avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Agricultura anuncia que augmentarà l’ajuda associada a l’ametla i a la garrova fins a 1,5 milions d’euros

Agricultura anuncia que augmentarà l’ajuda associada a l’ametla i a la garrova fins a 1,5 milions d’euros

Avui s’ha reunit la mesa del sector de la fruita seca per conèixer, entre altres assumptes, els criteris per a la convocatòria de 2025 i l’impacte dels ajuts en les noves plantacions

La reunió ha estat presidida pel conseller Simonet 15 juliol 2024

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, encapçalada pel conseller Joan Simonet, ha reunit avui el sector de la fruita seca —format per representants d’ASAJA, Unió de Pagesos de Mallorca, UPA-AIA, Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, IGP Ametlla de Mallorca, APAEMA, Camp Mallorquí, consells insulars i empreses del sector— per donar a conèixer les novetats de la campanya 2025 de l’ajuda associada a la fruita seca, després de l’aplicació de les modificacions incorporades en els decrets del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC) 2023-2027, que declararen tota la regió insular de les Illes Balears com a territori de secà àrid. En aquest sentit, el conseller Simonet ha explicat que «l’objectiu d’aquests ajuts és evitar l’abandonament d’aquests cultius en àrees amb risc de desertificació. Des de la Conselleria tenim molt clar que la producció de la fruita seca és un sector agrari estratègic per a les Illes». Així, després de les modificacions, a partir de l’any 2025 l’import mitjà per hectàrea serà de 120 euros, fins a un màxim de 133,55 euros, amb un sobre insular d’1.534.099,165 euros, la qual cosa significa un augment del 57,07 % respecte de la convocatòria anterior. A més, seran subvencionables 19.869,38 ha de secà (19.058,56 ha a Mallorca i 796,95 ha a Eivissa).

Juntament amb el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández; el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, i el gerent del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), Joan Coll, durant aquesta novena reunió s’ha informat dels resultats de la tramitació de les ajudes 2021-2022, que va comptar amb un pressupost final de 2.725.124,6 euros i 125 expedients aprovats per un valor mitjà de 16.981 euros. En aquest sentit, cal recordar que aquests ajuts es varen començar a abonar el passat 20 de març i que, fins avui, s’han pagat 424.153,03 euros. «Vull recordar que una de les nostres prioritats de la legislatura era resoldre totes les convocatòries al més aviat possible i pagar de manera gairebé immediata. Aquest cas és un bon exemple perquè des que entra la sol·licitud de pagament fins que es fa efectiu transcorre un temps no superior als dos mesos», ha assenyalat Simonet.

A més, s’ha fet un petit avanç sobre l’estat de la convocatòria de 2024, amb un pressupost inicial de 2.135.310,50 euros. S’han presentat 120 sol·licituds, amb una mitjana de subvenció de 25.528,62 euros, un 59 % més que la convocatòria de 2021.

Altres assumptes tractats han estat les estadístiques de superfícies i produccions de fruita seca; les assegurances agràries; les actuacions executades dins el Pla de Control de la Llei de la Cadena Alimentària en el sector, i la campanya de la garrova 2024.

Cal recordar que el Pla de Reestructuració del Sector de la Fruita Seca, que es desenvoluparà durant tot el període de la PAC, és a dir, fins el 2027, compta amb un pressupost total de 28 milions d’euros. Les sis línies de feina principals són la recuperació d’almanco el 25 % de la superfície perduda de cultiu de l’ametla; l’aplicació del Pla de Contenció de la Xylella Fastidiosa; el desenvolupament d’una estratègia de recerca i innovació en el sector de la fruita seca per donar resposta als problemes i reptes als quals s’enfronta; l’augment del valor agregat de la producció obtinguda d’ametla i de garrova; la millora dels sistemes de producció en el sector de les fruites seques a partir de l’enfortiment de la transferència tecnològica i del coneixement, potenciant la resiliència i l’adaptació al canvi climàtic, i l’enfortiment de les estructures organitzatives i de comercialització, especialment cooperatives, SAT i OPFH, vinculades al sector de les fruites seques de les Illes Balears.


Data d'actualització: 15 juliol 2024


Comparteix