei per agilitar ajuts als afectats per la borrasca Juliette

2023 0313 12520400 2 13 març 2023

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha anunciat aquest dilluns a sa Pobla, en roda de premsa, l’aprovació d’un decret llei per establir ajuts i altres mesures urgents per reparar les pèrdues i els danys produïts per la borrasca Juliette a la serra de Tramuntana i altres indrets de l’illa de Mallorca, que ha afectat especialment les comarques agràries del Raiguer, el Pla i Llevant. Ho fa fet acompanyada del conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha.

Pel que fa als ajuts per pal·liar els danys o pèrdues en explotacions agrícoles, ramaderes i forestals, els convocarà el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), amb l’elaboració prèvia d’un cens d’afectats pels danys provocats a les explotacions agrícoles i ramaderes per part de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Els sectors més afectats són el de la patata a sa Pobla i Muro; el de l’olivar i la garrova a tots els municipis, i l’oví a tota la serra de  Tramuntana, en especial a Pollença, Escorca, Alaró i Selva. L’afectació en la vegetació s’estima en aproximadament 14.167,64 hectàrees, sobretot a la serra de Tramuntana, però també en altres zones de Mallorca.

La presidenta ha agraït la tasca duita a terme en el moment de l’emergència i la que encara continuen fent els efectius de les diferents administracions i de les forces i cossos de seguretat per intentar recuperar les zones més afectades de la serra de Tramuntana.

Armengol ha defensat la «coordinació absoluta per part de tots els agents que han hagut d’intervenir» i ha explicat que aquest Decret Llei és «una passa més» per oferir «ajudes directes que es podran sumar a les que habiliti el Govern d’Espanya quan es declari Mallorca com a zona catastròfica». La presidenta ha explicat que a través d’aquesta normativa «s’agiliten totes les ajudes» i «s’eliminen tràmits burocràtics per fer-los molt més àgils».

D’altra banda, el conseller de Medi Ambient i Territori ha afirmat que els dies de la borrasca «es van mesclar algunes variables que han condicionat l’afectació final d’aquest episodi: una quantitat molt important de neu, patrons de precipitació molt importants i ratxes de vent molt fortes». Miquel Mir ha explicat que encara s’està fent una valoració definitiva dels danys registrat, però ha recordat «el compromís de la Conselleria a l’hora de donar resposta i revertir aquesta situació».

La consellera Mae de la Concha ha explicat que, pel que fa als danys agrícoles i ramaders, encara es fa també una avaluació inicial dels danys i ha destacat que s'arbitraran els ajuts necessaris: «Tothom tindrà els ajuts, el crèdit és ampliable i farem el possible perquè la burocràcia sigui la menor possible». «El Govern i la Conselleria han estat i estaran al costat del sector per garantir que hi hagi relleu generacional al camp», ha remarcat.

A més, el Decret llei preveu altres mesures per a la reparació de danys mediambientals, que ha de dur a terme la Conselleria de Medi Ambient i Territori. La Conselleria i els seus ens instrumentals executaran les obres i actuacions necessàries en les seves infraestructures de gestió, prevenció d’incendis i d’ús públic. A més, Medi Ambient, si escau, haurà d’actuar per evitar riscs ambientals, com els incendis i les plagues forestals, mitjançant la retirada d’arbrat tombat pel temporal i la gestió de la biomassa forestal afectada.

El Decret llei també inclou un règim especial per als ajuts prevists, que anirà acompanyat d’una reducció de terminis administratius i d’un procediment de simplificació administrativa per agilitar-ne la gestió. A més, una disposició addicional fa extensiva aquesta simplificació administrativa al Consell Insular de Mallorca i als ajuntaments, que podran establir ajuts de manera simplificada, també, durant el 2023, per als projectes de mobilitat a Mallorca.

Aquest anunci se suma a la sol·licitud que ha aprovat fer el Consell de Govern al Consell de Ministres per declarar Mallorca zona greument afectada per una emergència de protecció civil.

 

Declaració d’interès autonòmic per a habitatges de protecció i places de salut mental i dependència

El Decret llei aprovat avui també inclou una disposició addicional que facilita declarar d’interès autonòmic els projectes de construcció d’habitatge de protecció, ja sigui públic o privat, així com la creació de noves places de salut mental i dependència. D’aquesta manera, es garanteix l’agilitat en la tramitació i la reducció dels terminis d’execució.


Data d'actualització: 13 març 2023


Comparteix