Mixomatosi i malaltia hemorràgica del conill


La malaltia hemorràgica del conill (RHD, en endavant) i la mixomatosi són les malalties virals més importants que afecten al conill europeu (Oryctolagus cuniculus), per la seva patogenicitat i el gran poder de difusió. Ambdues formen part de la llista de malalties de declaració obligatòria de l'Oficina Internacional d'Epizoòties (OIE).

La RHD fou descrita per primera vegada l'any 1984 com una malaltia aguda, fatal i molt contagiosa causada per un virus RNA Calicivirus del gènere Lagovirus. Actualment té una distribució mundial, diferenciada en diverses soques virulentes.

A Espanya es detectà per primer cop en conills domèstics en la primavera i l'estiu de 1988. En conills silvestres aparegué en el Coto de Doñana el 1990, i en tan sols dos anys s'estengué arreu del país.

Durant l'any 2010 a França es detectaren alguns brts que evolucionaren d'una manera atípica, caracteritzada per brots aguts tant en adults com en llorigons, en els quals es va identificar una nova variant del virus (RHDVb). Aquesta es detectà a Espanya el 2011 en explotacions industrials del terç nord peninsular.

La mixomatosi és una malaltia de distribució mundial causada per un virus DNA de la família Poxviridae, denominat virus Mixoma. En els conills europeus s'han identificat dues formes de presentació: la forma nodular (clàssica) i la forma amixomatosa (respiratòria), menys freqüent. Les lesions patognomòniques principals són els mixomes o pseudotumors cutanis. La transmissió és de manera directa, pel contacte amb conills malats o susceptibles de ser-ho, i també indirecta, mitjançant artròpodes hematòfags que actuen con a vectors.

El Servei de Ramaderia elabora anualment el programa en l'àmbit de les Illes Balears perquè l'aprovi posteriorment el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural.

El programa persegueix l'objectiu d'establir un sistema de detecció precoç de malalties víriques de declaració obigatòria que poden afectar les explotacions cunícoles de la nostra comunitat autònoma i que es poden disseminar a altres explotacions o a la població silvestre.