Aujeszky
La malaltia d'Aujeszky o pseudoràbia és una malaltia d'origen víric causada per alfaherpesvirus que infecta el sistema nerviós central o altres òrgans d'un gran nombre de mamífers, encara que no afecta l'home. L'hoste natural del virus és l'espècie porcina, en la qual roman de forma letent després de la recuperació clínica, excepte en els porcells de menys de 2 setmanes de vida, que moren d'encefalitis.
El Servei de Ramaderia de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural elabora anualment el Programa Autonòmic d'Actuacions sobre la Malaltia d'Aujeszky en l'Àmbit de les Illes Balears, que s’aprova pel director general.
Els objectius prioritaris d'aquest programa són aconseguir l'eradicació de la malaltia, per qualificar l'indemne tot el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears; mantenir el nombre d'animals vacunats, com a mesura de prevenció fins a la consecució d'aquest estatus sanitari d'oficialment indemne, i calcular la prevalença anual de la malaltia.
Per tal de determinar la prevalença anual, s'ha de fer un control serològic obligatori del 100% de les explotacions amb animals reproductors.
Les explotacions de reproductors que no tenguin la qualificació d'indemnes de la malaltia d'Aujeszky s'han de sotmetre a dos controls serològics obligatoris, amb un interval mínim de quatre mesos, amb resultat negatiu. Per al manteniment de la qualificació d'oficialment indemne de la malaltia d'Aujeszky, és necessari dur a terme un contro quadrimestral en els reproductors de les explotacions que tenguin aquesta qualificació.
Les illes de Menorca, Eivissa i Formentera són oficialmente indemnes de la malaltia d'Aujeszky. D'acord amb el MAGRAMA, s'aplica un règim de manteniment excepcional d'aquesta qualificació, que consisteix en un únic control anual sobre el 100% de les explotacions.
El 100% de les explotacions d'engreix s'ha de controlar, almenys, una vegada l'any.
En les explotacions de producció que hagin tingut, almenys, un animal reproductor positiu dins el control serològic anual, s'estableix un altre control obligatori dirigit als animals al final de l'engreix, que s'ha de fer dins el termini d'un mes a partir de l'emissió del resultat del control esmentat dels reproductors.
La vacunació de tots els reproductors de l'illa de Mallorca és obligatòria tres vegades l'any, a intervals regulars. Els animals destinats a l'engreix s'han de vacunar dues vegades; la primera dosi, entre les deu i les dotze setmanes de vida, i la següent, entre tres o quatre sermanes després. S'exceptuen de la vacunació els animals d'engreix allotjats en explotacions d'autoconsum.
Els animals joves destinats a reproducció s'han de vacunar tres vegades abans d'entrar en el cicle reproductiu. La tercera dosi s'ha d'administrar entres les 21 - 24 setmanes de vida.