Data d’inscripció: 30/05/24

Domicili social: Sor Clara Andreu, 15 Baixos

Població: 07010 Palma

Telèfon: 971498777

Correu electrònic: coordina@coordinadora.es

Nombre de persones voluntàries de l’entitat: 8

Programes de voluntariat:

1 - Títol: Accessibilitat cognitiva

- Breu descripció: Moltes persones tenen problemes per entendre el món que les envolta: persones amb discapacitat intel·lectual, persones amb autisme o dislèxia, majors amb deterioramentcausat per l'edat, persones amb un baix nivell cultural, nins, persones que tenen unaltre idioma o cultura, etc... Aquestes dificultades per a moure's en els entorns queens envolten (Per exemple: utilitzar el transport públic, entendre un contracte laboralo sol·licitar una cita mèdica) causen falta d'autonomia, angoixa i baixa autoestima.La bona informació (escrita o senyalitzada) ajuda a les persones a trobar allò quenecessiten i a prendre les seves pròpies decisions. Si les persones amb dificultats decomprensió no reben una bona informació són ignorades. No poden participar en elsesdeveniments que passen al seu voltant i depenen de què altres persones escullin idecideixin de forma autònoma.L'Accessibilitat Cognitiva és un dret reconegut en la Convenció de les Persones ambDiscapacitat de l'ONU de 2006. És el dret a comprendre la informació que ensproporciona l'entorn, a dominar la comunicació i a poder realitzar amb facilitat lesactivitats que es desenvolupen en aquest entorn, sense que es produeixin situacionsde discriminació.Aquest Programa està format per persones amb discapacitat intel·lectual, formadesen accessibilitat cognitiva i amb ocupacions diverses, que volen contribuir de formavoluntària a difondre els beneficis de construir un mon més fàcil i amable.El Programa té dues línies de actuació:- Avaluació d'entorns- Validació de textos en Lectura FàcilLa tasca d'aquests voluntaris i voluntàries sempre es realitzarà amb el suport iacompanyament dels tècnics de l'Oficina d'Accessibilitat Cognitiva de l'entitat

- Persones voluntàries del programa: 2

 

2 - Títol: Autoajuda

- Breu descripció: L'acceptació d'una discapacitat o d'una malaltia crònica greu no és un procés fàcil. Niper a les persones afectades directament ni per al nucli familiar. Al suport professionalde metges, psicòlogues i treballadores socials cal sumar-hi sovint l'experiència depersones que han passat o passen per la mateixa situació.Ningú coneix millor que les pròpies persones afectades les seves necessitats i tambéles seves solucions. Per això la finalitat del Programa és acompanyar en el procésd'acceptació i adaptació.El programa és molt divers ja què depèn de les necessitats de cada persona i potincloure diverses visites a la llar per parlar d'adaptacions o un cafè compartit entredues mares.

- Persones voluntàries del programa: 1

 

3 - Títol: Jardineria

- Breu descripció: La Jardineria és una activitat que ajuda a prevenir i millorar els dèficits cognitius,incrementa la funció cerebral i contribueix a reduir l'ansietat i la depressió. Ajuda amillorar l'estat d'ànim, augmenta l'autoestima, afavoreix la relaxació i la satisfacciópersonal. Tot això contribueix a afavorir la concentració i la motivació, la recuperaciói/o manteniment de moltes capacitats intel·lectuals i és especialment recomanable pera persones amb discapacitat intel·lectual.A banda dels beneficis medi ambientals, la jardineria sostenible té en compte també lavessant de la sostenibilitat social treballant aspectes com: l'equitat, la diversitat, laresponsabilitat, etc. I també la sostenibilitat comunitària treballant aspectes com: elsdrets humans, els valor socials, la interacció social, la comunicació, etc.A més cal ressaltar els beneficis terapèutics que per a les persones usuàries del Serveiocupacional aporta aquest Programa de Voluntariat :• A nivell físic: incrementar l'abast del moviment, millorar les habilitats motores,tonificació de la musculatura, millorar la coordinació, equilibri i força, etc.• A nivell psíquic: augment de la independència i autoestima, millora en les habilitatsd'observació, promoció de la creativitat, reducció de l'estrès, etc.• A nivell social: interactuació amb grup d'iguals, cooperació, adquisició d'habilitatssocials, etc.

- Persones voluntàries del programa: 4

 

4 - Títol: Diverteix-te

- Breu descripció: Actualment les activitats d'oci i temps lliure tenen una paper primordial en eldesenvolupament social i individual de les persones. El mateix succeeix amb les persones amb alguna discapacitat.L'oci és un dels components fonamentals per a contribuir a una adequada qualitat devida, aportant satisfacció i benestar en les persones que realitzen activitats lúdiquesen el seu temps d'oci.Hem d'entendre l'oci com a un dret fonamental i no com a una qüestió opcional.Quan parlem de persones amb discapacitat es converteix en un element i einaintegradora que afavoreix les relacions interpersonals i el desenvolupament decompetències socials.Un dels pilars fonamentals d'aquest Programa és apostar per un oci inclusiu,programant activitats normalitzades dins l'entorn comunitari. Afavorint així laparticipació social de les persones amb discapacitat que atenem en el Programa,donant-los els suports necessaris per a gaudir d'un oci de qualitat.L'altre pilar en que es sustenta és el l'oci compartit, contribuint a que les personesparticipants realitzin qualsevol activitat normalitzadora en companyia de les altrespersones que participen en el programa. I comptant amb el suport dels tècnic ivoluntaris vinculats al Programa.Podem agrupar les activitats que es duen a temen en els següents àmbits:-Cultural: activitats d'expressió artística i creativa (sortides al cinema, a exposicions,concerts, teatre, etc).-Esportives: assistència a partits de futbol, bàsquet, etc.-Recreatives: el seu objectiu és únicament la diversió, donant molta importància a lesrelacions interpersonals, per exemple anar a fer un cafè, organitzar un sopar d'estiu...

- Persones voluntàries del programa: 1

 

5 - Títol: Espai Lectura

- Breu descripció: L'accés a la cultura, la literatura i la informació és un dret social al qual també han depoder tenir accés les persones amb discapacitat intel·lectual.No totes les persones tenen la mateix facilitat per accedir a la lectura. Les personesamb discapacitat intel·lectual important es troben amb alguns handicaps que elsdificulten el procés d'un aprenentatge autònom i autosuficient.Aquest Programa de Voluntariat pretén minvar algun dels obstacles als que han defer front i acostar la lectura a aquest col·lectiu, estimulant el seu interès pels llibres.La finalitat del Programa, a través del voluntariat que llegeix oralment diferents textos,és la d'apropar-los a la lectura en condicions d'igualtat i adaptant-nos als diferentsritmes i nivells de comprensió.La lectura en veu alta és una estratègia d'intervenció i inclusió social que afavoreix lescompetències comunicatives, basada en potenciar les capacitats dels seus participantsa través de la lectura compartida.En el programa participen 15 usuaris i usuàries del Servei Ocupacional, amb diferentsafectacions cognitives i nivells de comprensió. Cada sessió s'inicia amb la lectura, perpart del voluntariat, del text proposat.A partir de la lectura realitzada, el voluntariat i les persones usuàries inicien unainteracció comentant el text. En el transcurs de l'activitat, es comparteixen idees isentiments, s'aprèn vocabulari i noves expressions, s'expliquen i teatralitzen elsdiàlegs, es posen exemples quotidians per afavorir la comprensió, etc.Aquest Programa permet també treballar habilitats socials tals com el treball en equip,el parlar en públic, el desenvolupament de la memòria, la concentració i l'atenció, etc.Però a banda de les habilitats explicites i mencionades anteriorment, es treballenaltres habilitats transversals, vinculades als textos escollits, com poden ser: lasolidaritat, l'acceptació de la diversitat, la col·laboració, etc. Cal tenir en compte queels textos que es llegeixen tenen continguts que permeten treballar temes vinculatsamb altres àrees com poden ser la promoció de la salut, la creació de vincles, laresolució de conflictes, etc.

- Persones voluntàries del programa: 1

 

Àmbit geogràfic d’actuació: Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera

 

Àmbit sectorial d’actuació: Social/D'oci i temps lliure

Ubicació