Rinotraqueïtis infecciosa bovina (IBR)
La rinotraqueïtis infecciosa bovina (IBR) és una malaltia infectocontagiosa del bestiar boví causada per l’herpesvirus boví de tipus 1 (BoHV-1). El virus és molt contagiós i es transmet per via aèria, per la qual cosa quan la malaltia és present a una explotació, la infecció s’estén ràpidament.
L’IBR pot produir problemes respiratoris, genitals, reproductius o, amb menys freqüència, problemes del sistema nerviós al bestiar boví. Les pèrdues econòmiques associades a aquesta malaltia es relacionen amb la mateixa clínica de la malaltia: la disminució de la producció làctia i les limitacions al comerç d’animals, semen, òvuls i embrions que es poden produir.
L’IBR és una malaltia de declaració obligatòria a l’OIE i de comunicació semestral a Espanya, d’acord amb el Reial decret 526/2014. És present a tot el món, encara que els diferents països i regions presenten prevalences diferents, alguns dels quals són reconeguts com a zones lliures per la UE i l’OIE. Actualment, no es disposa d’informació de la prevalença de les Illes Balears amb relació a aquesta malaltia, tot i que existeix informació de la presència de la mateixa i s’inclou dins de les malalties que han de ser objecte de lluita a les Agrupaciones de Defensa Sanitària Ramadera.
En l’àmbit nacional, i atès que cada vegada són més els països que tenen programes de control i erradicació de l’IBR, el Reial decret 554/2019, de 27 de setembre, ha establert les bases de les actuacions de prevenció, control i erradicació de l’IBR, i ha impulsat un programa nacional voluntari de lluita contra la malaltia.
De forma resumida, les principals actuacions que estableix el Reial decret 554/2019 són les següents:
- Qualificació sanitària oficial de les explotacions.
- Substitució de les vacunes convencionals per vacunes marcades que permeten diferenciar animals vacunats d’animals infectats.
- Adhesió voluntària al Programa de Prevenció, Control i Erradicació de l’IBR.
- Regulació oficial dels moviments entre explotacions segons la seva situació sanitària.
Podeu accedir a la sol·licitud d’adhesió al Programa Nacional Voluntari per a la Prevenció, Control i Erradicació de l’IBR a la seuelectronica.caib.es.
Més informació:
Capítol d’IBR sobre el codi sanitari en animals terrestres OIE