Brucel·losi bovina, ovina i cabruna


La brucel·losi és una malaltia contagiosa del bestiar que té conseqüències econòmiques considerables. La causen diversos bacteris de la família Brucella sp, cadascun dels quals tendeix a infectar una espècie animal específica, encara que la major part també són capaços d’infectar altres espècies animals.

La brucel·losi afecta bovins, porcins, ovins, cabrum, equins, camèlids i cans. També pot infectar altres remugants, alguns mamífers marins i els éssers humans. En els animals, es caracteritza per l’existència d’avortaments o la falta de reproducció. Tot i que els animals solen recuperar-se, i després del primer avortament són capaços de procrear, poden continuar excretant bacteris. Les persones es poden infectar per contacte directe amb animals infectants o per contacte indirecte amb productes contaminats, com restes d’avortaments o determinats derivats lactis. La malaltia normalment es presenta com un quadre febril que es pot perllongar i progressar a un quadre crònic que incapaciti i tengui conseqüències severes per a la salut.

Les brucel·losis del bestiar boví (B. abortus), oví i cabrum (B. melitensis) i porcí (B. suis) són malalties que figuren en el Codi Sanitari per als animals terrestres de l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE), i han de ser notificades de manera obligatòria a aquesta entitat.

Les Illes Balears foren declarades territori oficialment indemne de brucel·losi ovina i cabruna l’any 2010 i de brucel·losi bovina, l’any 2013. Es va treballar conjuntament amb el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Pesca (MAPA), els consells insulars, les associacions de defensa sanitària ramadera (ADSR) i les organitzacions de productors agraris amb la intenció d’aconseguir aquest objectiu. La declaració constitueix un reconeixement de l’elevat estatus sanitari de la ramaderia de les Illes Balears, i una reducció dels costos, ja que permet aplicar un programa reduït de vigilància de la presència de la malaltia.

La Subdirecció General de Sanitat i Higiene Animal i Traçabilitat del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Pesca s’encarrega de coordinar els programes de vigilància i informa la Comissió Europea de l’evolució d’aquestes malalties. Les mesures de lluita, control i vigilància envers aquesta malaltia es troben recollides al Reial decret 2611/1996, de 20 de desembre, pel qual es regulen els programes nacionals d’eradicació de malalties dels animals.

Els responsables de l’execució dels programes són els òrgans competents de les comunitats autònomes. La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a partir de la normativa vigent, du a terme un programa propi de control, que dissenya anualment el Servei de Ramaderia de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia i executa el Departament de Sanitat Animal de l’empresa pública SEMILLA SA, amb mitjans propis o subcontractats

Les proves de camp i la presa de mostres que es preveuen en el programa de vigilància són les següents:

  • Per mantenir l’estatut de regió oficialment lliure de brucel·losi bovina ( abortus), s’han de sotmetre a proves tots els animals de més de 24 mesos del 20 %, com a mínim, dels ramats; aquests han de reaccionar negativament a una prova serològica o, si són ramats lleters, a l’examen de mostres de tanc de llet.
  • Per mantenir l’estatut de regió oficialment lliure de brucel·losi ovina i cabruna ( mellitensis), s’ha d’aplicar un programa de vigilància epidemiològica basat en controls serològics aleatoris al 5 %, com a mínim, dels animals de més de sis mesos, que han d’obtenir resultats negatius.


Una altra mesura fonamental per a la vigilància de la malaltia és la notificació obligatòria dels casos d’avortament de brucel·losi per a la investigació de la malaltia. Es consideren com a sospitosos els avortaments produïts en el darrer terç de la gestació i que compleixin alguns dels requisits següents:

  • En un ramat de menys de 100 animals: 2 o més casos d’avortaments en un mes o 3 durant tot l’any.
  • En un ramat amb més de 100 animals: més d’un 4 % d’avortaments l’any.

La notificació s’ha de dur a terme presencialment als serveis veterinaris oficials de les delegacions comarcals i consells insulars o per correu electrònic a les bústies de correu electrònic del Servei de Ramaderia i del Departament de Sanitat Animal de SEMILLA SA (ramaderia@dgagric.caib.es, sanitatanimal@semilla-caib.es).

Per a més informació sobre aquesta i altres malalties, podeu consultar la pàgina web de sanitat animal del MAPA.