Vols moure la llengua?


La llengua catalana, a més de ser idioma oficial, és la llengua pròpia de les Illes Balears i llengua comuna dels ciutadans que hi viuen: és alhora un patrimoni compartit i una eina per establir relacions i accedir a àmbits socials i professionals molt diversos. Tothom pot fer-la seva i utilitzar-la en el seu dia a dia. Independentment de l’origen o de la llengua inicial de cadascú.


Totes les persones que viuen a les Illes Balears, tant si ja fan servir habitualment el català com si només el fan servir esporàdicament o en poques ocasions, poden fer petits gestos per incrementar l’ús de la llengua. Són gestos que milloren la salut de la llengua catalana i el benestar de les persones que l’usen. Es poden fer a casa, amb les amistats, a la feina, a l’escola o a l’institut... Tu, també pots. Vols moure la llengua?

 

Ja saps parlar català, i vols moure la llengua?


Mou la llengua, comença parlant en català


Quan t’has de dirigir a persones que no coneixes, comença parlant en català. El 96,8 % dels ciutadans que viuen a les Illes Balears entenen el català, segons l’enquesta d’usos del 2014. A més, un 80,5 % diu que també el sap parlar. Per tant, es pot dir que tothom entén el català i la gran majoria de la població el sap parlar.


D’altra banda, canviar de llengua pel color de pell o per la roba que duu l’altra persona és un prejudici, i pot ser percebut com a discriminatori. La societat de les Balears és molt diversa: quatre de cada deu ciutadans ha nascut a un altre territori de l’Estat o a l’estranger. I la majoria d’ells entén el català. No parlar-los en la llengua pròpia d’aquí només perquè tenen trets racialitzats és una forma d’exclusió.


Mou la llengua, comparteix el català


Si el teu interlocutor entén el català però encara no el parla, canviar de llengua impedeix que tengui contacte amb el català i dificulta que el pugui aprendre i parlar-lo. Parlant-li en català li dones oportunitats perquè l’aprengui i l’empri.


A més, la creença segons la qual és «de bona educació» canviar al castellà amb un interlocutor que parla en castellà té components culturals i ideològics. Les converses bilingües són perfectament viables si els dos interlocutors s’entenen.

El català no és la "teva" llengua? Tu també pots moure la llengua!


Mou la llengua, comença a practicar el català


Potser vols parlar català, però encara no t’hi has animat perquè no has trobat les persones o els espais adequats. Aprofita les oportunitats en què coneixes gent nova per iniciar aquestes noves relacions utilitzant el català (quan comences a l’institut o a la universitat, quan canvies de feina, quan et trasllades...). També pots demanar a algun amic o amiga catalanoparlant de començar a practicar la llengua. És normal tenir vergonya quan es comença a parlar una llengua (tots la sentim); si demanes ajuda i paciència segur que et posaran les coses fàcils.


Cerca espais segurs per parlar en català: apunta’t al voluntariat lingüístic o a un grup de conversa, comença una activitat cultural en català... Hi ha molts llocs on pots començar a practicar el català amb seguretat.


Mou la llengua, adopta el català


Encara que no sigui la teva llengua inicial, pots adoptar el català com a llengua habitual i fer que també sigui una llengua teva. No has de renunciar a res, i guanyaràs una nova llengua. Si adoptes el català et podràs expressar de maneres noves, podràs accedir a més oportunitats socials i professionals, tindràs accés a més cultura... I si has nascut a fora, la gent et veurà com una persona d’aquí més.


Adoptar el català et fa protagonista del teu futur. Tu decideixes sobre la teva vida, sobre els ambients en què et vols moure i sobre les persones amb les quals et vols relacionar. I no has de tenir vergonya pel teu accent: els accents diferents donen vida i color a les llengües. A més, veuràs que amb la pràctica la teva pronúncia anirà millorant.


 

FORMULARI DE CONTACTE

Mitjançant el formulari que hi ha a continuació ens podeu fer arribar preguntes, suggeriments o comentaris referents a la campanya «Mou la llengua»:

Enllaç al formulari