Encefalopaties espongiformes transmissibles (EET)


Les malalties denominades encefalopaties espongiformes transmissibles (EET) afecten els animals i els éssers humans, i se n'ha identificat com a causa un agent etiològic de naturalesa proteica anomenat prió.

Aquest agent dóna lloc a l'aparició de lesions en el sistema nerviós central en forma de vacúols, que produeix una imatge anatomopatològica en forma d'esponja, de la qual s'ha derivat el nom de la malaltia.

Davant l'aparició del primer cas d'encefalopatia espongiforme bovina (en endavant EEB) a Espanya, el 22 de novembre de 2000, i després de la publicació del Reial decret 3454/2000, de 22 de desembre, que estableix i regula el Programa Integral Coordinat de Vigilància i Control de les Encefalopaties Espongiformes Transmissibles (d'ara endavant EET) dels Animals, es va fer necessari aplicar una sèrie de mesures concretes com el control de les substàncies emprades en l'alimentació animal, la vigilància activa de la malaltia, el control dels establiments de transformació dels subproductes animals no destinats al consum humà i el control dels materials específics de risc (MER). El Programa de Vigilància, Control i Eradicació de les Encefalopaties Espongiformes Transmissibles (ETT), en l'àmbit de les Illes Balears, té per objecte la detecció de la malaltia i l'establiment de mesures de control i eradicació que s'han d'adoptar segons la legislació vigent. Gràcies a la intensitat i continuïtat d'aquest programa de control, l'evolució epidemiològica de la malaltia a tot el territori espanyol s'ha traduït en una disminució dels casos d'EEB de forma constant i significativa, que fins i tot supera una disminució del 40% en alguns anys. Aquesta reducció del nombre de casos i l'increment de la mitjana d'edat dels animals detectats ha fet possible que des de l'any 2009 la Comissió Europea autoritzàs diverses modificacions amb relació a l'edat de mostreig obligatori dels bovins.

El Servei de Ramaderia elabora anualment el programa en l'àmbit de les Illes Balears per a l'aprovació i resolució posterior del director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural. L'objectiu d'aquest programa és la detecció de la malaltia mitjançant una vigilància activa i passiva, i l'establiment de les mesures de control i eradicació que s'haurien d'adoptar, en el cas de detecció d'animals positius. La vigilància activa està adreçada a la detecció de casos d'EEB mitjançant la realització de proves en els animals no comunicats com a sospitosos d'una infecció per una EET, amb l'objectiu de determinar l'evolució i la prevalença de l'EEB. Pretén protegir el consumidor evitant l'entrada d'aquests animals a la cadena alimentària, i conèixer l'estat sanitari de les nostres explotacions. Es basa en la realització de proves de diagnòstic ràpid autoritzades en el Reglament (CE) núm. 999/2001 i fetes a determinades subpoblacions d'animals (animals destinats a consum i animals morts o sacrificats no per a consum humà).

La vigilància passiva es basa en la detecció d'animals positius com a conseqüència de les mostres agafades d'animals amb sospita d'estar infectats per una EET a conseqüència d'una simptomatologia consistent en anomalies neurològiques, de comportament o un deteriorament progressiu de l'estat general atribuïble a un trastorn del sistema nervió central, sense poder establir un altre diagnòstic com a resultat d'un examen clínic, de la resposta a un tractament, d'un examen post mortem o d'una analítica.